Beeld: Petra Katanic
Interview

Howard Komproe: ‘Mijn dochters zijn woke, maar ik maak graag foute grappen’

Stand-upcomedian, acteur en schrijver Howard Komproe is groot voorstander van vrijheid van meningsuiting, ook als hij het er niet mee eens is. ‘Mensen moeten vooral racistische opmerkingen maken, dan weten we waar de dombo’s zijn.’ 

Eerder verschenen in juni 2024 in OneWorld Magazine.
Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Nooit meer vliegen of nooit meer nieuwe kleren?

“Nooit meer nieuwe kleren. De wereld over reizen, nieuwe plekken bezoeken: ik vind het één van de mooiste dingen die er zijn. Dan ga ik wel gewoon met mijn badjas in het vliegtuig zitten.”

 

Flexitariër of vegan?

“Flexitariër. Ik weet natuurlijk dat de vleesindustrie fout is, maar ik houd ook van een stukje vlees. Het compromis is om het niet elke dag te eten. Ik vind het leuk me bezig te houden met eten. Elke zomer organiseer ik een BBQbattle: een satébattle tussen Maleisië en Indonesië, een kipbattle tussen Suriname en Curaçao. Verder heb ik Brabantse worstenbroodjes met Surinaamse vulling op de markt gebracht. Wat het verschil is met die neppe rotirol? Het is een verbinding tussen échte smaken, gemaakt door mensen die er verstand van hebben.”

 

Howard Komproe (1971) is een Nederlands stand-upcomedian, (stem)acteur en ondernemer van Surinaamse afkomst. Hij sloot zich in 1995 aan bij Comedytrain, had theatershows als de LULverhalen (2015) en Life on Stage (2019), was te zien in toneelstukken Story of Travis (2023, na de zomer opnieuw in het theater) en Robin Hood (2024). Hij is sidekick bij het radioprogramma Bridge the Gap bij NPO Blend. Met zijn Komproeven-serie op YouTube bespreekt hij vreemde uitwassen van de Surinaamse keuken en bereidt hij zelf eten en drinken. Ook schreef hij een boek: De grens van de grap (2013).

 

Je altijd uitspreken tegen racisme en homofobie of de goede vrede bewaren?

“Uitspreken! Beter de confrontatie nu aangaan en elkaar daarna beter begrijpen, dan jarenlang nep lopen doen en dat de boel dan ontploft. Maar dat betekent niet dat ik altijd overal op inga: choose your battles. Mijn militante tijd had ik als tiener in Hoenderloo. Ik liep door het dorp met geschoren streepjes in mijn haar, mijn mond vol over Afrika, Public Enemy snoeihard op de walkman, gebalde vuist in de lucht. Maar als je volwassen wordt en kinderen krijgt, verleg je je focus. Dan moet je gewoon je dag zien door te komen. Ik kaart zeker nog steeds dingen aan. Als ik in de supermarkt roti met rode paprika en zoete aardappel zie liggen, laat ik weten dat dat niets met roti te maken heeft. Of ‘Koreaanse wokgroenten’, in Korea wordt niet gewokt! Dat is een dikke middelvinger naar andere culturen. Zo is mijn YouTube-serie Komproeven ontstaan, waarin ik traditionele gerechten vergelijk met kant-en-klaarvarianten.”

 

Tweet dit

‘Als ik een grap maak over jou, dan wil ik dat jij meelacht’

Tweet dit
Beeld: Petra Katanic

 

Intersectioneel feminisme en validisme: belangrijke termen of woorden zijn maar woorden?

“Kijk, voor mij gaat het ’m niet om de woorden, maar om de intentie. Als ik een grap maak over jou, dan wil ik dat jij meelacht. Dán heb ik gescoord. Dat zal altijd mijn streven zijn in de zoektocht naar goede grappen, ook al maak ik wel eens brokken.

 

Wat als humor wordt gezien is wel veranderd. Mijn dochters zijn woke as fuck, ik mag echt geen enkele grap maken die ook maar iemand zou kunnen kwetsen. Eerlijk is eerlijk, als zij in de buurt zijn, maak ik graag een foute grap, haha! Ik ben een groot voorstander van vrijheid van meningsuiting, ook als ik het niet eens ben met wat iemand zegt. Mensen moeten vooral seksistische en racistische opmerkingen maken; dan weten we tenminste waar de dombo’s zijn.”

 

Idealist of realist?

“Je moet uitgaan van de situatie zoals die is. Ook als comedian; een grap is een variatie op een herkenbare situatie. Zonder reden staande worden gehouden door de politie is niet grappig, maar als er tijd overheen gaat zodat je voorbij de verontwaardiging en woede kunt komen en je een twist geeft aan het verhaal, kun je er wel iets grappigs van maken. Dat is een goede uitlaatklep.”

 

Een eerdere versie van dit interview verscheen in juni 2024 in OneWorld Magazine.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons