Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Meestal ben ik niet zo voor fatwa’s, Islamitische adviezen, soms zelfs doodsoordelen, die vaak gericht zijn tegen kritische mensen om hen de mond te snoeren. Maar het kan nuttig zijn, soms. In Indonesië sprak de Raad van Islamitische Geestelijken (MUI) een fatwa uit tegen de illegale jacht op bedreigde diersoorten.

Een fatwa om het milieu te beschermen is de eerste en uniek in de wereld

Een fatwa om het milieu te beschermen is de eerste en uniek in de wereld. De Raad van Indonesische Ulama’s, vooral conservatieve geestlijken die het liefst op alles en iedereen de stempel van de Islam willen drukken, gaat plotseling met zijn tijd mee. Er zitten ongetwijfeld fervente milieufreaks tussen. Want het is waar dat de jungle van het Indonesische deel van Borneo, Kalimantan, wordt leeggeroofd.

Fatwa voor milieubescherming
Als onethisch, immoreel en vooral zondig doet de Raad van Geestelijken de moord op dieren en de handel af. Het is ‘haram’ oftewel verboden. In deze fatwa wordt de regering gevraagd de jungle met zijn bewoners beter te beschermen. Ook moeten alle kapvergunningen worden herzien. Officieel staat in Indonesië op handel in beschermde diersoorten een gevangenisstraf van vijf jaar en een boete van ruim zesduizend Euro. De regering en de Islamitische geleerden zullen op 12 maart een gezamenlijke aankondiging van deze fatwa doen.

Mijn moslimvriend legt uit dat het gebruik van religie om het milieu te beschermen een goede stap is.

De vraag is of dit juridische advies iets zal uithalen. Ik herinneren me van een reis naar de oerwouden van Kalimantan op zoek naar orang-oetans, hoe het bos onder de ogen van de waterpolitie werd leeggehaald. Die keek in ruil voor geld de andere kant op. Maar het Wereld Natuur Fonds is positief. Indonesië heeft immers de grootste moslimgemeenschap van de wereld.

Jagers zijn geen moslim 
Mijn moslimvriend legt uit dat het gebruik van religie om het milieu te beschermen een goede stap is. Fatwa’s kunnen inderdaad ook een progressieve uitwerking hebben. Zoals onlangs tegen vrouwenbesnijdenis. Hij geeft toe dat niet alle islamieten zullen luisteren. Er is toch altijd een groep die ontzag heeft voor religieuze wetgeleerden.

Maar het grote probleem is dat de criminelen die de Indonesische jungle leeghalen, maffia is vanuit de buurlanden Singapore en Maleisië. Het zijn voornamelijk Chinezen. Lokalen die ze helpen, hangen het animisme aan.

Mijn vriend suggereert dat de Indonesische moslimleiders dan nog een stap verder moeten gaan en met de lokale leiders en geestelijken een mengelmoesje van een fatwa moeten uitroepen waarin iedere godsdienst zich kan vinden. Allemaal vanuit het oogpunt om het oerwoud en de dieren op Kalimantan te beschermen voordat de laatste orang-oetan er het licht uit kan doen.

wilma2

Over de auteur

Wilma van der Maten woont in Jakarta en werkt als freelance journalist voor onder andere OneWorld, het Parool, DPD, VPRO, VRT en Elsevier.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief