Achtergrond

Zo begrijp je Brussel

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Aanslagen in Parijs en Brussel: terreur treft Europa in het hart, en ontstaat in ons midden. Lees met ons mee.

Molenbeek broedplaats voor terroristen?

Oorlogsfotograaf Teun Voeten woonde jaren in de Brusselse deelgemeente Molenbeek. Hij zag met eigen ogen aan hoe zijn woonplaats steeds meer veranderde in een 'etnisch-religieuze enclave'. Het probleem van Molenbeek ligt volgens hem voor een deel aan het hoge percentage werklozen, het uitblijven van gezag en het gebrek aan onderwijs. “België heeft nooit een eerlijke en open discussie gevoerd rondom moslim-extremisten. De verstikkende politieke correctheid heeft verhinderd dat je een goed debat kon voeren. Mede daardoor is er geen consistent en behaaglijk beleid. Als je weg blijft kijken creëer je een gevoel van oncontroleerbaarheid. Vandaar dat Molenbeek zo’n broedplaats voor terroristen heeft kunnen worden.”

Lees hier ons interview met Teun Voeten

Media doken na de aanslagen op Parijs en masse op de Brusselse buitenwijk Molenbeek: Jihadgetto, terroristische vrijhaven, Mekka van jihadisme. Critici pleiten voor nuancering van dit beeld. Zij ontkennen de problemen niet, maar ergeren zich aan het overtrokken beeld dat de pers van de wijk neerzet. “De beeldvorming over ‘het kalifaat van Brussel’ die in enkele uren ontstaat, irriteert me mateloos”, zegt de schrijver en historicus Hans Vandecandelaere, die een boek schreef over de Brusselse gemeente na diepgravend veldonderzoek. “Er komen meer jihadi’s uit Denderleeuw of Galmaarden dan uit Molenbeek.”

Lees hier ons stuk waarin critici in België pleiten voor meer nuance over Molenbeek

Wat drijft de jihadist?

Met de aanslagen in Parijs en nu België komen meteen teruggekeerde Syrië-gangers in beeld. Jongeren uit Nederland, België en Frankrijk reizen af naar Syrië om zich aan te sluiten bij een van de strijdende partijen. Gehard door de strijd en mogelijk verder geradicaliseerd, keren deze strijders ook terug. Waarom gaan Europese jongeren die kant op? Hoogleraar Edwin Bakker en ex-moslimextremist Dennis Abdelkarim Honing nemen je mee naar het grijze gebied van de gewapende jihad.

Wat drijft de polderjihadist?  Lees het hier.

Hoe komt het dat er relatief zo veel Europese jihadstrijders uit België komen? Onderzoeker en islamoloog Montasser AlDe'emeh ziet veel oorzaken, zoals uitsluiting van moslimjongeren, identiteitsproblemen en het opgroeien tussen twee culturen. AlDe'emeh stond ooit zelf op het punt om als jihadist de wapens op te nemen. Totdat hij dankzij de Koran bevrijding vond in kennis. Een belangrijk punt volgens de Belgische islamoloog: “Moslimjongeren hebben te weinig kennis over de islam. Ze moeten het doen met vaak oppervlakkige kennis die ze op internet vinden.”

Lees hier het interview dat OneWorld had met AlDe'emeh. 

Wel of geen bommen op terroristen?

Nederland bombardeert IS in Syrië en Irak, met als doel om terrorisme bij de kern aan te pakken. Tegelijkertijd brengen Nederlandse bommen Nederland extra in beeld als doelwit voor terreuraanslagen. Uiteindelijk is het goed als IS geen thuisbasis heeft, zegt terrorisme-expert Edwin Bakker, maar in de tussentijd moeten we volgens hem door onze militaire inmenging vrezen voor aanslagen in Europa. "De organisatie zal onder druk komen te staan om te laten zien dat ze nog meetellen. De noodzaak om aanslagen elders te plegen zal eerder groter dan kleiner worden. Voor onze veiligheid is dat geen goed nieuws." 

Moet Nederland meedoen met de strijd tegen IS in Syrië? Lees hier argumenten voor en tegen.

Lees hier een opinie-artikel waarom het bombarderen van IS in Syrië en Irak de kans op aanslagen in Europa niet verkleint. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons