10 Punten uit het koffertje van Herfkens?

17-06-2002
Door: OneWorld
Bron: BothENDS en OneWorld Nederland

Namens de organisaties die samenwerken in het IFI informatieproject nodigt Both ENDS u uit voor een discussie met demissionair minister van Ontwikkelingssamenwerking Eveline Herfkens. In de vier jaar van haar ministerschap is het Nederlands OS beleid een nieuwe richting ingeslagen. Over de inhoud van haar beleid kun je van mening verschillen, maar niemand kan ontkennen dat de minister haar beleid aan kritiek heeft blootgesteld. Politieke keuzen hebben een maatschappelijk een draagvlak nodig. En daarvoor moeten de mensen goed geïnformeerd zijn.

In het vierde politieke café praten we aan de hand van haar eigen Tien Puntenplan met Eveline Herfkens over de thema’s waar het volgens haar de komende tien jaar om gaat in de ontwikkelingssamenwerking.

Nog vóór de verkiezingen in mei zette Herfkens tien doelstellingen op papier waar men haar aan zou kunnen houden indien ze weer terug zou komen als minister van Ontwikkelingssamenwerking. Het gaat haar om zaken als schuldkwijtschelding, afschaffing van landbouwsubsidies en vrije markttoegang: voorwaarden voor mondiale ontwikkeling.

Het Tien Puntenplan, te realiseren in honderd dagen, bestaat uit goede voornemens die de minister al had tijdens haar ambtsperiode. Waarom zijn ze toen niet gerealiseerd? En waarom zal dit een nieuw kabinet in honderd dagen wél lukken? Bijvoorbeeld een nieuw initiatief voor schuldenverlichting. Een plan voor vermindering van landbouwexportsubsidies. Afschaffing van gebonden hulp. Instellen van een monitor om te kijken of Nederlandse hulp daadwerkelijk bijdraagt aan armoedebestrijding. En een zelfde soort monitor voor de Wereldbank en het IMF.

Het feit dat die plannen er niet doorkwamen onder Paars geeft aan dat niet alle wensen van minister Herfkens brede steun genoten. Hoe lag dat? Welke lessen zijn er te leren van de afgelopen jaren?

10 Puntenplan van Eveline Herfkens
E-debat over de 10 punten

Reacties