Haar roots ontdekken was voor Dalila Sayd letterlijk een eitje

Beeld: Mitchell Van Voorbergen Alsof ze een vergeten taal leerde, zo voelde het voor voormalig sterrenchef Dalila Sayd om te koken met de ingrediënten uit de Marokkaanse keuken. De geuren...
Interview

Dorothy Porker: ‘Guilty pleasures? Dit is gewoon lekker eten’

...op haar plek was. Uit die outsiderspositie haalt ze inmiddels haar voordeel. Als schepper van kleurrijke, eetbare droomtaferelen opereert ze wars van alle heersende normen in de foodwereld. “Ik weet...

Zangeres Rajae El Mouhandiz: ‘Met deze tajine eer ik mijn voorouders’

Beeld: Afagh Morrowatian Van haar familiegeschiedenis wist zangeres Rajae El Mouhandiz weinig. Tot haar neef op social media schreef: ‘Ik wil dat je je roots gaat proeven.’ Tijdens het koken...
Interview

Sterrenchef Soenil Bahadoer: 'In pom zitten alle Surinaamse culturen'

Soenil Bahadoer: ‘Als er in Surinaamse dorpen een feest is, wordt er zo gekookt dat iedereen alles kan eten, meestal vegetarisch of kip.’ Beeld: Mitchell van Voorbergen Voor sterrenchef Soenil...

Zij delen gratis maaltijden uit tijdens Keti Koti

...kregen al deze keukens, en dus alle culturen, mee. We zijn nu een food festival aan het opzetten met eten, workshops en gesprekken over migratie en ons eten. Een Indonesische...
Interview

Waarom Yasmina Khababi (27) al duizend gratis maaltijden uitdeelde

...richtte op duurzaamheid, eerlijke prijzen en diervriendelijkheid. Amerikaanse activisten spreken van ‘food apartheid’: niet iedereen heeft toegang tot vers eten Een nieuwe generatie food activisten gooit het roer om en...
Essay

Prikkeldraad voor de ene vluchteling, knuffels voor de ander

...speelgoed. Er staan auto’s klaar. Maar het blijft rustig. De nonnen van de Knights of Columbus, de foodtruck uit Litouwen, de Engelse journalisten, de jongen van Lycamobile, de boswachters met...

Je vegaburger duurzamer dan kipfilet? Niet altijd

Niet elke vleesvervanger weet zijn duurzame belofte in te lossen. Supermarkten maken het makkelijker dan ooit om vlees over te slaan. Toch zijn veel vleesvervangers nauwelijks duurzamer dan het origineel....
Analyse

Zo hielp een Belgisch-Nederlandse bananenbaas Suriname in de schulden

...nacht’ uit Suriname, zo beschreef nieuwssite Starnieuws het. Drie dagen eerder had de directie namens plantagebedrijf Food and Agriculture Industries (FAI) nog een hypotheeklening van 7 miljoen Amerikaanse dollar afgesloten...

De snack van de toekomst is vet, vegan en klimaatneutraal

...– met deze ‘inspiratiewagen’. De term ‘foodtruck’ dekt de lading niet, vindt Agema. Het verkopen van snacks is namelijk maar één onderdeel van wat hij doet. Zijn echte missie is...

Zelfs bij vulvakanker met een antischimmelzalfje worden weggestuurd

...aandoeningen aan de schaamlippen. Blinde vlek Wanneer Van der Linden hoort van een onderzoeksvoorstel naar een nieuwe behandelmethode van de ziekte van Paget – een zeer zeldzame huidafwijking aan de...

Heftig, die slachtbeelden. Maar eten we er minder vlees door?

Zelfs als slachterijen van glas waren, zouden er waarschijnlijk nog vleeseters zijn. Want om een gewoonte te doorbreken, is meer nodig dan gruwelijke beelden, zeggen gedragswetenschappers. ‘Als slachthuizen glazen muren...

Vrede op aarde in een kommetje

Beeld: Mitchell van Voorbergen Zijn familie had gehoopt dat hij een technische studie zou doen, maar Andres Jara wist als kind al beter: hij wilde koken. Eén voedzaam en betaalbaar...

Ongefilterd en zonder geneuzel: moeten we allemaal aan de natuurwijn?

Beeld: Carline Huge Natuurwijn klinkt duurzaam, maar is het dat ook? Liefhebber Birk Heijkants onderzocht de verschillen met de ‘gewone’ sauvignon blanc en chardonnay. Alvast één verschil vond hij in...

Niet doneren, maar investeren

...al helemaal niet in de agri-foodsector. “Banken oordelen dat deze projecten te risicovol zijn. En deels hebben ze daar gelijk in: de oogst kan mislukken en in sommige gebieden spelen...

'In deze soep zit de hele geschiedenis van Vietnam'

Beeld: Mitchell van Voorbergen Kookboekenschrijver Mai Nguyen voelt zich Nederlands, maar verlangt ook naar Vietnam. ‘Zodra ik het vliegtuig uitstap, ruik ik het: een mengeling van vissaus, straatlucht, hitte en...

Deze student laat zien dat duurzaam eten niet moeilijk hoeft te zijn

...specifieke informatie, zoals de ‘food passports’ die ze in samenwerking met de masterstudenten maakte. Deze laten in één oogopslag alle voor- en nadelen van een product zien.   Dit bericht...

Als je moet kiezen tussen tampons en avondeten

...Christine McLean. Zij is ontwikkelingswerker bij de voedselbank in Aberdeen, de CFINE (Community Food Initiatives North East). Op verzoek van de gemeente verzorgt CFINE de distributie van sanitaire producten binnen...

Laura Koot (28) vloog met een zak krekels naar Rwanda

...jij kunt doen. Toen Koot hoorde over Flying Food, oftewel duurzame krekelteelt, bij de afdeling Innovation for Development van TNO, was ze meteen enthousiast. “Hoe meer ik me erin verdiepte,...

'In iedereen schuilt een vegan; al weet je het soms zelf nog niet'

...ontwerpbureau Foodcurators. Ze presenteerden eind oktober hun drie broodformules tijdens de Dutch Design Week. Plantaardige guy Als jong kind op Curaçao was Maduro al “een fijnproevertje”. Hoge bloeddruk en hoog...