Interview

Aziatisch, Caribisch en vegan komen bij TerraZen ‘heel natuurlijk’ samen

Izaba en Tomomi Rodgers lieten hun Japanse en Caribische wortels in de keuken samenkomen.

Kimono: van traditioneel gewaad naar goedkope badjas

Al sinds de zeventiende eeuw zijn Europeanen gefascineerd door dit typisch Japanse kledingstuk.

‘Ik miste in Utrecht goede vegaburgers, dus ging ik ze zelf maar maken‘

Rutger van Deelen van dB‘s in Utrecht deelt zijn favoriete recept.
Achtergrond

Oekraïense kunstenaars: ‘Onze strijd is niet in de loopgraven’

‘Wat voor natie zouden we zijn zonder cultuur?’

De ‘elitaire’ bakfiets was ooit hét transportmiddel voor het volk

Voor de komst van de auto was het dé manier om iets groots te vervoeren.

'Helende' kristallen: kinderarbeid en vervuiling voor een placebo-effect

In kristalmijnen werken naar schatting zo’n 85 duizend kinderen.
Interview

‘Over Yemayá zeiden mensen: ‘Vegan, dat is toch wit hippiegedoe?’’

Een veganistisch restaurant in Amsterdam-Zuidoost, het werkt wél!
Achtergrond

'Perzische' tapijten: van koude nomadentent naar warme hipsterhuiskamer

Van gebruiksvoorwerp naar kunstobject en weer terug.
Interview

Schrijver en uitgever Lola Shoneyin brengt Afrikaanse literatuur thuis

Een van de meeste invloedrijke vrouwen van 2023, volgens de Financial Times.
Opinie

‘Life is beautiful’: intieme egodocu­mentaire van Palestijnse filmmaker

Mohamed Jabaly maakte vanuit Noorwegen een film over vrijheid en onvrijheid.
Opinie

Docu ‘Mama Sranan’ is een overweldigend portret van Suriname

Het levensverhaal van Fansi wordt gaandeweg dat van heel Suriname.
Interview

Nicole Terborg was een 'kweekje', en weet nu eindelijk waarom

Vragen waaróm je bij een familielid moest wonen is taboe.
Interview

Rebelse componist Raven Chacon: 'Mijn'noise' verslaat de westerse muziek'

'Soms rijd ik door de woestijn met een microfoon uit het raam en druk op record.'

'Ik was bang dat mijn eten een slap aftreksel zou zijn van dat van mijn moeder'

Shawkat laat je kennismaken met de Iraakse keuken.
Column

'Veel Nederlanders denken dat ik ‘Hollands’ ben'

Sinds kort weet Arja Mari van den Bergh dat daar een woord voor bestaat.

'Waarom geen volkoren bami met groente erdoorheen?'

Radio-dj One’sy Muller bedenkt gezondere varianten van Surinaamse gerechten.

Met Pesach sluit zij haar kookstudio: 'Dan loop ik maar inkomsten mis'

Esther Erwteman combineert haar joodse roots met de smaken van de groentekeuken.

Sheila tipt: 5 boeken die systemen ‘slayen’

Verhalen over onderdrukking (en de ontworsteling daaraan).

Taboes doorbreken met een broodje vegakip

Fotograaf Jason Tjon Affo doet het.

‘Tokologische’ veggierolls: groenten in een nieuw jasje

‘In mijn eerste restaurant vroegen mensen me vol verbazing wat een zoete aardappel is.’