Wie wordt er rijker van duurdere koffie?

Beeld: Davey Heuser via Unsplash We zijn minder koffie gaan drinken, maar geven er wel flink meer geld aan uit. Channa Brunt, tevens werkzaam bij ngo Fairfood, vroeg zich af...
Opinie

Veganisme is geen eitje, maar wiens schuld is dat?

Sommige vegans houden het niet vol om 100 procent vegan te leven. Dat is niet erg, stelt Armanda Govers, zolang zij veganisme daar niet de schuld van geven. Onlangs schreef...

Met deze gerechten zijn gevluchte families weer even thuis

Chaman Shalmashi met haar dochter Beri in haar keuken in Almere. Beeld: Lisa Zilver Met haar boek Taste of Home vertelt filmmaker Beri Shalmashi de verhalen van gevluchte families, aan...
Opinie

'De druk om een goede vegan te zijn maakte me ongelukkig'

Veganisme is meer dan een duurzaam dieet voor een betere wereld, het is een levensfilosofie. En je kunt het op slechts twee manieren doen, ondervond Jessamine Slingerland: goed of fout....

Een avondje mediteren met de cacaogoden

Yoga-beoefenend Nederland lijkt in de ban van de cacaoceremonie. Welke betekenis zit achter dit ritueel? Roxane Soudagar ontdekt het in een Amsterdamse yogastudio. ‘In het midden zit de ceremonieleider van...

Zó hoort chocola te smaken

Wat is kwaliteitschocola, hoe proef je dat? Journalist Channa Brunt – zelf gewend aan supermarktrepen – traint haar smaakpapillen. ‘Als je bij de ingrediënten (kunstmatige) vanille ziet staan, weet je...

Cacaolanden zijn het zat: 'Er is niets duurzaam aan cacao voor een te lage prijs'

Ghana en Ivoorkust hebben chocoladefabrikanten op het matje geroepen. ‘Hoe kunnen jullie jezelf duurzaam noemen als je onze cacaoboeren zo weinig betaalt?’ Het is voor het eerst dat de industrie...

Kerstmaal van lokale ingrediënten: 'Iets feestelijks maken in de Hollandse winter?'

Beeld: Aurélie Geurts Een kerstmenu maken van louter Nederlandse ingrediënten? Dat bekent dus ook: geen olijfolie of citroen. Marie Louise Schipper ging de uitdaging aan. Met knolselderij, rode uien én...

Dit feestdiner zet je zonder stress of schuldgevoel op tafel

Een écht duurzaam feestdiner? Kookboekenschrijver Joke Boon stelde een decembermenu samen met ingrediënten die je zonder schuldgevoel én zonder stress op tafel zet. Van zelfgekweekte linzenkiemen en oesterzwammen, tot seizoensproducten...

'Duurzame' thee uit Brabant drinken we vooral om het verhaal

...gezondheid bezighield met lokaal eten. In een blogpost voor Slow Food Youth Network noemt hij dit de local food paradox: ‘Voorstanders van lokaal voedsel geven de voorkeur aan de minst...

Kunnen boeren nog wel leven van cacao?

Reportage op cacaoplantages in Ivoorkust Cacaoboeren in Ivoorkust leven ver onder de armoedegrens. Ze sluiten zich noodgedwongen aan bij coöperaties waarbinnen ze niets te zeggen hebben. Journalist Selay Marius Kouassi,...

Zes tips voor wie eerlijke groenten wil (zonder al te veel moeite)

Wat als je op zoek bent naar de duurzaamste groenten en fruit, voor een eerlijke prijs? Stap één: vermijd de supermarkt. Maar hoe verder? Maaltijdboxen zijn vaak niet zo duurzaam...

Van karaoke naar activisme: kritische jongeren laten op TikTok van zich horen

...first video?❤️ mahalo nuiiiii for all the support and positive feedback??? #tillthelastalohaaina pic.twitter.com/MxJeWvSaAt — ti (@tiarekolo) December 4, 2019 De Greta’s die we negeren Chinees-Nederlandse jongeren pikken racisme niet meer...
Achtergrond

Het Westen gaf Zimbabwe maïs, vlees en hongersnood

...verschillende Zimbabwaanse chefs en foodbloggers zetten zich in om nieuwe eetgewoonten te introduceren. Hun recepten lopen uiteen, maar hebben een gedeelde boodschap: de Zimbabwaanse eetcultuur is doordrenkt met kolonialisme, en...

Online shoppen is duurzamer dan je denkt

...zeker potentie in zit voor de toekomst: “Als de informatie op de goede manier wordt voorgelegd aan de consument kun je uiteindelijk het gedrag beïnvloeden.” Bijvoorbeeld door onmiddellijk feedback te...

Honing, het nieuwe goud van Suriname

Beeld: Kevin Headley Honing zou zomaar het nieuwe goud van Suriname kunnen worden. Het heeft alle potentie. Toch komt de Surinaamse bijensector nog maar moeizaam op gang. ‘De kosten zijn...
Achtergrond

Zes dingen die je moet weten over honger

...ingericht dat aan armoede ontsnappen zonder externe hulp niet mogelijk is. “Helaas is dat voor enorm veel boeren realiteit”, vertelt Sander de Jong, directeur van Fairfood, een organisatie die zich...
Achtergrond

Zo kweek je je eigen kerstdiner

In december met familie of vrienden samen aan tafel? In ons decembernummer deelt kookboekenschrijver Joke Boon een stressvrij en duurzaam menu met drie zelfgekweekte ingrediënten. Begin alvast! Zelf kweken is...

Nu krijgt ook de Europese consument gif van Braziliaanse producten binnen

Brazilië bespuit voedsel met in de EU verboden producten Brazilië was al de grootste pesticidegebruiker ter wereld, maar onder president Jair Bolsonaro wordt het land alsmaar giftiger. En dat vormt...
Interview

Moet een feminist ook vegan zijn?

Noor Blokhuis Beeld: Tessa de Geus Wie voor gelijke rechten vecht moet het klimaat niet vergeten, vindt Noor Blokhuis (28). Dat laat ze zien met haar platform VegaNora. “Ik wil...