Programma Verkiezingsavond El Salvador - 15 maart

11-03-2009
Door: viceversa

Programma Verkiezingsavond El Salvador

17.00 - 17.30 uur: radio uitzending Wereldomroep

18.15 - 20.30 uur: radio uitzending Atlas (LLiNK, Radio 1)

 

Vanaf 16.45 uur: Inloop

 

17.15: Opening en live verbinding met El Salvador

Aftrap met een welkomstwoord van presentatoren Frénk van der Linden en Evelien Bosch, verkiezingsspotjes van de partijen FMLN en Arena, video boodschappen van de presidentskandidaten en live verbinding met correspondent Ralph Sprenkels en verkiezingswaarnemer Gert Kuiper in El Salvador. We kijken welke kandidaten tegenover elkaar staan, goochelen met peilingen en proeven de sfeer in El Salvador.

Met Gert Kuiper en Ralph Sprenkels

 

17.30 uur: Terugblik naar de oorlog

Nu bestrijden de FMLN en Arena elkaar via de stembus, in de jaren tachtig deden zij dit met wapens. Hoe is El Salvador gekomen waar het nu staat? Aan de hand van een video reportage over het bloedbad van El Mozote blikken we terug naar de burgeroorlog die het land in de jaren tachtig in haar greep hield. Jan van der Putten, Lou Keune en Alfredo Hernandez Represa gaan in gesprek over de achtergronden van het conflict, hun eigen betrokkenheid bij El Salvador en de amnestiewet. Is het mogelijk om te verzoenen zonder gerechtigheid?

Met Jan van der Putten (oud-correspondent Volkskrant en NRC, Lou Keune (Universiteit Tilburg ) en Alfredo Hernandez Represa (voormalig Salvadoraanse vakbondsleider)

 

17.50 uur: El Salvador nu: Balans van de vredesakkoorden

In 1992 werd de burgeroorlog beëindigd door het tekenen van de vredesakkoorden. Wat hielden deze akkoorden in? En wat hebben deze vredesakkoorden opgeleverd? In een video reportage wordt de armoede en sociale uitsluiting van de marginale wijken in beeld gebracht, analyseert een prominente  mensenrechtenactiviste de vredesakkoorden en laten idealistische jongeren zien hoe zij zich inzetten voor El Salvador. Dirk Kruijt en Margot Bolwerk laten hun licht schijnen op de huidige situatie in El Salvador.

Met professor Dirk Kruijt (Universiteit Utrech) en Margot Bolwerk (ICCO)

 

18.10 uur: Live verbinding met El Salvador

Jose Zepeda van de Wereldomroep interviewt verrassende prominente Salvadoraanse sprekers. Het interview is in het Spaans (vertaling naar Nederlands aanwezig).

Met Jose Zepeda (Wereldomroep) en Salvadoraanse sprekers.

 

18.25 uur: Spotlight El Salvador nu: Mara's en geweld

Extra aandacht voor de mara's, de jeugdbendes die een groot gedeelte van Midden-Amerika in hun greep houden. In deze heftige video reportage van lokaalmondiaal zien we een interview met een actief lid van de beruchte M18, spreekt een gevangenisdirecteur zijn zorgen uit over de veiligheid binnen de gevangenis en komt jeugdrechter Aida Escubar aan het woord over de toenemende criminaliteit onder jongeren. Fotograaf Piet den Blanken portretteerde leden van de gangs M13 en M18. Samen met Rosa Vargas spreekt hij zich uit over dit fenomeen. Op welke manier houden de mara's het land in hun greep? En hoe is het zover gekomen? Waarom sluiten zoveel jongeren zich aan bij een bende? En zijn de mara's de guerilla's van deze tijd?

Met Piet den Blanken (fotograaf)

 

18.50 uur: Toekomst van El Salvador en Latijns-Amerika

Presidentskandidaat Mauricio Funes van de FMLN wordt aan de ene kant bejubeld als de 'Obama' van El Salvador (Si, podemos!) en aan de andere kant zwart gemaakt als de 'Chavez' van El Salvador. Na een video portret van Funes volgt een debat over de toekomst van El Salvador en het Latijns-Amerikaanse continent. Praat mee over de nieuwe wind die door Latijns-Amerika lijkt te waaien. Past Funes in het rijtje  presidenten als Lulu, Morales, Correa, Ortega en Chavez? Wat zou een linkse verkiezingsoverwinning voor de regio betekenen?

Met Margriet Zoethout (Freevoice), Kees Biekart (ISS), Edwin Koopman (journalist) en Francoise Barten  (Radboud Universiteit Nijmegen)

 

19.20 uur: Live verbinding met El Salvador

We schakelen terug naar Gert Kuiper en Ralph Sprenkels in El Salvador. Hoe is de sfeer? Verlopen de verkiezingen eerlijk? Zijn er al voorspellingen te doen?

Met Gert Kuiper en Ralph Sprenkels

 

19.30 uur: Speeddaten met activisten

Neem plaats tegenover een voormalige of actieve activist en laat je inspireren. In een kwartier kom je tegenover vijf activisten te zitten die in de jaren tachtig heel Nederland op de been brachten, of nu via internet op een ander manier actie voeren. Wissel sterke verhalen uit, vang een gouden tip op van een Super Activist, denk mee over de moderne variant van het spandoek of blaas het El Salvador Komitee nieuw leven in. Speeddaten inclusief timer en openingszinnen.

Met Alejandra Slutzky (auteur 'De Stilte', familie epos over de strijd tegen de Argentijnse dictator Videla), Map van der Wilden (voormalig El Salvador Komitee), Willem Bos (voormalig El Salvador Komitee), Sofia Villa Barajas (ICCO), Kees Hudig (super activist), Hans Beerends (nestor derdewereldbeweging/ oprichter Wereldwinkels), Leontien Peeters (Worldconnector en BiD Network Foundation), Jehanne van Woerkom (El Salvador Komitee/ Srebrenica)

 

Tot 22.00 uur: Band en borrel

 

Tijdens het gehele programma is de bar geopend en zijn er Salvadoraanse happen te koop.

Reacties