Foto links: studio paus. Foto rechts: Marieke Wings.

‘Als mijn autistische dochter mag zijn zoals ze is, moet ik mezelf dat ook toestaan’

Mede dankzij Instagram runt Marieke Wyns een succesvolle bakkerij met plantaardig gebak. Haar bereik op sociale media gebruikt ze ook om het validisme tegen haar dochter aan te kaarten. ‘Ik heb een prachtig kind dat mij veel leert.’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
“Toen ik veganist werd, kon ik nergens lekker gebak vinden. Alles was ook meteen suikervrij, laag in vet, glutenvrij – eigenlijk smaakvrij.” Daarom ontwikkelde Marieke Wyns een smaakvolle plantaardige variant van al haar favoriete gebak. “Al ben ik bepaald geen geboren bakker”, lacht ze. Wyns heeft geen idyllische verhalen van een moeder die haar de fijne kneepjes leerde. “Er stond bij ons altijd taart op tafel, maar die kwam gewoon van de bakker.”

Toen ze foto’s van haar eigen creaties op Instagram deelde, kreeg ze de vraag of haar gebak te koop was. Chez Mariette was geboren. “Sinds een jaar krijg ik hulp bij mijn administratie en bij het bakken”, vertelt Wyns. Dat was hard nodig, want Chez Mariette is in korte tijd enorm gegroeid. Bovendien combineert ze het ondernemerschap met de zorg voor haar vijfjarige dochter Eloïse, die het zeldzame Wiedemann-Steiner-syndroom heeft en daardoor onder andere autistisch en grotendeels non-verbaal is. “Zorg en werk combineren is soms uitdagend, maar met een baan in loondienst zou het onmogelijk zijn.”

Veganistisch gebak is ten onrechte vaak ook suiker- en vetvrij – eigenlijk smaakvrij

Marieke Wyns (1988) runt vanuit haar huis de plantaardige bakkerij Chez Mariette, een samenvoeging van haar naam en die van wijlen haar lievelingsoma. Haar gebak is te proeven bij verschillende Vlaamse koffietentjes. In haar huiskamerbrunches en haar verjaardags- en weddingcakes kan ze haar artistieke ei het beste kwijt. In 2022 won ze een prijs voor Best Pastry & Sweets bij de Belgian Vegan Awards. Verder staat er voor het komende jaar een Chez Mariette-bakboek op stapel.
Op het Instagram-kanaal van haar bakkerij is Wyns open over het validisme waarmee haar dochter te maken krijgt. “De wereld is niet ingesteld op neurodivergente mensen [met een brein dat anders werkt dan de norm, red.] en dat zorgt voor vervelende situaties. Zoals die keer dat iemand me zei dat mijn miskraam een teken van de natuur was, omdat er met dat kindje vast ook iets ‘mis’ zou zijn. Ik wil mensen bewustmaken van de schadelijkheid van zulke opmerkingen.”

De moeilijkste momenten van haar dochter deelt Wyns bewust niet. “Mensen reageren soms vol medelijden wanneer ik vertel dat mijn dochter een syndroom heeft, maar ik hoef geen medelijden. Ik heb een prachtig kind, dat mij bovendien veel leert. Zo helpt Eloïse mij milder voor mezelf te zijn en mijn eigen neurodivergentie te omarmen – ik heb ADD. Als ik wil dat zij mag zijn zoals ze is, dan moet ik mezelf dat ook toestaan.”

Hoe bereid je een rabarberframboostaartje?

Dit taartje combineert friszure smaken met crunchy texturen. Je kunt eindeloos variëren met de fruitsoorten, of voeg eens gehakte nootjes toe.

Ingrediënten:

Voor de bodem:
een rol vers, plantaardig bladerdeeg
2 el vruchtenjam, liefst van rood fruit
blindbakbonen of gedroogde bonen, voor de bereiding

Voor de vulling:
2 stelen rabarber, in blokjes
250 g framboos, vers of diepvries
2 el agave- of ahornsiroop
40 g kristalsuiker
½ el maïszetmeel

Voor de kruimeltopping:
100 g bloem
100 g kristalsuiker
40 g havermout
snufje zout
100 g plantaardige boter, ijskoud en in blokjes

Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 180°C.
– Bedek de taartbodem met het bladerdeeg en prik met een vork gaatjes in de bodem. Dek af met bakpapier, stort de bonen erop en bak 20 minuten. Haal het bakpapier met de bonen eraf en bak de bodem nog eens 2 minuten. Zet apart.
– Doe de rabarber, frambozen, siroop, kristalsuiker en maïszetmeel in een kom en schud tot alles goed gemengd is. Zet apart.
– Meng in een andere kom de bloem, suiker, havermout en zout en voeg daarna de boter toe. Gebruik twee vorken om de boter door het droge mengsel te mengen tot de boter de grootte heeft van erwtjes.
– Smeer de jam uit over de taartbodem.
– Meng de helft van de kruimeltopping met het fruitmengsel en stort in de taartbodem.
– Verspreid de rest van de topping over de bovenkant.
– Bak ongeveer 40 minuten, tot de korst goudbruin is. Laat afkoelen voor het aansnijden.

'Ik was bang dat mijn eten een slap aftreksel zou zijn van dat van mijn moeder'

'Sommige vaste klanten hebben niet door dat ik veganistisch eten maak'

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons