Wereldkampioen ongelijke inkomensverdeling

01-06-2006
Door: Agriterra

BRAZILIE

 

Twee werelden in één land

In Brazilië komen twee compleet verschillende landbouwmodellen voor. Enerzijds de grootschalige extensieve, gemechaniseerde, exportgerichte landbouw waar Brazilië om bekend staat. Brazilië is nummer één in koffie, suikerriet en sinaasappelsap. Anderzijds de kleinschalige arbeidsintensieve gezinslandbouw die vooral voor binnenlandse consumptie produceert. Zonder de gezinslandbouw hebben de Brazilianen geen eten, maar zonder de exportlandbouw krijgt het land geen deviezen. Zie hier de spagaat waarin de Braziliaanse economie zich bevindt. Binnen de Braziliaanse politiek is de gezinslandbouw echter een ondergeschoven kindje. Afgelopen jaar trok de regering 15 miljard euro uit voor de exportlandbouw en slechts 2,6 miljard euro voor de gezinslandbouw.

 

Droom of werkelijkheid

Vlak na zijn aantreden kondigde president Lula zijn Nul Honger Plan aan. Twee speerpunten van dit programma zijn het versterken van gezinslandbouw en landhervorming. Dit klinkt erg mooi, maar tot op heden merken de gezinslandbouwers hier weinig van. Aan landhervorming is zelfs nog niets gedaan en het aantal conflicten tussen grootgrondbezitters en landlozen neemt toe.

 

Kennisoverdracht

In een land als Brazilië is een organisatie als Fetraf geen overbodige luxe. Dit vinden ook Agriterra en het LAJK die al een aantal jaren samenwerken met Fetraf. Deze samenwerking heeft onder andere geleid tot het opstarten van een melkverwerkingsproject. In Santa Terehinza in het zuiden van Brazilië wil een groep van ongeveer 30 jongeren zelfstandig melk gaan verwerken tot een hoogwaardig eindproduct. Uiteindelijk moet dit leiden tot een beter inkomen. Om de fijne kneepjes van het vak te leren, hebben twee leden van Fetraf eind vorig jaar meegedraaid op een melkveebedrijf en een melkfabriek in Limburg. Hoewel het verschil tussen Brazilië en Nederland groot is, zijn de Brazilianen met een koffer vol nuttige informatie en kennis naar Brazilië teruggekeerd. Een stap in de goede richting hun eigen zuivelcoöperatie.

 

Meer weten over Agriterra?

Kijk op agriterra.org voor meer informatie. Via deze site kunt u zich abonneren op onze digitale nieuwsbrief (E-zine). Of stuur een briefje met uw naam, adres, telefoonnummer en e-mail naar Agriterra, postbus 158, 6800 AD in Arnhem. Bellen (026-4455445) of e-mailen (communicatie@agriterra.org) kan natuurlijk ook.

Reacties