Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Afgelopen zaterdagmiddag liep ik, als dochter van in Koerdistan geboren ouders, zij aan zij met ruim duizend andere demonstranten die zich in Den Haag kwamen uitspreken tegen de Turkse inval van Syrië. Ik liep er samen met vrienden die de afgelopen jaren hebben gezien hoe de Koerden in het noorden van het land vochten voor hun eigen veiligheid en die van de hele wereld. Tot in het Haagse Binnenhof waren Europese politici in hun nopjes met de Koerden, die als bondgenoten van de NAVO met hun kisten in het zand stonden.

Inmiddels snapt de gemiddelde Nederlander wel dat het niet in orde is wat er gebeurt in Syrië sinds Trump en Erdoğan tot een akkoordje kwamen. Maar terwijl Turkse militairen burgers in Noord-Syrië, West-Koerdistan uit auto’s trekken en midden op de weg executeren, blijft het in de Nederlandse politiek oorverdovend stil. Ja, aan de rand van het Malieveld spreekt Tweede Kamerlid Sadet Karabulut (SP) ons vurig toe door een krakende megafoon, maar hoeveel levert dat op?

Een knuffel, een goed gesprek, het doet wonderen

Het antwoord: meer dan je denkt. Hoe treurig het ook lijkt, met je regenlaarzen over het zompige gras marcheren, het helpt. Niet alleen Koerden, maar ook Assyriërs, Arabieren en andere etnische groepen zijn slachtoffer van de geopolitiek die hen met kogels om de oren vliegt, maar we staan niet alleen. Solidariteit creëert draagvlak en houdt de harten warm.

Hoe kun je je Koerdisch-, Assyrisch- en Arabisch-Nederlandse vrienden in Nederland bijstaan terwijl in hun land van herkomst een vreselijk scenario zich steeds verder ontvouwt? En is er iets dat je kan doen om de mensen daar te helpen? Een paar handzame tips vanuit mijn eigen ervaringen.

1. Maak contact

App je vrienden, zeg dat je hebt gezien wat er aan de hand is, ook als je het niet helemaal begrijpt. Ik begrijp het ook niet helemaal, maar elk hartje dat ik zie verschijnen op WhatsApp maakt de pijn iets lichter. Begin er gerust even over bij het koffieapparaat op kantoor. Een knuffel, een goed gesprek, het doet wonderen. Voor ons is dit verdriet als een chronische ziekte die we heel ons leven al met ons dragen en die met regelmaat slapeloze nachten veroorzaakt, zoals nu.

2. Spreek je volksvertegenwoordigers aan

Turkije sprak zich openlijk uit over een genocide en beging de afgelopen weken oorlogsmisdaden. Het is goed als we massaal de overheid aansporen de EU, NAVO en VN wakker te schudden. Als je tijd kunt maken, ga dan woensdagavond 16 oktober naar het debat in de Tweede Kamer over de Turkse invasie in Syrië met minister-president Mark Rutte. We moeten hem laten zien dat we woedend zijn.

Aandacht op sociale media kan een pressiemiddel worden

3. Help de petitie verspreiden

En teken hem, om via de VN een no-flyzone boven Noord-Syrië af te dwingen. Turkije is op dit moment nog aan het bombarderen en ook als dat ophoudt, wordt de oorlog tussen verschillende landen, groepen en terroristen uitgevochten boven de hoofden van een volk dat alleen middelen heeft zich om vanaf de grond te verdedigen.

4. Organiseer een actie

Zet je in met vrienden en kennissen of collega’s om dit onderwerp zichtbaar te houden. Of om bijvoorbeeld geld in te zamelen voor de honderdduizenden slachtoffers. Lees samen boeken over de regio, kijk films, praat met elkaar. Organiseer een avond bij je thuis zodat mensen hun hart kunnen luchten en je samen op een laagdrempelige manier kan brainstormen over wat je nog meer kan betekenen.

5. Ook aandacht op sociale media heeft zin

Omdat die bijdraagt aan draagvlak, zichtbaarheid en kennis. Het is een goede manier om veel mensen te bereiken en kan daarmee een pressiemiddel worden voor andere acties in deze lijst. Volg ook journalisten, zoals Harald Doornbos, die meteen naar Syrië vertrok met zijn collega en vrouw Jenan Moussa. Volg Fréderike Geerdink en Vladimir van Wilgenburg.

6. Ondersteun kleine initiatieven

Er zijn al honderdduizenden mensen op de vlucht geslagen en het conflict kan nog verder escaleren. Ondersteun kleine initiatieven van stichtingen van Koerdische kennissen, doneer aan het net geopende gironummer 7244 van het Rode Kruis of stort aan Stichting Vluchteling. Wil je doneren aan directe noodhulp ter plekke? Heyva Sor betekent Rode Maan en is het Koerdische Rode Kruis, zij hebben een speciale inzamelingsactie.

7. Zorg voor zichtbaarheid

Als je op een redactie werkt, zorg dan dat de situatie in Koerdistan belicht blijft. Besef ook dat dit heel veel mensen in Nederland aangaat. Zorg dat deze mensen op een respectvolle manier aan het woord komen, maar wees tegelijkertijd kritisch in wie je een podium biedt. Niet elke oorlog gaat om ‘hoor en wederhoor’. Er is een volkerenmoord aan de gang; dan is het niet logisch om iemand aan het woord te laten die ‘voor’ is.

8. Maak ruimte voor een veilig gesprek

Werk je in het onderwijs? Maak ruimte voor een veilig gesprek hierover. Bij mensen die hiernaartoe zijn gevlucht wakkert dit trauma’s aan, emoties waar ze de hele dag mee rondlopen. Het veroorzaakt onrust en gebrek aan focus. Bij kinderen wellicht meer bij de ouders dan bij de scholieren zelf, het kan geen kwaad hen te helpen die gevoelens die als een donderwolk in de woonkamers hangen te duiden op school. Plus: het is belangrijk het morele failliet van de Nederlandse politiek, die weinig doet om verdere escalatie te voorkomen te bespreken. Hoe kan het dat de regering oorlogsmisdaden zag gebeuren en maar liet gaan?

Het zijn nu ook Nederlandse wapens die tegen de Koerden worden gebruikt

9. Demonstreren helpt

Ook als je iemand bent die nooit demonstreert, ga de volgende keer dan wel. Natuurlijk ga je er Erdoğan niet zomaar mee van gedachten laten veranderen, maar het is wel een goede uitlaatklep voor gevoelens van machteloosheid. Morele steun is heel waardevol, vooral als je er moeite voor doet door een middag mee te lopen. Je ontmoet ook mensen met wie je van gedachten kan wisselen en zorgt ervoor dat het onderwerp in het nieuws blijft. Zo dwing je de politiek om hiermee bezig te blijven.

Misschien is mijn lijst onvolledig, misschien wat overweldigend. Misschien wil je iets anders doen of dit aanvullen. Alles is oké. Maar de nood is hoog. Ik en heel veel anderen zijn schor van het schreeuwen. Het is gekmakend dat het Westen wegkijkt terwijl ontelbaar veel mensen in Koerdistan lijden, nadat het vooral de grondtroepen uit datzelfde Koerdistan waren die IS zo ver hebben teruggedrongen. Het zijn nu ook Nederlandse wapens die tegen hen worden gebruikt. Tijd dat gewone mensen laten zien dat zij meer betrokken zijn dan dan onze politici. Opdat de politici zich gaan schamen.

‘Wij kunnen niet langer wachten op een onafhankelijk Koerdistan’

Wat levert het symbolische referendum op?

Mannen-spelen-tawle-in-een-theehuis-in-Slemani1

Brandt het vuur nog voor een onafhankelijk Koerdistan?

We spreken jonge en oudere Koerden in Irak over een onafhankelijk Koerdistan.

foto-Beri-Shalmashi

Over de auteur

Beri Shalmashi is scenarist en regisseur. Momenteel werkt ze aan haar interactieve documentaire ‘Big Village’, over de Koerdische …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief