Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Sinds de moord op Fortuyn is het onschuldige imago van Nederland in snel tempo afgebrokkeld. Dieptepunt was het Polenmeldpunt van Wilders en het pijnlijke stilzwijgen van demissionair premier Rutte. Op 14 oktober besprak oud-minister Ben Bot in Buitenhof ons imago. Bot pleitte voor het ‘’korte metten maken met ons nurks imago’’. Het beeld van Nederland naar de buitenwereld is bepalend voor onze welvaart, aldus Bot. Hij sloot zich dan ook aan bij een brief van topambtenaren waarin wordt gepleit voor een beleid ‘‘waarin Nederland zich in het buitenland beter presenteert’’. 

Goede start
Bot kreeg weldra steun uit onverwachte hoek. Armin van Buuren werd verkozen tot de beste DJ van de wereld.  Kort daarna kon burgemeester van der Laan mooie sier maken met de verkiezing van Amsterdam als ‘tweede stad’ ter wereld (Lonely Planet). Ook sportief gaat het ons voor de wind. Ons voornaamste uithangbord, het Nederland Elftal, beleeft een wederopstanding en kwalificatie voor het WK 2014 ligt in het verschiet. Een goede start dus.

Miljardje eraf
Helaas gooide het regeringsakkoord roet in het eten. Tevredenheid alom, maar één sector wordt onevenredig hard getroffen. Ontwikkelingssamenwerking zal een miljardje minder kunnen investeren in armoedebestrijding. In reactie op de maatregelen stelt Oxfam Novib directeur Karimi dat een nieuwe bewindspersoon voor Ontwikkelingssamenwerking moeten beginnen met ‘heel veel reparatiewerkzaamheden’ om het beeld over en invloed van Nederland internationaal te herstellen. Slecht nieuws voor de zwakkeren in het mondiale Zuiden. En slecht nieuws voor Nederland. Na nurks nu ook zelfzuchtig imago. Mark en Diederik, daar bouw je geen bruggen mee!

670

Over de auteur

Ralph Schreinemachers is een expert op het gebied van Latijns-Amerika. Hij werkt onder andere als freelance trainer en auteur.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief