De strijd van Max Havelaar gaat door

15-02-2005

In het toneelstuk Max Havelaar is nog sprake van tegenpolen, maar inmiddels heeft het Max Havelaar Keurmerk de opvattingen van de realist en de idealist in zich verenigd: koffiehandel die recht doet aan de positie van kansarme boeren. Max Havelaar, het keurmerk voor fair trade, is voor de organisaties van koffieboeren op dit moment de enige garantie dat ze een prijs krijgen waarmee ze in staat zijn gesteld op een verantwoorde manier koffie te telen. Door de internationale handel van Max Havelaar kunnen ruim 600.000 boeren via hun organisatie profiteren van betere prijzen. Wereldwijd zijn ruim 25 miljoen mensen afhankelijk van de koffieteelt. Het Max Havelaar Keurmerk blijft zich inzetten voor positieverbetering van vele kansarme boeren.

Mohammed Salim, koffieboer van de coöperatie PPKGO uit de heuvels van Atjeh: "De waarde die Max Havelaar toevoegt gaat niet alleen over geld, het gaat over bescherming van het ecosysteem en onze gemeenschap. We zijn in staat te investeren in infrastructuur om ons welzijn te verbeteren."
Zijn coöperatie (Persatuan Petani Kopi Gayo Organik) bestaat uit ruim duizend kleine boeren die op de vulkanische hellingen van het Tankengongebergte op Noord-Sumatra biologische koffie verbouwen. Het is een regio die bol staat van de politieke conflicten. Ook vanuit het oogpunt van milieu is het een gevoelig gebied, gezien haar ligging naast een nationaal park met belangrijke waterscheidingen en bedreigde diersoorten als de Sumatraanse tijger. In die situatie koos PPKGO voor biologische teelt, geenszins een gemakkelijke weg. Verkopen onder Max Havelaar-condities en technische ondersteuning zijn een flinke steun in de rug. Jaarlijks ontvangt PPKGO ruim 100 duizend dollar extra uit Max Havelaar-verkopen. De boeren hebben daarmee op de eerste plaats hun inkomen verbeterd, logisch gezien de lage prijzen in de afgelopen jaren. Daarnaast kon de coöperatie werkkapitaal opbouwen, werden in de verschillende dorpen gemeenschapsvoorzieningen (watervoorziening, wegenaanleg e.a.) gefinancierd en landbouwprogramma's uitgevoerd.
In Nederland is hun koffie te koop in Wereldwinkels en Fair Trade Shops onder de naam Sumatra Mountain Coffee.

Stichting Max Havelaar komt op voor kansarme boeren en plantagewerkers in ontwikkelingslanden. Het Max Havelaar Keurmerk staat inmiddels op koffie, bananen, thee, cacao,sinaasappelsap, honing, druiven, mango's, sinaasappels en avocado's.

 

Stichting Max Havelaar

Reacties