Geen andere keus dan coca?

05-03-2007
Door: viceversa

Kleine zelfstandige boeren in Colombia zitten in een lastig pakket. Cocateelt is illegaal, maar vaak de enige kans om een inkomen te verwerven. Bovendien worden de boeren van verschillende kanten tegengewerkt bij het verbouwen van cocabladeren.

 

De Colombiaanse regering bestrijdt de plantages rigoureus met steun van de Verenigde Staten. Sproeivliegtuigen verspreiden dagelijks chemicaliën over grote aantallen cocavelden. Deze stoffen verdwijnen in het drinkwater en veroorzaken grote gezondheidsproblemen bij de mensen die er wonen en werken.

 

Daarnaast strijden plaatselijke guerrilla en paramilitaire groeperingen onderling om de grootste winst aan de handel in cocaïne. Kleine zelfstandige boeren leveren de grondstof voor de populaire harddrug en zijn dus vaak de dupe van deze machtstrijd.

 

Door het strenge anti-drugsbeleid draagt de Colombiaanse regering wellicht bij aan het bestrijden van drugshandel, maar tegelijkertijd ontneemt het haar eigen bevolking een van de belangrijkste bronnen van inkomen.

 

Bekijk hier het verhaal van Rosalda, een zelfstandige coca-boerin in Colombia.

filmverslag

lokaalmondiaal

Reacties