Chef-kok Lelani Lewis vertelt het Caribische koloniale verhaal

...bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. Dit interview verscheen in het voorjaar van 2022 in OneWorld Magazine en eerder in mei 2022 op OneWorld.nl. Food-activisme: eten in het verzet Op...

Met zijn stoofschotel waan je je op Curaçao

Beeld: Foto's via Jurino Ignacio ‘Eten is om te delen’, zei zijn oma en levenslange grote voorbeeld altijd. Dus dat doet Jurino Ignacio. Van zijn boeken met Antilliaanse gerechten verkocht...

Zeg je katoen? Dan zeg je uitbuiting

...nog erger – ontslagen. Ook is er sprake van gendergerelateerd geweld en seksuele intimidatie op de werkvloer. Uit onderzoek van ngo Fair Wear blijkt dat de helft tot driekwart van...

'Waarom geen volkoren bami met groente erdoorheen?'

...stamppotten, dat kon hij als geen ander.” One’sy Muller (1980) runt samen met haar zus de foodblog This Girl Can Cook en is maker en co-host van de Bonte Was...

Met Pesach sluit zij haar kookstudio: 'Dan loop ik maar inkomsten mis'

Esther Erwteman (r) en haar zoete baba ganoush (l). Beeld: Beide foto's Elvan Ünlü Esther Erwteman van kookstudio Esther’s Cookery combineert haar joodse roots met de smaken van de groentekeuken....

'We bezorgen zelfs eten op Tunesisch aardewerk'

...en ondernemer. Ze runt het Tunesisch-mediterraanse restaurant Yalla Yalla in Eindhoven en reist met haar gelijknamige foodtruck langs evenementen in het hele land om het publiek van plantaardig eten te...

'Sommige vaste klanten hebben niet door dat ik veganistisch eten maak'

Vanessa Bronzina adverteerde expres niet met het feit dat haar focacceria Life is a Peach in Utrecht veganistisch is. ‘Ik hoop dat mensen proeven dat het minstens zo lekker is...

Chinees zonder vlees (of nummers op het menu)

Beeld: Kamwoj Man Toen Kamwoj Man het Chinese restaurant van haar ouders overnam, haalde ze het vlees én de typische nummertjes van het menu. Haar ouders schrokken, maar het bleek...
Fotoreportage

Van rijstveld naar vliegveld: hoe Indonesisch boerenland verdwijnt

...de markt verkochten. Beeld: Atikah Zata Amani In West-Java moesten boeren recentelijk plaatsmaken voor een kolencentrale Voor de fotoserie Feeding the Nation reisde Zata Amani langs boerengemeenschappen in Indonesië, om...

Taboes doorbreken met een broodje vegakip

...door, zodat die er meer over kunnen leren.” Jason Tjon Affo (1991) runt food- en lifestyleblog The Indigo Kitchen, is foodfotograaf en receptontwikkelaar. Zijn eerste kookboek Vegan Soulfood won een...

‘Tokologische’ veggierolls: groenten in een nieuw jasje

Beeld: David Doesburg Eten is niet alleen lekker, het zegt ook iets over hoe we de wereld zien. Manuela Goncalves Tavares steekt traditionele gerechten uit Caribische en Afrikaanse keukens in...
Interview

Producer Josephine Zwaan: ‘De mannelijke producer lachte om mijn ideeën’

...Vaak hebben ze al samengewerkt met producers, maar waren ze bang om hun feedback te geven – terwijl ze duidelijk weten wat ze willen. Vrouwonvriendelijke grappen De verhoudingen in de...

Zonder natuurbescherming is de volgende pandemie een kwestie van tijd

...village in Yunan province, looking for corn and other food. They ended up drinking 30kg of corn wine and got so drunk that they fell asleep in a nearby tea...

Deze 'rebelse' quiche is een vegan verrassing

Bij haar quiche serveert Loes Kolsters zelf een frisse salade van spinazie of bietenblad met balsamicodressing. Beeld: Eigen foto ‘Vreselijk’, vond Loes Kolsters het: na haar scheiding bracht ze soms...

Waarom benut Nederland nu pas Europese voedselsteun?

...aan de slag te kunnen gaan of meer te gaan werken. Dit is een meer structurele oplossing voor armoede.” Melkplassen en boterbergen Al in 1987 werd het European Food Aid...

Door te koken vertelt Judith Cyrus het verhaal van de slavernij

Beeld: Portret Tom Feenstra, salade Christan Fielden Lunchroomhouder Judith Cyrus vertelt haar gasten graag over de Surinaamse geschiedenis. Door samen te eten – én koken – hou je het verleden...
Essay

Een beetje levensgenieter is geen veganist, of wel?

‘De ‘bourgondische’ levensstijl waarmee ik ben opgegroeid leunde zwaar op grote hompen vlees, verse vis en vette kazen.’ Beeld: Serge Ligtenberg Hompen vlees en vette kazen, dat ziet journalist en...

Haar roots ontdekken was voor Dalila Sayd letterlijk een eitje

Beeld: Mitchell Van Voorbergen Alsof ze een vergeten taal leerde, zo voelde het voor voormalig sterrenchef Dalila Sayd om te koken met de ingrediënten uit de Marokkaanse keuken. De geuren...
Interview

Dorothy Porker: ‘Guilty pleasures? Dit is gewoon lekker eten’

...op haar plek was. Uit die outsiderspositie haalt ze inmiddels haar voordeel. Als schepper van kleurrijke, eetbare droomtaferelen opereert ze wars van alle heersende normen in de foodwereld. “Ik weet...

Zangeres Rajae El Mouhandiz: ‘Met deze tajine eer ik mijn voorouders’

Beeld: Afagh Morrowatian Van haar familiegeschiedenis wist zangeres Rajae El Mouhandiz weinig. Tot haar neef op social media schreef: ‘Ik wil dat je je roots gaat proeven.’ Tijdens het koken...