‘Sommige vaste klanten hebben niet door dat ik veganistisch eten maak’

Vanessa Bronzina adverteerde expres niet met het feit dat haar focacceria Life is a Peach in Utrecht veganistisch is. ‘Ik hoop dat mensen proeven dat het minstens zo lekker is als de dierlijke variant.’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Vanessa Bronzina werd geboren in Italië en groeide op in Schotland. Haar ouders runden een Italiaans afhaalrestaurant waar ze ‘praktisch opgroeide’ en voor ze haar eigen zaak begon, werkte ze zeven jaar in een Utrechtse pizzeria. Die pizzeria werd verkocht aan een groot bedrijf. Omdat Bronzina bang was dat het restaurant alle eigenheid zou verliezen, ging ze er weg. “Ik besloot te doen waar ik al langer over nadacht: mijn eigen zaak beginnen.”

In 2019 opende ze Life’s a Peach, de eerste focacceria van Nederland en nog altijd de enige volledig plantaardige. “Daar heb ik in het begin heel bewust niet mee geadverteerd. Ik wil dat plantaardig eten ‘normaal’ wordt, en mensen laten proeven dat het minstens zo lekker is als de dierlijke variant. Bepaalde klanten hebben nog altijd geen idee dat mijn eten plantaardig is, maar ze komen wel steeds terug”, lacht ze.

Vanessa Bronzina (1988) is de eigenaar van plantaardige bakkerij Life’s a Peach in Utrecht. Zes dagen per week bakt ze er met een klein team verse focaccia en zoete lekkernijen. De naam van haar bakkerij verwijst naar Bronzina’s levensmotto: het leven is heerlijk.
Vrijwel alles wat Bronzina serveert, maakt ze zelf. “Ook de limonade en de theemelanges.” Iedere dag liggen er minstens acht verschillende smaken focaccia in de vitrine, geïnspireerd door seizoensproducten die op dat moment beschikbaar zijn. “De funghi is een bestseller, die beleg ik met een mix van kastanjechampignons en oesterzwammen. Maar ook de dolce, met zoete aardappel, veganistische ‘geitenkaas’, balsamicostroop en walnoten doet het goed. In de zomer vervang ik de zoete aardappel door perzik.”

Ik maak nu genoeg eten om open te blijven en niet meer dan dat

Ze wil haar ecologische voetafdruk klein houden. “Daarom koop ik zoveel mogelijk lokaal en verpakkingsvrij in, ben ik zuinig met energie en zorg ik dat er geen eten wordt weggegooid.” In de pizzeria waar ze eerst werkte was dat wel anders, verzucht ze. “Daar belandden wekelijks kilo’s eten in de prullenbak – vreselijk. Ik maak nu genoeg eten om open te blijven en niet meer dan dat. De kapitalistische instelling van oneindige groei past niet bij mij, ik houd het liever kleinschaliger. Op deze manier worden mijn klanten, de aarde én ik er veel blijer van.”
Hoe maak je kruidige pompoentaart?

Meer winters dan deze kruidige pompoentaart wordt het niet. Combineer met een kop thee of warme chocolademelk.

Ingrediënten (voor 12 stukken)

Voor de pompoencake:
250 g bloem
1 tl baking soda
1 tl bakpoeder
½ tl zout
2 tl kaneel
1 tl speculaaskruiden
100 g lichte basterdsuiker
50 g kristalsuiker
350 g pompoenpuree
60 ml zonnebloemolie of kokosolie
1 el appelciderazijn
1 tl vanille-extract

Voor de botercrème:
100 g plantaardige boter
300 g poedersuiker
100 g vegan roomkaas of zijden tofu
Voor het decoreren:
een hand walnoten, grof gehakt

Benodigdheden:
2 ronde taartvormen, 24 cm doorsnede (ingevet)
keukenmachine of handmixer
spatel

Bereiding

– Verwarm de oven voor op 180°C.
– Zeef alle droge ingrediënten voor de pompoencake boven een grote kom en meng goed.
– Voeg dan de natte ingrediënten voor de pompoencake toe. Roer rustig door.
– Verdeel het beslag over de taartvormen.
– Bak 30 minuten af in het midden van de oven. Is je oven te klein, verdeel de cakes dan over twee rekken.
– Test of de cakes gaar zijn door er met een satéprikker in te prikken. Kleeft er nat beslag aan? Laat de cakes dan 5 minuten langer in de oven staan en controleer daarna weer.
– Haal de cakes uit de oven wanneer ze gaar zijn en laat helemaal (!) afkoelen.
– Doe alle ingrediënten voor het glazuur in de keukenmachine, of in een kom als je een handmixer gebruikt. Meng tot een glad geheel.
– Smeer de helft van de botercrème tussen de cakelagen en de andere helft over de bovenkant van de taart.
– Decoreer de taart met de gehakte walnoten.

Dit artikel verscheen eerder in OneWorld Magazine in december 2022.

Chinees zonder vlees (of nummers op het menu)

Deze 'rebelse' quiche is een vegan verrassing

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons