Interview

Allergisch of veganist? Bij bakkerij Klein Geluk heb je te véél keus

In de keuken van Janneke Kiekens vind je geen gluten, geen melk en überhaupt geen dierlijke producten. Haar bakkerij Klein Geluk in Heemskerk is een droom die werkelijkheid werd, en de bron van geluksmomenten: ‘Een kind met glutenallergie is hier níet lastig of een uitzondering.’ Met OneWorld deelt ze het recept van haar vegan oreotaartje.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het viel Janneke Kiekens een paar jaar geleden opeens op dat mensen met een voedselallergie of -intolerantie nooit spontaan ergens iets te eten of drinken kunnen bestellen. “Ze moeten altijd opletten”, zegt ze. “Als volwassene kun je nog wel relativeren dat je een stuk vrijheid kwijt bent, maar als kind lijkt dat me heel lastig; je valt buiten de boot bij traktaties op school, tijdens het kerstdiner. Een verkeerde hap kan flinke klachten veroorzaken.”

 

Tweet dit

Mensen met allergieën roepen bij ons: ‘O, ik heb keuzestress!’

Tweet dit

 

Haar droom om een eigen bakkerij annex ontbijt- en lunchroom op te zetten werd al snel uitgebreid met de wens taartjes te maken die zowel gluten- en lactosevrij zijn, als veganistisch. “Rekening houden met mensen met allergieën, maar ook dierenwelzijn en klimaat, daar voel ik me prettig bij”, zegt Kiekens. Zo verkoopt ze cheesecake met lemon, pistache en kokos, of met karamel, vanille en pecan. “Mensen die hier staan, roepen geregeld: ‘O, ik heb keuzestress!’ Dat vind ik mooi, want vaak hebben mensen met een gluten- en lactoseallergie überhaupt geen keuze.”

 

Ogenschijnlijk kleine gebeurtenissen hebben een grote impact, weet Kiekens. “Inmiddels is ons horecagedeelte gesloten en hebben we alleen nog een bakkerij, maar toen we pas open waren, kwam een gezin wat bij ons drinken. De zoon was even bezorgd over het rietje in zijn glas – hadden daar geen glutenvingers aan gezeten? – maar zijn moeder verzekerde hem dat hij er gewoon zorgeloos uit kon drinken.” Zoiets kleins kan echt een geluksmoment veroorzaken, zegt ze. “Ook voor mij. Het raakt me. Een allergie of intolerantie wordt vaak maar als ingewikkeld gezien. Bij ons is zo’n jongen niet lastig of de uitzondering.”

 

Tekst en recept gaan verder onder het kader.

Janneke Kiekens (44) deed van alles voor ze aan het bakken sloeg. Ze volgde een agrarische opleiding, werkte bij een woningcorporatie en was sportmasseur. In 2017 wist ze het opeens: ze wilde de horeca in. En niet zomaar; alles wat ze verkoopt bij bakkerij Klein Geluk in Heemskerk is gluten- en lactosevrij, én veganistisch.

Dit interview en recept verschenen in september 2023 in OneWorld Magazine.

 

Makkelijk is het niet, om producten te maken die zowel gluten- en lactosevrij als veganistisch zijn. “Producten die deze week veilig zijn, zijn dat volgende week niet meer. Ik gebruikte eens gele rijst, waar opeens melk in verwerkt bleek te zijn. Normaal haal je je spullen bij één leverancier, maar ik moet het overal en nergens vandaan halen. De een heeft goede glutenvrije koekjes, de ander havermout die niet gekweekt is naast een tarweveld. Het is een hele puzzel.”

 

Hoe maak je een Oreo monchou-taartje?

Een simpel en snel gerecht. Je kunt de ingrediënten gewoon in de supermarkt halen, dus het is lekker laagdrempelig.

Ingrediënten (voor 16 personen)

Voor de bodem
– 25 glutenvrije double cookies van de Albert Heijn
– 3 el gesmolten vegan boter

Voor de vulling
– 500 ml vegan slagroom
– 500 gr vegan roomkaas
– 2 el agavesiroop
– 1 tl vanille-extract
– 2 el klopfix (slagroomversteviger)

Voor de topping
– 5 glutenvrije double cookies van de Albert Heijn

Bereiding

  • Verkruimel de koekjes.
  • Voeg de gesmolten boter toe en meng goed door.
  • Bekleed een bakvorm van 24 of 26 centimeter met bakpapier. Druk het mengsel egaal plat op de bodem van de bakvorm.
  • Zet het in de koelkast terwijl je de vulling maakt.
  • Doe de vegan slagroom in een mengkom. Voeg hierbij de agave, vanille en de klopfix toe. Klop de slagroom stijf. Dan voeg je de roomkaas toe en klop je deze nog even mee tot alles is opgelost.
  • Giet het mengsel in de bakvorm op de uitgeharde bodem.
  • Verkruimel de overgebleven vijf koekjes eroverheen. Zet voor minimaal twee uur terug in de koelkast.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons