Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De seksistische manier waarop mannen met vrouwen omgaan staat weer volop in de schijnwerpers. Er zijn de aanrandingen van vrouwen door moslimmannen in Keulen. En dan heb je de PVV-piemelschreeuwers van Steenbergen en Spijkenisse. Voor wie het gemist heeft: die laatste zijn de vertolkers van de nieuwe tophit ‘Daar moet een piemel in, daar moet een piemel in’.

Asielzoekers hebben zulke andere normen en waarden?

Twee groepen gefrustreerde mannen, die zich willen laten gelden door hun machtswellust te botvieren op vrouwen. Ironisch dat de ene groep protesteert tegen de andere, en dat ze beide een weerzinwekkende houding tegenover vrouwen tonen, zij het fysiek of verbaal. Onder het mom van ‘straks gaan zij onze vrouwen en dochters verkrachten’, voelen de PVV-demonstranten zich gerechtvaardigd om denigrerende en seksistische onzin te schreeuwen naar Nederlandse vrouwen, en gemeentehuis of asielzoekerscentrum te belagen met baksteen, kogelbrief of vuurwerk.

[[{“fid”:”45673″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”De ‘daar moet een piemel in’- schreeuwer “,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Seksisme Wilders feministen “},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”De ‘daar moet een piemel in’- schreeuwer”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Slachtoffers worden daders

Betogers schreeuwen zich hees in Brabant, want asielzoekers ‘hebben zo’n andere normen en waarden’. En ‘ze sluiten niet aan bij de Brabantse sfeer van gezelligheid en gemoedelijkheid,’ aldus een van de protestanten, terwijl het dorp nog half in brand stond. En wanneer een vrouw bij een bijeenkomst een tegengeluid wil bieden, een genuanceerder beeld van vluchtelingen voorstelt, dan wordt haar de mond gesnoerd met het veel te vaak gehoorde ‘Daar moet een piemel in, daar moet een piemel in’. Slachtoffers van een oorlogsgebied worden daders in hun toevluchtsoord. Baksteengooiende piemelschreeuwers voelen zich tekortgedaan en slachtoffer van de politiek. Mannen die zich op hun pik getrapt voelen kunnen hard kermen.

Wij willen niet beschouwd worden als ‘jullie vrouwen’ en ‘jullie dochters’

En wij vrouwen? Laat ik vooropstellen dat wij vrouwen niet over één kam geschoren willen worden. Maar nu neem ik toch even de vrijheid om namens een grote groep van ons iets uit te leggen. Wij willen niet beschouwd worden als ‘jullie vrouwen’ en ‘jullie dochters’. Geef ons geen pepperspray, kom niet met goedbedoelde adviezen over minirok en armlengte afstand. En plaats niet in mijn naam een varkenskop bij een AZC. Beschouw ons als normale, gelijkwaardige mensen. Als je dat eist van de vluchtelingen die hier komen, begin dan ook bij jezelf.

En roep in godsnaam niet zulke denigrerende leuzen als ‘Daar moet een piemel in’. Dat bepalen wij zelf wel. Wie denk je wel niet dat je bent? Ik denk dat het tijd wordt dat wij vrouwen eens terugschreeuwen, om dat Neanderthalergeluid te dempen. ‘Daar moet een doos omheen, daar moet een doos omheen..’. Misschien moeten we je even bijspijkeren over hoe je een vrouw naar behoren behandelt. Misschien moeten wij vrouwen de boel eens op scherp zetten. Om te laten zien dat wij vrouwen ook ons mannetje kunnen staan. Of beter gezegd: ons vrouwtje staan, natuurlijk.

Meer lezen over seksisme en seksueel geweld? In het maart nummer van OneWorld magazine (nu in de winkel) gaan we op zoek naar de oorzaken van seksueel geweld wereldwijd. Of lees verder in het dossier seksueel geweld op OneWorld Love. 

670

Over de auteur

Marieke van Laar (1976) woont in Utrecht en werkt als opleidingsmanager. Ze heeft in Utrecht Nederlands gestudeerd en Afrikaans en …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief