Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Maar liefst 189 Harlot-verhalen kwamen er online in 2018. Aan het einde van het jaar blikken we terug op de vijf artikels die het beste gelezen zijn.

1. Seksuologe Ellen Laan: “Alleen mannen ervaren vaginale orgasmes”
Aan het begin van het jaar bereikte het interview met de feministische seksuologe Ellen Laan de eenzame top. In een gesprek met OneWorld doorbreekt de seksuologe heersende mythes rondom seksualiteit, specifiek in heterocontext. Waarom is de norm van penis/vagina-seks zo leidend, terwijl vrouwen daar helemaal niet per se de meeste bevrediging bij ervaren? Wat voor consequenties heeft het, als één gender consistent minder orgasmes ervaart?

035d-Laan2c-Ellen2c-hoogleraar-AMC2c-FotoGillissen0gmail.com2c-IMG_7673

Seksuoloog Ellen Laan: ‘Vaginale orgasmes bestaan helemaal niet’

En nog meer inzichten die Laan (1962-2022) met ons deelde.

2. Ook queer tieners verdienen lust en liefde
De dood van de 17-jarige homoseksuele jongen Orlando Boldewijn in februari, die na een Grindr-date levenloos werd aangetroffen in Den Haag, deed het gesprek over de onveiligheid van queer tieners oplaaien. Als reactie schreef Manju Reijmer een openhartig verhaal over hoe onveiligheid de prijs lijkt te zijn die hij moet betalen voor intimiteit. “Voor mijn twintigste – en voor ik überhaupt aan mezelf en de wereld had verkondigd dat ik opgewonden werd van mannen – begaf ik me al op de meest onveilige plekken om seksueel contact aan te gaan met vreemden.”

Ontwerp zonder titel

Orlando Boldewijn (17) zocht intimiteit, maar vond de dood

Queer tieners worden gedwongen voor onveilig contact te kiezen, zegt Manju Reijmer.

3. Is hormoonvrije anticonceptie de toekomst?
Het begint op te vallen: steeds meer vrouwen1 verkiezen hormoonloze anticonceptie, bijvoorbeeld een koperspiraaltje of alleen condooms, boven de meest populaire en hormonale optie: de pil. OneWorld sprak vier verschillende vrouwen die de overstap maakten van hormonale naar hormoonloze anticonceptie. Waar de pil in de jaren zestig symbool stond voor seksuele vrijheid, krijgt het middel tegenwoordig flinke concurrentie.

Portretten-Harlot_2S

Is hormoonvrije anticonceptie de toekomst?

Vier vrouwen over hun overstap naar niet-hormonale anticonceptie.

4. Influencers, gebruik je podium ten goede
In oktober kwam het boek van YouTuber en influencer Jamie Li uit. In dat boek motiveert ze haar vrouwelijke lezers om ‘zin te maken’ wanneer hun mannelijke partners opgewonden zijn, want mannen zitten ‘altijd in kamp konijn’ en moeten ‘hun zaad kwijt’. Ik schreef een reactie, waarin ik benadruk dat het jammer en kwalijk is dat Jamie Li met haar rolmodelfunctie een ongezonde blik op seksualiteit verspreidt.

gallery-1459263870-jamie-li1

Influencers, gebruik je podium ten goede

YouTuber Jamie Li gaat de mist in met haar nieuwe boek.

5. De Pride is er niet om je slechte imago op te krikken
Hartstikke leuk, die jaarlijkse Pride, maar wat doen al die bedrijven en organisaties die op de Amsterdamse grachten op boten staan eigenlijk precies voor homo-emancipatie? Daan van Engelen schreef: “Ik voel me ongemakkelijk bij het zien van Pride-uitingen, omdat ik steeds vaker zie hoe mijn homoseksuele identiteit, en die van vele anderen, gekapitaliseerd wordt. Het is een vorm van schijntolerantie die bestaat ten behoeve van het ‘goede’ imago van grote organisaties.”

GayVB_Combino_2118_op_de_Dam

De Pride is er niet om je slechte imago op te krikken

We moeten waken voor schijntolerantie van bedrijven en organisaties.

  1. Ook mensen die zich niet identificeren als vrouw, zoals transgender mannen of non-binaire mensen, kunnen een baarmoeder hebben en dus zwanger worden. ↩︎
  2. Ook mensen die zich niet identificeren als vrouwen, zoals transgender mannen of non-binaire mensen, kunnen een baarmoeder hebben en dus zwanger worden. ↩︎
bw

Over de auteur

Redacteur Harlot

Justine van de Beek (22) is overtuigd feminist en als socioloog gespecialiseerd in gender en seksualiteit.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500