Vrouwenactivisten in de prijzen

02-04-2002
Door: OneWorld
Bron: Amnesty NL

Twee jaar geleden werd een vrouw die van haar man wilde scheiden in hun kantoor doodgeschoten, een gewettigde ‘eremoord’ in Pakistan, een praktijk waartegen Jahangir zich al jaren verzet. Zij is zelf meermalen bedreigd, en in 1995 werd haar familie gegijzeld. In 1998 ontving Asma Jahangir voor haar werk de Martin Ennalsprijs (MEA), vernoemd naar de eerste secretaris-generaal van Amnesty.

Voor dit jaar is Jacqueline Moudeïna, een activiste uit Tsjaad, aangewezen als MEA-prijswinnaar. De juriste staat pro Deo slachtoffers van geweld bij, en is de drijvende kracht achter pogingen om de voormalige dictator Hissane Habré - die in ballingschap in Senegal verblijft - achter de tralies te krijgen. Hiertoe heeft zij de Brusselse rechters ingeschakeld die ook de aanklacht tegen Sharon behandelen.

Vorig jaar juni raakte Moudeïna zwaar gewond bij een granaataanslag op een betoging van vrouwen in de Tsjaadse hoofdstad N’djamena. Zij verblijft sindsdien ter revalidatie in Parijs. Na haar herstel is ze van plan terug te keren naar Tsjaad.

Amnesty NL
Artikel over vrouwenactivisten

Reacties