Internationale Vrouwendag: Vrouwen aan het woord

08-03-2005

"Ik begrijp het niet. Wij, vrouwen uit Rwanda, leven in misère en pijn doordat we besmet zijn met AIDS, terwijl de beulen die ons dit aangedaan hebben veilig en verzorgd in de gevangenis zitten. Wij zijn ongeneeslijk ziek en krijgen geen medicijnen."
Dafrosa, op 19-jarige leeftijd overleden, Rwanda

"Deze kleren zijn alles wat ik over heb van vóór de oorlog, toen ik nog in een kledingfabriek werkte. In juli 2003 is mijn man, samen met zijn collega's, gevangen genomen. Ik heb een jaar lang overal naar hem gezocht. Toen ik er eindelijk in slaagde iemand van de autoriteiten te spreken, werd ik weggestuurd. Enkele dagen later heb ik een anonieme dreigbrief ontvangen."
Zaidat, 54 jaar oud, Tsjetsjenië

Wie zal vertellen wat zich in de omgeving van de vluchtelingenkampen in Darfur afspeelt? Is er nog sprake van gerechtigheid voor miljoenen vrouwen, besmet met AIDS, gezien de slechte toegang tot anti-retrovirale behandelingen? Hoe zit het met de honderden gearresteerde vrouwen, die verkracht en mishandeld worden?

Dit zijn fragmenten uit de getuigenissen van vrouwen die Dokters van de Wereld heeft ontmoet tijdens de hulpverlening. Dokters van de Wereld werkt aan recht op en toegang tot gezondheidszorg voor de meest kwetsbare groepen overal ter wereld. Met de verhalen van deze vrouwen getuigen we over de schendingen van mensenrechten. Op deze Internationale Vrouwendag in 2005 geven we voorlichting aan het publiek dat dit niet zomaar een dag is...

Dokters van de Wereld

Reacties