Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

dWvWiT#51 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij schrijft met Hella Hueck (RTL) longreads over de Economie van Overmorgen voor de website en apps van RTL, en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 219 tweets van deze week zijn dit de 16 die je niet mag missen.

Stress test

Mazzucato over innovatie
De Italiaanse innovatie-expert Mariana Mazzucato, een internationaal snel stijgende ster, was vrijdag in ons land om de jaarlijkse lecture van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) te geven. Dat was een prachtig verhaal, propvol met observaties, anekdotes, analytische noties, en scherpe uitspraken. Ze komt later dit jaar (eind september of begin oktober) terug naar Nederland, wanneer haar boek in vertaling verschijnt. We hadden al contact via twitter, maar leuk om nu ook in real life kennis te kunnen maken.

AIIB: de wereld verandert
Spectaculaire ontwikkelingen rond de nieuwe investeringsbank voor infrastructuur die door China geïniteerd is (AIIB). Tegen de uitdrukkelijke wens van de VS sloten steeds meer westerse landen zich bij deze bank aan, en gelukkig doet ook Nederland mee! Dat is belangrijker dan TTIP, als je het mij vraagt, want dit gaat over groei en banen en global governance in de toekomst: volgens sommige deskundigen zou hier wel eens een Marshall Plan voor de 21e eeuw uit voort kunnen komen. In de Nederlandse pers is hier nog maar weinig aandacht aan besteed, dus hierbij drie interessante links om dat een beetje te compenseren. 

TTIP-debat
Nadat hij de derde longread van Hella Hueck en mij over bbp, welzijn en geluk had gelezen, stelde de directeur van Pakhuis De Zwijger voor over ons volgende verhaal een avond te organiseren. Mooi plan, vonden we, en toen we aan nummer vier over globalisering en TTIP begonnen te werken, ontstond het idee minister Ploumen te vragen daaraan mee te doen. Zij zei gelijk ja: "Als jullie me uitnodigen, kom ik graag". En for the record: zij deed die toezegging zonder dat ze kon weten wat we zouden gaan schrijven, want daar waren we nog maar net mee begonnen. 

We plaatsen TTIP in een breder kader in onze longread, om de discussie op een hoger plan te trekken. We maakten daarvoor o.a. gebruik van het werk van de internationaal vermaarde econoom Dani Rodrik, die in 2011 de jaarlijkse WRR-lecture gaf over de globaliseringsparadox. De minister, die al vaak uitgesproken heeft dat ze meer debat over TTIP in de samenleving wenselijk vindt, pakte dat ook op in haar artikel in het NRC dat op de dag van het debat in De Zwijger verscheen.

Je mag zoiets nooit zeggen over iets dat je zelf mede georganiseerd hebt, maar in dit geval doet ik het heel onbescheiden toch: de avond zelf was een succes! De 400 aanwezigen in de zaal en de mensen die de livestream bekeken van De Zwijger of RTLZ, hoorden en zagen een geanimeerde discussie die over veel meer ging dan alleen TTIP. Na afloop mailde de minister dat ze met veel genoegen op de avond terugkijkt, en graag meer longreads wil over 'haar' onderwerpen. Ook haar medewerkers, waar we in de voorbereiding prettig mee hebben overlegd, waren content. Wie de avond terug wil zien kan dat hier doen.

Fokke en Sukke
De avond in De Zwijger had ook nog een onbedoeld positief neveneffect, waar Fokke en Sukke in een leuke tweet op wezen. Pas als Fokke en Sukke iets over je zeggen hoor je er echt bij in dit land, dus deze tweet is direct door een collega op de zaak opgehangen boven het kopieerapparaat. Mijn directeur begon er lachend over, en ook andere collega's vinden 'm erg grappig. En herkenbaar.

Chief economist
Dilbert is met een hilarische serie bezig over Wally die tot chief economist wordt benoemd. De serie is noch niet afgelopen, hier een paar leuke.

Tot slot: de 4 RTL longreads en blogs
Voor nu en later handig bij elkaar gezet: de vier (so far) longreads in de serie Economie van Overmorgen van Hella Hueck (RTL) en mij, plus mijn bijbehorende columns.

 

Blijf op de hoogte
Mijn eigen website vind je HIER. En er is nu ook een RSS-feed!

Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Je abonneren op de RSS-feed van dit blog kan ook HIER

went

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief