ING geeft geen krimp in conflict om water Cochabamba

11-09-2002
Door: OneWorld
Bron: XminY

De bevolking van Cochabamba heeft zich in april 2000 massaal gekeerd tegen de privatisering van het drinkwater. Zo’n 1000.000 bewoners hebben toen de eigen stad ingenomen en het geprivatiseerde drinkwaterbedrijf uit de stad verwijderd.
Nu eisen de eigenaren (met name de Amerikaanse multinational Bechtel) 25 miljoen dollar schadevergoeding. Dit gebeurt met behulp van de ING, die de ‘holding’ IWH beheert waar Bechtel zijn eigendom in gestald heeft. Door de holding in Nederland te vestigen, kan gebruik gemaakt worden van een bilateraal investeringsakkoord dat Nederland met Bolivia heeft.
De afgelopen maanden is aan de ING gevraagd om de dienstverlening aan IWH/Bechtel te staken, mede omdat ze in strijd is met de eigen ‘business principles’. Bij een gesprek met een vertegenwoordiger van de koepel van organisaties die zich tegen de privatisering in Cochabamba verzet, liet de directie van ING-trust echter weten hier niet over te piekeren. Daarom roepen we nu iedereen op om onze eis luid en duidelijk aan alle betrokkenen bekend te maken als de ING feestelijk haar nieuwe hoofdkantoor komt openen.

Vanaf 13.00 uur willen we alle deelnemers aan de opening verwelkomen. Om 14.00 uur zullen we dan aan de opening deel gaan nemen.

Voor meer informatie over de actie:
XminY Solidariteitsfonds (Kees)
tel 020-6279661
www.xminy.nl

Voor meer algemene achtergrondinformatie is er een speciale website:
www.xs4all.nl/~arenaria/water

XminY

Reacties