Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Terwijl regeringen en hulpverleners zich verzamelen in Istanbul voor de humanitaire wereldtop van de Verenigde Naties (VN), houdt deze video op Facebook studenten en starters bezig: een anonieme aanklacht tegen de onbetaalde stageplekken bij VN-instituties.

De video werd geplaats via een anoniem account 'Unpaid, Unkown'. Wie er achter de video zit is onduidelijk, maar de boodschap is kraakhelder. "Als onbetaalde stagiair doen we serieus werk dat erg nuttig is, maar krijgen zelden erkenning", zegt de anonieme hoofdpersoon die claimt een onbetaalde VN-stagiaire te zijn in Genève, het hart van de humanitaire hulp. 
Als voorbeeld noemt ze een door de VN-georganiseerde lunch voor stagaires en hun begeleiders. De groep werd gevraagd  zelf eten mee te nemen van thuis. "De VN organiseren elk jaar duizenden verkwistende recepties voor diplomaten en confernties, maar vragen van hun jonge, onbetaalde medewerkers voor zichzelf te zorgen."

De onbetaalde posities werken volgens de video een "uitsluitend beleid" in de hand: enkel kandidaten met een royale bankrekening kunnen zich een onbetaalde stageplek veroorloven. Jongvolwassenen uit ontwikkelingslanden komen zo niet of nauwelijks in aanmerking voor een stageplek bij de internationale organisatie. 

Het is tijd dat VN-medewerkers het heft in eigen handen nemen en opkomen voor hun onbetaalde stagiaires, betoogt de video. "Wanneer maken de VN een einde aan de uitbuiting van jonge mensen die serieus werk doen, maar geen vergoeding of waardering krijgen?"

Kamperen in Genève
Het is niet de eerste keer dat een VN-stagiaire zich openlijk beklaagt over het loonsysteem van de VN. Vorig jaar haalde 22-jarige David Hyde uit Nieuw-Zeeland wereldwijd de media met zijn wel heel bijzonder huisvesting: een tent. De huurprijzen in Genéve, waren te hoog voor de net afgestudeerde Hyde. 

Door de mediastorm zag de twintiger zich genoodzaakt zijn stageplek vroegtijdig te verlaten. Maar niet zonder artikel 23 uit de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens te citeren: "Een ieder, zonder enige achterstelling, heeft recht op gelijk loon voor gelijke arbeid."

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500