Publiek debat mensenrechten in Niger Delta

07-11-2005

Saro-Wiwa stelde de problemen die oliebedrijven, zoals Shell, veroorzaakten aan de kaak. Hij vroeg internationale aandacht, omdat lokale gemeenschappen niets terugzagen van de olie-inkomsten uit de vruchtbare Delta, terwijl zij dagelijks te maken hebben met de negatieve effecten ervan. Protesten worden nog steeds met harde hand in de kiem gesmoord.

Publiek Debat: The Niger Delta, Tien jaar na de executie van Ken Saro-Wiwa

Op 10 november organiseren Amnesty International NL en Pax Christi een publieke bijeenkomst om Ken Saro-Wiwa te herdenken. Het is op die dag precies tien jaar geleden dat Ken Saro-Wiwa geexcuteerd werd.

De executie van Ken Saro-Wiwa door de Nigeriaanse autoriteiten wordt gezien als één van verchrikkelijkste voorbeelden van mensenrechtenschendingen in de context van bedrijven en mensenrechten. In het debat, wordt er teruggekeken op tien jaar mensenrechtenschendingen in de Niger Delta sinds de executie van Ken Saro-Wiwa. Samen met activisten, Nigeria specialisten en Shell vertegenwoordigers zullen we de rol van bedrijven in Niger Delta en de relatie met de mensenrechtensituatie bespreken.

 

Deelnemers:

John O'Reilly - advicer Amnesty Uk business group

Austin Onuoha - Center for Social and Corporate Responsibility in Nigeria

Gemma Crijns - Managing Director, EIBE / Nyenrode

Joshua Udofia - Senior Corporate Advisor Nigeria, Shell International

Marleen van Ruijven - Co-ordinator Human Rights and Business, Amnesty International

Egbert Wesselink - Senior Policy Advisor Human Rights Program, Pax Christi

Locatie;

Amnesty International

Keizersgracht 177

19.00-21.00 uur

www.amnesty.nl

Reacties