Palestijnse chef-kok Sami Tamimi: ‘Koken is verzet’

...verdreven, reisden ook de recepten mee. “Geef mensen een geschiedenisboek en ze zullen het waarschijnlijk niet lezen. Maar in een kookboek met recepten en verhalen kun je ze heel veel...
Interview

‘Over Yemayá zeiden mensen: ‘Vegan, dat is toch wit hippiegedoe?’’

...nog steeds, maar eerst zijn ze neergestreken in Amsterdam-Zuidoost. Sinds het voorjaar van 2020 runt Ong-A-Kwie samen met zijn broer en schoonzus Yemayá’s Vegan Corner, met veganistische versies van de...
Interview

Culinair thuis­werken: dit echtpaar verkoopt Georgische specialiteiten uit eigen keuken

Ook al wonen ze nu in Nederland, de liefde die haar man heeft voor zijn thuisland Georgië is onverminderd groot, vertelt Amina Kurbanova. “Hij wilde zo graag lekker Georgisch kunnen...
Interview

Edson da Graça: 'Laten we het over systemisch racisme hebben'

...mijn leventje in Amsterdam enorm.”   Flexitariër of vegan? “Ik eet vlees, al doe ik dat de laatste jaren wel minder. Mijn vrouw houdt er namelijk niet van. Ik denk...
Opinie

‘Pak seksistische mannen hun podcastmicrofoon af’

Nietsvermoedend open ik mijn TikTok-app, voor mijn dagelijkse 45 minuten scrolltijd. Ik kijk uit naar de snelle recepten, snappy cultuurkritiek van mijn favoriete queer creators en droge humor. Maar dan...

'Fascisme versla je niet op social media'

...je zo te laten denken”, zegt Cross. “Het draait allemaal om jou – je feed, je netwerk, je vrienden.”   Social media geven geen impuls om actie te ondernemen  ...

Bij deze Palestijnse vrienden eet je vers, vega(n) en zonder verspilling

...Tachtig procent van de kaart is vegetarisch of vegan. “Dat was geen bewuste keuze; de Midden-Oosterse keuken is nou eenmaal voor een groot deel vegetarisch”, vertelt medeoprichter Johnny Zreneh. “We...

Zij streed als ‘president’ jarenlang voor de rechten van schoonmakers

...een paar uur per week in de schoonmaak en als receptioniste. Achteroverleunen zit niet in haar karakter. “Zolang mensen niet fatsoenlijk kunnen rondkomen, is er iets om voor te strijden.”...
Interview

‘Soms is een kom soep de knuffel die iemand nodig heeft’

...met zout en peper, vers citroensap en eventueel wat chilipoeder en een beetje olijfolie. Je kunt het garneren met verse koriander, granaatappelpitjes en zonnebloempitten.   Dit artikel (en recept) verscheen...

Bij Mama's Koelkast koop je gerechten van moeders uit alle windstreken

...vrouwen help om financieel onafhankelijk te zijn.”   Hoe maak je Msmen? Deze Marokkaanse pannenkoek kun je zowel zoet (bijvoorbeeld met honing) als hartig eten (met gebakken groenten). Het recept...
Interview

Howard Komproe: ‘Mijn dochters zijn woke, maar ik maak graag foute grappen’

...Dan ga ik wel gewoon met mijn badjas in het vliegtuig zitten.”   Flexitariër of vegan? “Flexitariër. Ik weet natuurlijk dat de vleesindustrie fout is, maar ik houd ook van...
Interview

‘Jongeren omarmen mijn vegan versies van Afro-Surinaamse gerechten’

...KPN, stak ze haar hand op om vrijwillig te vertrekken. In 2022 opende Gambier het vegan Afro-Surinaamse restaurant The Old Soul in de Amsterdamse Pijp.   Om zich te kunnen...
Interview

Sophie Straat: ‘De genocide in Gaza niet benoemen voelt zó verkeerd’

...er veel te veel spullen op de wereld zijn. Dus: nooit meer vliegen.”   Flexitariër of vegan? “Ook hierin ben ik niet consequent. Ik moet eerlijk zeggen dat ik discrimineer:...
Interview

Eerste Sudanese restaurant in Nederland: ‘In Sudan eet niemand alleen’

...Sudan. Het betekent ook ‘plantje’ in het Sudanees: een verwijzing naar de vele vegan opties in het restaurant, zoals de welbekende falafel van kikkererwten. De Sudanese falafel is volgens Adam...
Opinie

‘Dierenbevrijding en antiracisme hoeven niet te concurreren’

...een impliciete structuur van anti-Zwartheid in zich draagt.   Veganisme is ook een antiracistische daad   De Amerikaanse auteurs en dierenrechtenactivisten Aph en Syl Ko gaan nog een stap verder....
Interview

DAMN, HONEY: 'Als je maatschappij­kritisch bent, zijn mensen veel strenger voor je'

...Zo’n onderwerp vinden we belangrijk om te bespreken.”   Flexitariër of vegan? Nydia: “Flexitariër, volledig vegan zijn vind ik moeilijk en duur.” Marie Lotte: “We krijgen weleens kritische mails van...
Interview

Restaurant Rotonde: ‘Van groenteresten maken we saus én brandstof’

“We noemen onszelf niet vegan, lokaal of biologisch, omdat we ons niet willen vastpinnen op dit soort termen”, zegt mede-eigenaar Birk Heijkants over het idee achter het Rotterdamse restaurant Rotonde....
Interview

Chicken-’n-waffle-ijs? ‘Mijn klanten zijn obsessed’

...dagelijkse problemen. “Mijn oma kookte altijd zonder recept. Ik leerde bij haar proeven welke smaken goed samengaan. Zij gaf mij de zelfverzekerdheid om aparte smaken te combineren.”   De van...
Interview

Al vijf jaar gratis Keti Koti-maaltijden: ‘We brengen mensen in gesprek’

...ook altijd een magazine, met verhalen en interviews. En een ‘Chef van het Jaar’ deelt elk jaar eigen heri heri-recept deelt; dit jaar is dat Chef Angie B (Angela Benjamin)...
Interview

Restaurant Vegane Glorie: ‘Krakers leerden ons zo min mogelijk te verspillen’

Het menu van Vegane Glorie varieert van ramen en flammkuchen tot kapsalon en curry. Alles is vegan. “We proberen ook zo biologisch mogelijk in te kopen”, vertelt De Zwart. “Soms...