Beeld: Eigen beeld
Interview

Aziatisch, Caribisch en vegan komen bij TerraZen ‘heel natuurlijk’ samen

Toen Izaba en Tomomi Rodgers na 25 jaar vanuit Japan naar Nederland verhuisden, viel het veganistische aanbod hun vies tegen. Dus openden ze hun eigen restaurant. Verstopt tussen de toeristische straatjes van Amsterdam komen hun Japanse en Caribische wortels samen in veganistisch fusionrestaurant TerraZen.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Verborgen in een steegje tussen de meest toeristische straten van het Amsterdamse centrum ligt TerraZen, het veganistische, Japans-Caribische fushionrestaurant van echtpaar Izaba en Tomomi Rodgers.

 

Izaba werd geboren in Suriname en woonde daarna in Guyana, Jamaica, China en Japan, waar hij Tomomi tegenkwam, toen hij optrad met zijn reggaeband. De twee werden verliefd en trouwden. Na 25 jaar in Japan ging het kriebelen bij Izaba: “Ik ben geboren met de Nederlandse nationaliteit, op een dag bedacht ik: ik wil naar Nederland. Dat was in 2011. Ik had verwacht dat je hier makkelijker veganistisch eten zou kunnen vinden dan in Japan, maar dat viel tegen. Dus ik dacht: we moeten een restaurant openen.”

 

Tweet dit

‘Hoe dichter bij de aarde je blijft met wat je eet, hoe helderder je geest is’

Tweet dit

 

Izaba eet al bijna vijftig jaar veganistisch. “Ik ben vergeten wat de oorspronkelijke reden was”, lacht hij, “maar ik ben blij dat ik mezelf heb gehouden aan de belofte om plantaardig te eten. Ik zie een dier als een gelijkwaardig wezen, dat hoef ik niet in mijn lichaam te stoppen. Ik eet wat de aarde geeft, zo min mogelijk bewerkt. Ik geloof: hoe dichter bij de aarde je blijft met wat je eet, hoe helderder je geest is. Elke stap die je zet om eten te bereiden is weer een stap verder weg van de oorsprong. We koken of bakken alles dan ook zo kort mogelijk. Bij ons vind je geen slapgekookte groenten.”

 

Bij TerraZen krijg je veganistische versies van bijvoorbeeld sushi en gefrituurde kip, roti of gewoon een bord rijst met groenten. De recepten zijn van Tomomi, die kennismaakte met de Caribische keuken in Guyana: “Ik leerde daar koken van een rastavrouw. Toen ik terugging naar Japan nam ik de Caribische smaken mee en combineerde die met de Japanse keuken. Dat ging heel natuurlijk.” Izaba: “Tomomi leerde me over de balans in maaltijden die in de Japanse keuken bestaat. Vijf verschillende groenten in plaats van één, combinaties van rauwe en gekookte ingrediënten. Op die manier zijn onze gerechten samengesteld, met Aziatische en Caribische ingrediënten, zoals jackfruit, papaya en kokos. Thuis eten we ook helemaal veganistisch. Alleen als Tomomi op stap gaat met vrienden eet ze wel dierlijke producten; de gebruikelijke excuses, haha!”

 

Hoe maak je jackfruit karaage?

Een heel simpel recept, gebaseerd op een populaire Japanse bereiding van kip. Jackfruit wordt in de Cariben veel gebruikt in hartige maaltijden, dus dit gerecht laat mooi zien hoe twee keukens bij TerraZen samenkomen.

Ingrediënten

  • een jackfruit
  • 200 ml sojasaus
  • 2 teentjes knoflook
  • een stukje gember (geschild)
  • 4 el maïszetmeel of katakuriko (Japans aardappelzetmeel)
  • zwarte peper

Bereiding

  • Voor de karaagesaus: rasp de knoflook en gember en meng ze met de sojasaus.
  • Open de jackfruit en haal er tien stukken uit. Knijp voorzichtig het vocht uit de stukken.
  • Besprenkel ze met de karaagesaus en laat die even intrekken.
  • Bestrooi daarna met katakuriko of maïszetmeel (liever katakuriko, te verkrijgen bij de toko) en met een beetje zwarte peper naar smaak.
  • Frituur ongeveer vijf minuten in hete olie, tot de buitenkant knapperig en goudgeel is.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons