Beeld: Afagh Morrowatian

Zangeres Rajae El Mouhandiz: ‘Met deze tajine eer ik mijn voorouders’

Van haar familiegeschiedenis wist zangeres Rajae El Mouhandiz weinig. Tot haar neef op social media schreef: ‘Ik wil dat je je roots gaat proeven.’ Tijdens het koken van de vistajine van oma Rahma vielen de puzzelstukjes op hun plek.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Het bekendste gerecht uit Marokko is ongetwijfeld de tajine. Vaak gevuld met vlees, soms vegetarisch, en heel zelden met vis. Juist die met sardines of kabeljauw geven zangeres Rajae El Mouhandiz (1979, Marokko) het gevoel in contact te staan met haar voorouders. “Je proeft de mediterrane regio.”

El Mouhandiz heeft een ingewikkelde familiegeschiedenis waar ze lang weinig van afwist. “Mijn moeder ontmoette mijn vader in Larache, Marokko. Haar familie was daar halverwege de vorige eeuw heen gevlucht voor de Franse kolonisten in Algerije”, vertelt ze. “Mijn vader kwam er terecht nadat hij het Rifgebergte ontvluchtte waar veel koloniale spanningen waren; de Spanjaarden, de Marokkaanse overheid en Riffijnse vrijheidsstrijders stonden er tegenover elkaar. Uiteindelijk weken mijn ouders in 1980 uit naar Nederland. Ze scheidden en mijn moeder voedde ons verder op in haar eentje. Mijn vader is inmiddels overleden.”

Mijn opa hielp mee het verzet tegen de kolonisatie te financieren

Ze leerde haar Marokkaanse familie kennen nadat een neef zon tien jaar geleden contact met haar zocht via sociale media. ‘Ik wil dat je je roots gaat proeven’, schreef hij, en hij stuurde haar een pakket met producten van de boerderij van haar familie in Marokko. “Vijgen, kruiden, noten, maar ook alouana, gerookte olijfolie van de eerste persing. Enorm kostbaar en erg lekker”, vertelt ze enthousiast. Haar neef werd de poort tot haar verleden. Hij leerde haar gerechten koken, zoals de vistajine van haar oma Rahma, en vertelde tijdens het koken over hun familie. De puzzelstukjes van het verleden vielen op hun plek.
Beeld: Rajae El Mouhandiz
“Als kind voelde ik boosheid en verdriet zodra ik Spaans hoorde. Dat kon ik niet plaatsen, maar nu weet ik dat ik een intergenerationeel trauma ervoer”, vertelt El Mouhandiz. Door haar neef ontdekte ze dat haar opa vocht aan de zijde van vrijheidsstrijder Abd el-Krim El Khattabi. “Hij maakte zilveren munten voor hem om het verzet tegen de kolonisatie te financieren.” In de jaren 20 waren delen van Noord-Marokko bezet door Spanje. De Riffijnen streden met El Khattabi voor een onafhankelijke republiek, vrij van de Spanjaarden, de Marokkaanse overheid, én de Fransen – die in de rest van het land de scepter zwaaiden.
“Uiteindelijk is mijn opa verlinkt, opgepakt, en na vier jaar gevangenschap geliquideerd”, vertelt ze. “Mijn vader verloor zijn vader en mijn oma bleef als weduwe achter.”

“Door Marokkaanse gerechten te koken, eer ik mijn voorouders. Ik ben er doordat zij wisten te overleven. Door de gesprekken met mijn neef kijk ik anders naar mijn herkomst. Voorbij het verhaal van mijn migratie naar Nederland. Mijn hart is bevrijd.”

Dit artikel verscheen eerder in One World Magazine in oktober 2020. Lees hieronder het recept dat Rajae El Mouhandiz met Hasna El Maroudi deelde.

Hoe maak je vistajine?

Ingrediënten
500 gr kabeljauwfilet (of ander witte-vissoort), 1 grote ui in schijfjes, 2 aardappelen in schijfjes, 2 tomaten in plakjes, 2 schijfjes citroen, 4 wortelen in de lengte gevierendeeld.
Marinade: 2 el fijngesneden peterselie, 2 el fijngesneden koriander, 2 teentjes knoflook, 2 tl paprikapoeder, 1 tl zout, 1 tl kurkuma, 1 tl komijn, ½ tl zwarte peper, 2 el olijfolie, 100 gr tomato frito, sap van ½ citroen, 150 ml water

Bereiding
– Meng de ingrediënten van de marinade goed door elkaar. Marineer de vis met driekwart van het mengsel tenminste een half uur van te voren, en plaats die afgedekt in de koelkast. Gebruik de rest van de marinade voor de aardappelen en groenten.
– Vet de ovenschaal in met een beetje olijfolie en verwarm de oven voor op 190 graden.
– Leg de uien op de bodem, zodat de vis of groente niet aan de ovenschaal gaan plakken. Verdeel daarover de gemarineerde aardappelen, wortels en tomaten. Haal de vis uit de marinade en leg die bovenop de groente. Overgebleven marinade giet je over de vis. Leg de citroen op de vis. Dek af met aluminiumfolie en plaats 40 minuten in de voorverwarmde oven. Zodra de groente zacht is, en de marinade ingedikt, kun je aan tafel.
– Serveer met Marokkaans brood.

Sterrenchef Soenil Bahadoer: 'In pom zitten alle Surinaamse culturen'

Chef-kok Lelani Lewis vertelt het Caribische koloniale verhaal

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons