Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“Stuur dat maar door aan je baas.” Het rode berichtenlampje  op mijn telefoon knipperde alarmerender dan ooit. Als een doorgewinterde lobbyist probeerde mijn zusje mij de afgelopen maanden te weerhouden naar DR Congo af te reizen. Het betreffende artikel “Tientallen doden bij rebellenaanval Congo” sprak van gewapende milities en veel burgerdoden. Via mijn ouders volgden nog verwoede pogingen, maar eind januari trok ik toch naar Oost-Congo met twee journalisten. Ook al is daar ruim vijftien jaar een verwoestende burgeroorlog gaande.

Tuwakinge Watoto Namatokeo Ya Vita
Samen met hen bezocht ik Tuwakinge Watoto Namatokeo Ya Vita. Een vrolijk en ritmisch klinkende titel van een project van War Child en ECHO, de humanitaire tak van de Europese Commissie. Vrij vertaald: laten we de kinderen beschermen tegen de gevolgen van oorlog. Het belang van onderwijs in noodsituaties staat hierin centraal. Daar kon mijn zusje toch niet op tegen zijn? 

Niet bagatelliseren
Beeldvorming, angst en onzekerheid. Neem het thuisfront dat maar eens kwalijk. En zeker mijn zusje die net op Tweede Kerstdag moeder was geworden. Of er een extra gevoelige relatie was met hormonen en pre- en postnatale ongemakken weet ik niet. Wat ik wel weet: angst bij het thuisfront mag je nooit bagatelliseren. We nemen dus allerlei voorzorgsmaatregelen.

‘Breathe, think, act’
Ik moest eerst op veiligheidstraining. Drie dagen vol agressie-oefeningen, stabiele zijliggingen en dealen met corrupte ambtenaren. Pistool op je gericht? Breathe, think, act was het adagium. Er was zelfs een ge-ensceneerde ontvoering. Op vrijdagavond acht uur volgens het programmaboekje. En inderdaad, klokslag acht werden we gedurende een uur van onze vrijheid beroofd. Afspraak is afspraak.

Nog meer geweld
Terwijl ik de avond voor vertrek mijn laatste spullen inpakte, pakte RTL Nieuws juist uit. Bijna nooit besteedt de Nederlandse televisie aandacht aan Congo. Maar juist die week was het twee keer raak. Zal je altijd zien. En zij zag het ook. Een item over berggorilla’s, de vredelievende primaten, voorouders van de oorlogszuchtige mens. En een item van RTL, die mee op pad gingen tijdens een patrouille van MONUSCO. Deze grootste VN-vredesmacht had aangekondigd de aanval op de rebellen in Congo te starten. Nog meer geweld, maar nu in het echt. “Peet, ik vind het maar niets”, klonk het zacht aan de andere kant van de telefoon.

Over de auteur

Peter Schouten is de woordvoerder van War Child Nederland.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief