Zonder verblijfs­vergunning aan het werk: ‘Werkgevers profiteren van wanhoop’

...kost dat je een werkweek aan inkomen.”   Ongedocumenteerde mensen vinden meestal werk in sectoren als de bouw, horeca en huishoudelijk werk. “Het is werk waar veel mensen hun neus...

Bij café Luhu moeten niet Dove maar juist horende gasten zich aanpassen

...tolk.   In 2022 begon Kester samen met haar compagnon Dennis Hoogeveen café Luhu. “Een beetje impulsief”, noemt ze het nu, want horeca-ervaring had ze niet. “Maar ik wilde graag...

'Fascisme versla je niet op social media'

...je zo te laten denken”, zegt Cross. “Het draait allemaal om jou – je feed, je netwerk, je vrienden.”   Social media geven geen impuls om actie te ondernemen  ...
Interview

‘Soms is een kom soep de knuffel die iemand nodig heeft’

‘Waarom hebben restaurants toch altijd zo’n grote kaart?’ vroeg Sophie van der Horst zich vaak af tijdens haar werk in de horeca. Kilo’s eten verdwijnen onnodig in de prullenbak. Dat...
Reportage

Zij weten hoe dode­lijk ons migratie­beleid nu al is: ‘We aten bladeren om te overleven’

...horecapersoneel is afkomstig uit India en de Filipijnen, de twee meest vertegenwoordigde niet-EU-nationaliteiten op Malta. Ze betalen duizenden euro’s voor een Maltees werkvisum en krijgen daar weinig tot geen zekerheid...
Interview

Restaurant Rotonde: ‘Van groenteresten maken we saus én brandstof’

...in verschillende restaurants. In de horeca ligt de focus vaak op de gasten, maar een goede sfeer onder het personeel is voelbaar in alles wat je als bedrijf doet.” Vorig...
Opinie

‘Onze ob­sessie met pei­lin­gen leidt tot ‘paardenrace­journalistiek’’

...horen. Daar is wat voor te zeggen, want transparantie is cruciaal in een democratie. Peilingen geven kiezers een idee van wat anderen zouden stemmen en volksvertegenwoordigers feedback van de kiezers...
Interview

Terug in Somalië werd Ayaan Abukar gecon­fronteerd met haar westerse privileges

...de enige: van politiek adviseurs tot bewakers en horecapersoneel, continu ontmoette ze andere Somalische migranten die hun geluk kwamen beproeven in hun geboorteland.   Ik ging op eigen houtje naar...
Reportage

Zij ontvluchten de armoede in Libanon (voorlopig) niet

...zijn hennepmelk in pubs in Beiroet. “Mensen vinden de drank erg lekker, ik heb nog geen negatieve feedback gekregen”, verzekert hij.   Plots springt Chamas op uit de sofa in...
Interview

Allergisch of veganist? Bij bakkerij Klein Geluk heb je te véél keus

...gebeurtenissen hebben een grote impact, weet Kiekens. “Inmiddels is ons horecagedeelte gesloten en hebben we alleen nog een bakkerij, maar toen we pas open waren, kwam een gezin wat bij...
Interview

TikTokker Elias Schenk (26): 'Waarom leren we op school niet over loonstrookjes?'

...opgeleide of jonge mensen werken. Overal waar personeelstekorten zijn duiken dit soort bureaus opeens op. De grote drie zijn horeca, bouw en schoonmaak, maar het gebeurt ook in de zorg...
Reportage

Gratis eten van de dekoloniale dakboerderij: ‘Dit is de toekomst’

...filosofie van DMC ‘heal the land, feed the people’: zowel het land als het voedsel dat wordt verbouwd moet helend zijn voor mensen.   Tijdens de pandemie nam voedselonzekerheid in...
Essay

Chris Keulemans nam de gevluchte Mohamed in huis

...en de prefect dat goedkeurt. Dat lukt. Mohamed ontvangt een contract: fulltime werk voor een uitzendbureau in logistiek en horeca. Voor het Zoom-gesprek met zijn aanstaande werkgever trekt Mohamed zijn...
Opinie

'Op de klimaattop voeren hypocrisie en neokolonialisme de boventoon'

...gestreden, er is werk aan de winkel.   De auteurs bedanken Merel Kauffman, Cecile Trooster en Action Aid voor hun waardevolle feedback. COP staat voor Conference of the Parties. De...
Interview

Regisseur Shariff Nasr (El Houb): 'Films over hetero's zijn toch ook geen ‘heterofilms’?'

...het fantastisch dat ik een extra achtergrond had, maar anderen zagen dat juist als een verarming.” Nasr herinnert zich een incident in de horeca. “Een man vroeg eens naar mijn...

Chinees zonder vlees (of nummers op het menu)

...tien jaar aan het hoofd van restaurant Jasmijn en Ik in hartje Utrecht, maar zegde het drukke horecaleven in 2017 vaarwel. Nu runt ze kookblog Kind of Asian, waar ze...
Fotoreportage

Van rijstveld naar vliegveld: hoe Indonesisch boerenland verdwijnt

...de markt verkochten. Beeld: Atikah Zata Amani In West-Java moesten boeren recentelijk plaatsmaken voor een kolencentrale Voor de fotoserie Feeding the Nation reisde Zata Amani langs boerengemeenschappen in Indonesië, om...

‘Tokologische’ veggierolls: groenten in een nieuw jasje

...in de horeca. Ze is geschoold volgens klassiek Franse wijze, maar kookt inmiddels ‘tokologisch’: “Ik steek traditionele gerechten uit Caribische en Afro-keukens in een nieuw jasje, met vaak ondergewaardeerde ingrediënten...
Interview

Producer Josephine Zwaan: ‘De mannelijke producer lachte om mijn ideeën’

...Vaak hebben ze al samengewerkt met producers, maar waren ze bang om hun feedback te geven – terwijl ze duidelijk weten wat ze willen. Vrouwonvriendelijke grappen De verhoudingen in de...
Opinie

'Waar ik écht vandaan kom? Dat is geen onschuldige vraag'

...zien dat mijn huidskleur niet dezelfde was als die van mijn klasgenootjes. Jaren later werd mij tijdens mijn bijbaantje in de horeca vaak gevraagd waar ik nou eigenlijk vandaan kwam....