Interview

‘Samen eten is mijn medicijn tegen eenzaamheid’

Beeld: Chavez van den Born Zit je niet goed in je vel? Niets om je voor te schamen, zegt hobbykok en psychologiestudent Zára Valentine de Graaf. Samen eten helpt tegen...

'Ik wil (veel) meer betalen voor mijn vlees'

Jeroom Remmers Beeld: Chavez van den Born Een eerlijke prijs voor vlees en goedkopere groentes en fruit, dat hoopt milieukundige Jeroom Remmers te bereiken. Zijn doel: onze schadelijke vleesconsumptie terugdringen....
Opinie

'Waar blijven de plantaardige dieetadviezen?'

Zolang er geen coronavaccin is, moet er meer aandacht komen voor een gezonde leefstijl, zeggen wetenschappers. Een veganistisch eetpatroon zou daarbij kunnen helpen, schrijft Armanda Govers. ‘Plantaardig eten beschermt mogelijk...
Column

Waarom 'we' helemaal niet vrij zijn

...boetes zijn we niet vrij 6. Er worden nog steeds grappen van mijn meme page verwijderd als daar trans mensen in voorkomen en ik ben er helemaal klaar mee 7....

Hoe PornHub verdient aan verboden porno

...door het verspreiden van filmmateriaal (onder andere op Netflix) en het beïnvloeden van wetgeving in de Verenigde Staten. There's survivors that took down BackPage, Craigslist, Tumblr, & right now they're...
Opinie

'Waarom vechten we tegen corona zonder de oorzaak te bespreken?'

Overheden wereldwijd nemen drastische maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ondertussen is er een heldere manier om de bron van veel van dit soort infectieziekten aan...
Opinie

Bij de echte subsidieslurpers heet het ineens 'belastingvoordeel'

...te googelen; dan had hij direct kunnen terugvinden dat de subsidie reeds werd afgebouwd naar nul euro in 2018. Vastgelopen discussies, eeuwig rondzingende onjuistheden en foodhallen: van sommige dingen zou...

Miljoenen kilo's eten, geen restaurant kan ze verkopen

...overschotten die bedoeld waren voor de horeca over te nemen. Ook Albert Heijn laat desgevraagd weten vlees en eieren uit de ‘food service keten’, zoals de horecabranche wordt genoemd, in...
Opinie

‘Why are we fighting corona without discussing the cause?’

...diseases that are transmissible to humans is increasing at an unprecedented rate, as the World Food Organisation (FAO) warns. Our food system is largely based on animal husbandry: in my...

Help, mijn groene lievelingsmerk is overgenomen. Wat nu?

...maand de aankondiging dat Kinti nu verkrijgbaar is bij Jumbo-supermarkten. Als food marketeer heeft Jansen jaren aan de kant van de multinationals gewerkt, waardoor hij beide kanten van de medaille...

Wie wordt er rijker van duurdere koffie?

Beeld: Davey Heuser via Unsplash We zijn minder koffie gaan drinken, maar geven er wel flink meer geld aan uit. Channa Brunt, tevens werkzaam bij ngo Fairfood, vroeg zich af...
Opinie

Veganisme is geen eitje, maar wiens schuld is dat?

Sommige vegans houden het niet vol om 100 procent vegan te leven. Dat is niet erg, stelt Armanda Govers, zolang zij veganisme daar niet de schuld van geven. Onlangs schreef...

Met deze gerechten zijn gevluchte families weer even thuis

Chaman Shalmashi met haar dochter Beri in haar keuken in Almere. Beeld: Lisa Zilver Met haar boek Taste of Home vertelt filmmaker Beri Shalmashi de verhalen van gevluchte families, aan...
Opinie

'De druk om een goede vegan te zijn maakte me ongelukkig'

Veganisme is meer dan een duurzaam dieet voor een betere wereld, het is een levensfilosofie. En je kunt het op slechts twee manieren doen, ondervond Jessamine Slingerland: goed of fout....

Een avondje mediteren met de cacaogoden

Yoga-beoefenend Nederland lijkt in de ban van de cacaoceremonie. Welke betekenis zit achter dit ritueel? Roxane Soudagar ontdekt het in een Amsterdamse yogastudio. ‘In het midden zit de ceremonieleider van...

Zó hoort chocola te smaken

Wat is kwaliteitschocola, hoe proef je dat? Journalist Channa Brunt – zelf gewend aan supermarktrepen – traint haar smaakpapillen. ‘Als je bij de ingrediënten (kunstmatige) vanille ziet staan, weet je...

Cacaolanden zijn het zat: 'Er is niets duurzaam aan cacao voor een te lage prijs'

Ghana en Ivoorkust hebben chocoladefabrikanten op het matje geroepen. ‘Hoe kunnen jullie jezelf duurzaam noemen als je onze cacaoboeren zo weinig betaalt?’ Het is voor het eerst dat de industrie...

Kerstmaal van lokale ingrediënten: 'Iets feestelijks maken in de Hollandse winter?'

Beeld: Aurélie Geurts Een kerstmenu maken van louter Nederlandse ingrediënten? Dat bekent dus ook: geen olijfolie of citroen. Marie Louise Schipper ging de uitdaging aan. Met knolselderij, rode uien én...

Dit feestdiner zet je zonder stress of schuldgevoel op tafel

Een écht duurzaam feestdiner? Kookboekenschrijver Joke Boon stelde een decembermenu samen met ingrediënten die je zonder schuldgevoel én zonder stress op tafel zet. Van zelfgekweekte linzenkiemen en oesterzwammen, tot seizoensproducten...

'Duurzame' thee uit Brabant drinken we vooral om het verhaal

...gezondheid bezighield met lokaal eten. In een blogpost voor Slow Food Youth Network noemt hij dit de local food paradox: ‘Voorstanders van lokaal voedsel geven de voorkeur aan de minst...