‘Wie heeft tijd voor poëzie als de wereld in brand staat?’

‘Surrealistische bluespoëet’ aja monet (37) schrijft gedichten over sociaal onrecht én over de liefde.
Interview

Wintipriesteres Marian Markelo: ‘Jonge mensen hebben mij omarmd’

Nederlands bekendste Wintipriesteres gelooft dat Winti kan helpen bij het helen van het slavernijverleden.
Interview

Eerste Sudanese restaurant in Nederland: ‘In Sudan eet niemand alleen’

De Sudanese Abdel Adam (48) en zijn vrouw Ranya (42) zagen dat Nederland open staat voor nieuwe keukens.
Interview

Karin Amatmoekrim: ‘Nederland isoleert zwarte schrijvers’

De schrijver vraagt zich vaak af welke taak ze heeft in een wereld die in de fik staat.
Interview

Nicole Terborg doorbreekt taboe met haar bekroonde podcast over ‘kweekjes’

Zij won met ‘Kweekje, mi kwekipikin’ een prestigieuze prijs.
Opinie

‘Leestips kinderboekenweek moeten veel kleurrijker’

Met De Kleurrijke Kinderboekenlijst bieden makers van kleur een alternatief.
Interview

Sheherazaad zingt in het Hindi én Urdu: ‘Eer­betoon aan wie tussen werelden beweegt’

OneWorld geeft dagkaarten weg voor haar optreden op festival Le Guess Who?.
Fotoreportage

Hoe herders in Montenegro stand hielden tegen de NAVO

Het gebied waar ze al eeuwen leefden, dreigde een militair oefenterrein te worden.
Interview

Raenys Martis bestrijdt racisme in Zuid-Limburg met kunst

Zijn tentoonstelling ‘Pretu’ toont werk van twaalf kunstenaars over identiteit en Zwart-zijn in Nederland.
Interview

Restaurant Rotonde: ‘Van groenteresten maken we saus én brandstof’

Met hun duurzame menu haalden ze al een 'groene' Michelinster binnen.
Essay

‘Ik wil met mijn kunst niet steeds bewijzen dat ‘Black Lives Matter’’

Kunstenaar Cole Verhoeven houdt met moeite 'witheid' uit haar atelier.

Waarom zoveel weerstand tegen drag? ‘Vooral mannen reageren negatief’

‘Drag leert je dat niet iedereen netjes in een hokje hoeft te passen.’
Interview

Chicken-’n-waffle-ijs? ‘Mijn klanten zijn obsessed’

Met ijssalon Sugarbar brengt Nekeia Boone de Afro-Amerikaanse eetcultuur naar Amsterdam.

Ken jij wel de geschiedenis van je henna-‘tattoo’?

Festivalgangers zijn dol op de ‘tijdelijke tatoeage’, maar culturele toe-eigening ligt op de loer.
Interview

Akwasi: ‘Als Omroep ZWART straks niet 100 duizend leden heeft, is het over en uit’

‘Toen ik opgroeide, had ik een BIJ1 en een Omroep ZWART nodig.’
Interview

Al vijf jaar gratis Keti Koti-maaltijden: ‘We brengen mensen in gesprek’

Vrijwilligers geven zondag en maandag 15.000 maaltijden weg bij slavernijherdenkingen.
Interview

Choreograaf Ana Pi: ‘Wat we nu ‘urban’ noemen, was ooit heilig’

Met haar ‘Afro-diasporische’ dans overbrugt zij tijd en ruimte.

Sheila tipt: politieke pageturners

Na maandenlange politieke campagnes op landelijk én Europees niveau is het weer tijd voor de inhoud.
Interview

Culinair kunstenaar ­Maureen de Jong: 'Wij communiceerden thuis met eten'

Ze organiseert samen met koks uit de hele wereld diners, filmavonden, benefietbrunches en nog veel meer.
Interview

Choreograaf Joshua Serafin is nergens thuis: ‘Mijn werk gaat over tusseninheid’

Hen schetst een alternatieve geschiedenis, zonder koloniaal geweld.