Reportage

Gratis eten van de dekoloniale dakboerderij: ‘Dit is de toekomst’

Zo bestrijdt dit landbouwcollectief ‘voedselwoestijnen’.

'Waarom geen volkoren bami met groente erdoorheen?'

Radio-dj One’sy Muller bedenkt gezondere varianten van Surinaamse gerechten.
Essay

'Mama is (on)gelukkig': opvoeden als je bipolair bent

Kinderboekenschrijver en moeder Aefke ten Hagen over haar dilemma's.
Opinie

Geen COVID meer? 'Breng deze maatregelen terug, zodat ik naar buiten kan'

Mensen in de risicogroep zitten al 3 jaar min of meer in zelfisolatie.

Taboes doorbreken met een broodje vegakip

Fotograaf Jason Tjon Affo doet het.
Achtergrond

Een psychose: waan of waardevol?

In niet-westerse culturen kunnen ‘ongewone ervaringen’ juist betekenisvol zijn.

‘Een geestelijk coach moet vooral empathie hebben’

Wat begon bij grootmoeders in Zimbabwe, blijkt ook in Nederland uitstekend te werken.

Waarom Nederlandse kinderen soms zonder drinkwater zitten

Mensenrechtenorganisaties sleepten de staat voor de rechter.
Interview

'Ik wil jongeren laten ervaren hoe mentale gezondheid werkt'

Stichting Braive brengt mentale gezondheid naar het klaslokaal.
Opinie

'Hoe kun je zo dik zijn, je bent toch veganist?'

Waarom de focus op dun en gezond zijn de strijd voor een leedvrije wereld geen goed doet.

'Juist nieuwe Nederlanders kunnen voedsel­vraagstukken oplossen'

Voormalig sterrenchef Dalila Sayd wil een duurzamer én socialer voedsellandschap.
Column

Mediteer jezelf gezond en hup, weer aan het werk

We leren alsmaar door te gaan, ook als we ziek zijn.
Achtergrond

Het doorgeslagen dieet op de 'Gezonde School'

Heeft alle aandacht voor gezonde voeding misschien een onbedoeld bijeffect?
houtkachel

De houtkachel onder vuur

Biedt de pelletkachel een schone uitweg voor de vervuilende houtkachel?
Achtergrond

Op hete kolen

Economisch belang boven gezondheid en milieu: waarom komen mijnbouwbedrijven hiermee weg?

Even dimmen: lichtvervuiling in Nederland

Door lichtvervuiling zien we de Melkweg niet meer. Hoe lossen we dat op?

Worden onze planten steeds minder voedzaam?

De kwaliteit van ons voedsel neemt af door de toename van CO2-uitstoot.

Help! Er zit adrenaline in mijn biefstuk!

Hebben dierlijke stresshormonen effect op mensen die vlees eten?
sheepvaartindustrie
Achtergrond

Schonere scheepsbrandstof doet astma bij kinderen afnemen

Vanaf 2020 moet scheepsbrandstof veel minder zwavel bevatten. Daardoor veroorzaakt het de helft minder astma bij kinderen en een derde minder long- en hartziekten. Maar ook het positieve effect op de klimaatverandering neemt af. Strengere regels voor scheepsbrandstof, die vanaf 2020 van kracht worden, doen het aantal astma-gevallen bij kinderen wereldwijd dalen. Uit simulaties blijkt […]