Interview

Kok Titi Waber: ‘Elk Indonesisch huis heeft een eigen variatie op een gerecht’

“De smaak van mijn oma’s gerechten is sinds mijn vertrek uit Indonesië altijd in mijn hoofd blijven zitten. Ze had een restaurant aan huis bij ons in Surabaya. Hier in...
Reportage

Gratis eten van de dekoloniale dakboerderij: ‘Dit is de toekomst’

...filosofie van DMC ‘heal the land, feed the people’: zowel het land als het voedsel dat wordt verbouwd moet helend zijn voor mensen.   Tijdens de pandemie nam voedselonzekerheid in...
Opinie

'Op de klimaattop voeren hypocrisie en neokolonialisme de boventoon'

...gestreden, er is werk aan de winkel.   De auteurs bedanken Merel Kauffman, Cecile Trooster en Action Aid voor hun waardevolle feedback. COP staat voor Conference of the Parties. De...
Achtergrond

Restaurant Konijnenvoer: ‘Wij willen geen seksisme en racisme in de keuken’

Restaurant Konijnenvoer in Arnhem is een begrip in veganistisch Nederland: een high-end restaurant waar Italiaanse klassiekers een verrassende plantaardige draai krijgen. Chef Demian Parasmo en gastvrouw Imane Dafer begonnen met...
Interview

London Loy brengt het graag luchtig: ‘Wat je net zei, vind ik niet zo chill’

...aan, al maakt hij voor de kip van mijn moeder een uitzondering. Twintig jaar geleden vonden restaurants het maar lastig als er een vegan in het gezelschap aanschoof, maar nu...
Essay

Vegans, ken je privilege!

...Toronto: terwijl dierenrechtenactivisten hun pijlen richtten op dat ene restaurant – en daarmee het voortbestaan van de Inuit-cultuur belemmerden – serveren er duizenden andere restaurants in de stad vlees uit...
Fotoreportage

Vluchtend voor de Taliban werd Abdul Saboor fotograaf

...een deel van zijn pink kwijt toen hij over prikkeldraad probeerde te klimmen. Beeld: Abdul Saboor In Frankrijk werkte Saboor destijds in een restaurant, maar dat baantje gaf hij op...

'We bezorgen zelfs eten op Tunesisch aardewerk'

Of je nou vegan, halal of koosjer eet, in het Tunesisch-mediterraanse restaurant van Nancy Reijnhout kun je je hart ophalen. En wat je ook bestelt of laat bezorgen: je krijgt...

'Sommige vaste klanten hebben niet door dat ik veganistisch eten maak'

...als de dierlijke variant.’ Vanessa Bronzina werd geboren in Italië en groeide op in Schotland. Haar ouders runden een Italiaans afhaalrestaurant waar ze ‘praktisch opgroeide’ en voor ze haar eigen...

Chinees zonder vlees (of nummers op het menu)

...vestigen. “Zolang het restaurant nog in familiehanden was, was verhuizen ondenkbaar voor ze. Het restaurant was hun thuis.” Man glimlacht: “Het is goed zo. Maar wat zou ik graag hebben...
Achtergrond

Waarom je schrijver Toni Morrison (1931-2019) moet kennen

...er restaurants waar ze als Zwarte vrouw niet mag komen. Nu ervaart ze aan den lijve het diepgewortelde racisme dat haar ouders, die opgroeiden in het gesegregeerde zuiden en die...
Fotoreportage

Van rijstveld naar vliegveld: hoe Indonesisch boerenland verdwijnt

...de markt verkochten. Beeld: Atikah Zata Amani In West-Java moesten boeren recentelijk plaatsmaken voor een kolencentrale Voor de fotoserie Feeding the Nation reisde Zata Amani langs boerengemeenschappen in Indonesië, om...

‘Tokologische’ veggierolls: groenten in een nieuw jasje

...een nieuw jasje. ‘In mijn eerste restaurant vroegen mensen me vol verbazing wat een zoete aardappel is.’ “Met mijn moeder deed ik boodschappen bij de toko’s in Rotterdam-West, waar ik...
Interview

Producer Josephine Zwaan: ‘De mannelijke producer lachte om mijn ideeën’

...Vaak hebben ze al samengewerkt met producers, maar waren ze bang om hun feedback te geven – terwijl ze duidelijk weten wat ze willen. Vrouwonvriendelijke grappen De verhoudingen in de...

Sheila Sitalsing tipt: vijf boeken die je in 2023 wilt lezen

...gekookt en schaamde zich vroeger ‘om in mijn uniform dat naar uien rook naar school te gaan’. Later zag ze tot haar gruwel hoe in de vele goedkope Indiase restaurants...

Deze 'rebelse' quiche is een vegan verrassing

...chef en bezorgt met haar cateringbedrijf Rebelicious veganistische en vegetarische maaltijden. Via workshops en aanschuifdiners laat ze geïnteresseerden kennismaken met plantaardig eten. Daarnaast adviseert ze restaurants om hun keuken veganistisch...

Door te koken vertelt Judith Cyrus het verhaal van de slavernij

...restaurant van Ottolenghi en bij barbecuekok Jeroen Hazebroek. In 2021 verscheen haar kookboek Paramaribo. Judith Cyrus Beeld: Tom Feenstra Dat eten ervoor zorgt dat er een opening is voor gesprekken,...

IDFA: In ‘Europe’ gaat het leven door, ook zonder verblijfsvergunning

...altijd afzet bij de halte met de ironische naam ‘Europe’ en haar zus tijdens een etentje in een restaurant. Ze lijken allemaal te zinspelen op Zohra’s vertrek uit Europa. Welke...
Essay

Een beetje levensgenieter is geen veganist, of wel?

...prijswinnende vegankaasjes van restaurant Mr. & Mrs. Watson in Amsterdam. Ik stal ze uit op een mooie houten plank met druiven en noten, laat ze op temperatuur komen en schenk...
Interview

Schrijver Pete Wu ('De bananengeneratie') ontweek andere Chinese Nederlanders liever

...nu wij samen in dit restaurant zitten? “Niet meer. Sinds ik mijn boek heb geschreven heb ik dat steeds minder. Ik heb 45 lange gesprekken gevoerd met andere Chinese Nederlanders,...