Beeld: Foto's via Sara Shawkat

‘Ik was bang dat mijn eten een slap aftreksel zou zijn van dat van mijn moeder’

Sara Shawkat kookte nooit Iraaks, maar toen ze eraan begon en een kookboek schreef, won dat direct de titel Zilveren Kookboek van 2022. ‘Ik kon me niet altijd verenigen met de Iraakse cultuur, maar ik was altijd trots op ons eten.’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Sara Shawkats liefde voor eten is haar met de paplepel ingegoten door haar Iraakse familie. “Ik heb fantastische herinneringen aan het eten uit mijn jeugd”, vertelt ze. “Het stukje kunafa (zoet dessert van filodeeg en kaas, red.) dat ik mocht uitkiezen wanneer mijn vader salaris had gekregen, de falafel in een zacht broodje die we kochten op straat, de stoofpotjes van tomatensaus met knoflook en citroen.”
Sara Shawkat (1989) is dol op koken en eten, vooral als het gaat om de Levantijnse keuken, waar ze mee opgroeide. Met haar recepten, catering en haar bekroonde kookboek hoopt ze Iraaks eten in Nederland op de kaart te zetten.

Iraaks eten is zo veel meer dan een exotisch uitstapje

“Het kan in het dagelijks leven weleens botsen tussen mij en mijn familie, maar over onze liefde voor eten zijn we het altijd eens.” Shawkat laat anderen via haar recepten kennismaken met de Iraakse keuken. Een keuken die wel wat meer aandacht verdient, vindt ze. “Iraaks eten is geen exotisch uitstapje, het kan gewoon iedere dag.”

De betekenis van Iraaks eten

Daarom schreef ze het kookboek NOOMI De keuken van Irak, dat de lezer meeneemt langs een grote variatie aan Iraakse gerechten. Ze won daarmee prompt de titel Zilveren Kookboek 2022. Uit het juryrapport: ‘De Iraakse keuken is niet direct de bekendste van de keukens van het Midden-Oosten. De terechte kernboodschap van dit boek is: hoogste tijd om daar verandering in te brengen! Sara Shawkat is er met dit boek in geslaagd op ronduit aanstekelijke wijze de geweldige keuken van Irak aan te prijzen.’

In het voorwoord schrijft ze: ‘Ik hield me altijd bezig met eten, maar kookte eigenlijk nauwelijks Iraaks. Alles wat ik zou maken zou toch een slap aftreksel worden van wat mijn moeder op tafel zet.’ Maar naarmate het kookboek vorderde kwam ze erachter hoe belangrijk de Iraakse keuken voor haar was. ‘In mijn proces van het zoeken naar wat Iraaks zijn voor mij betekent, realiseerde ik mij het belang van onze keuken. In mijn gedachtegoed kon ik me niet altijd verenigen met de Iraakse cultuur, maar waar ik altijd trots op geweest ben, is ons eten. Ik moest dit boek maken om de betekenis van Iraaks zijn voor mijzelf te herdefiniëren.’

Een kortere versie van dit artikel verscheen in de zomer van 2021 in OneWorld Magazine.

Hoe bereid je Kokos Muhallebi?

Muhallebi is een Midden-Oosterse melkpudding die eenvoudig te bereiden is. Je kunt het enigszins vergelijken met een lichtere versie van panna cotta. Traditioneel wordt het met koemelk gemaakt, maar Shawkats liefde voor Azië gaat diep. Daarom hierbij haar recept voor muhallebi 2.0 met kokos.

Ingrediënten (4 personen):
375 ml volle melk
125 gezoete gecondenseerde melk
200 ml volvette kokosmelk
13 el rijstmeel of 6 el maizena
1 tl oranjebloesemwater
3 kardemompeulen
snuf zout
10 gedroogde pruimen
handjevol kokossnippers
1 tl ghee of zonnebloemolie

*Vervang voor een vegan variant de volle en gecondenseerde melk met 500 ml plantaardige melk (liefst amandelmelk) en 70 gram suiker.

Bereiding:
– Meng het rijstmeel (dat heeft Shawkats voorkeur) of de maizena met een beetje melk tot een egaal papje.
– Doe dit mengsel met de rest van de volle melk, kokosmelk en gecondenseerde melk in een pan. Breng aan de kook op middelhoog vuur terwijl je constant roert met een garde. Het mengsel zal indikken.
– Zet het vuur na 5 minuten zachter en laat het mengsel nog 8 minuten pruttelen terwijl je voortdurend roert.
– Haal de pan van het vuur, maal de kardemompeulen fijn en meng die samen met het oranjebloesemwater door het mengsel.
– Schenk de muhallebi in glazen naar keuze, bedek met plasticfolie en laat minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
– Ontpit de pruimen en pureer ze met 75 ml kokend water tot een grove saus.
– Bak de kokossnippers in de ghee of olie goudbruin.
– Doe wat pruimensaus op de opgesteven pudding en bestrooi met de kokossnippers.

Met zijn stoofschotel waan je je op Curaçao

Chef-kok Lelani Lewis vertelt het Caribische koloniale verhaal

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons