Gemiddeld draagt een vrouw1 vijftien tot dertig tampons in de maand. Per jaar zijn dat er twee- tot vierhonderd. De meeste tampongebruikers zijn te vinden in Groot-Brittannië: daar gebruikt maar liefst 50 procent van de vrouwen ze. De VS volgt met 48 procent. Onderaan de lijst staan Latijns-Amerikaanse landen, waar slechts 5 procent van de vrouwen tampons gebruikt, en China, met 2 procent. Wel is Azië een opkomende markt.
Er worden een heleboel tampons geproduceerd voor vrouwen van over de hele wereld. Hoe deze tampons gemaakt worden, zie je in de Making Of-video hieronder.
Keurmerken
Het is niet altijd duidelijk van welk materiaal een tampon is gemaakt. Wel bestaan er verschillende keurmerken die dit aan kunnen tonen:
• GOTS. Tampons met dit keurmerk zijn gemaakt van biologisch geteeld katoen en er is controle op de arbeidsomstandigheden. De merken Yoni en Natracare hebben dit keurmerk.
• PEFC. Dit keurmerk toont aan dat de tampon is gemaakt van viscose van bomen uit duurzaam bosbeheer. Tampons van het eigen merk van Kruidvat dragen dit keurmerk.
• FSC. Het doosje van deze tampons zitten in een kartonnen verpakking van duurzaam hout. Het merk ob heeft dit keurmerk.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met EOS Magazine.
- Ook mensen die zich niet identificeren als vrouwen, zoals transgender mannen of non-binaire mensen, kunnen een vagina hebben. ↩︎