Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De kaars doet al duizenden jaren dienst als lichtbron. Ook nu nog, op plekken waar mensen geen toegang hebben tot elektriciteit. Voor iedereen die wél over een huis met lampen beschikt, is de kaars vooral een luxeproduct: sfeerverhogend en decoratief. Recente cijfers zijn er niet, maar begin deze eeuw brandden Nederlanders zo’n 3,3 kilo kaars per persoon. Dat is twee keer zoveel als Duitsers (1,6 kilo) en bijna vijf keer zoveel als Belgen (0,7 kilo).

Bijna alle kaarsen worden gemaakt van stearine, paraffine of een mengsel daarvan. Het is niet verplicht de ingrediënten op de verpakking te vermelden, dus vaak weet je niet wat erin zit. Stearine is wat harder en gladder dan paraffine en kan een iets andere geur hebben, maar je moet een expert zijn om het verschil te merken.

Slachtafval

Stearine wordt meestal gewonnen uit slachtafval van kippen, varkens en koeien. Vet dat overblijft van de slacht wordt gezuiverd en gesteriliseerd. Of de grondstof milieuvriendelijk is, ligt eraan hoe je het bekijkt. Zou je de vleesindustrie in stand houden voor het winnen van dierlijk vet, dan is stearine niet duurzaam. Maar zolang we vlees eten en er slachtafval overblijft, is het beter voor het milieu om dat ook te benutten.

Kaarsen van paraffine dan maar? Als het om het milieu gaat, beter van niet

Er bestaan kaarsen van plantaardige stearine, gemaakt uit palmolie. Maar voor oliepalmplantages wordt regenwoud gekapt en het land wordt ingezet voor monocultuur. Je kunt letten op het RSPO-certificaat (Roundtable Sustainable Palm Oil), hoewel RSPO niet tot de bron traceert en er onlangs nog corruptieschandalen opdoken over RSPO-leden

Lozing op zee

Kaarsen van paraffine dan maar? Als het om het milieu gaat, beter van niet. Paraffine wordt verkregen uit aardolie en bruinkoolteer, en is dus geen hernieuwbare grondstof. Ook blijken de schepen waarmee de paraffine vervoerd wordt bij het schoonmaken van het schip het afvalwater, met daarin resten paraffine, in zee te lozen. Vissen, vogels en zeezoogdieren eten de vette stof en worden er ziek van. De verwachting is dat er in 2021 wereldwijd strengere regels gaan gelden voor het lozen.

In samenwerking met EOS Magazine.
Dit artikel verscheen eerder in OneWorld-magazine.

assorted-assortment-background-1656600

Zo wordt je favoriete suikerbom gemaakt

In The Making Of: Snoep leer je in drie minuten waar snoep vandaan komt.

avocado-2115922_1920

Vet gezond

Hoe blij moeten we zijn met de avocadogekte? Je ziet het in: The Making Of Avocado.

0

Over de auteur

Freelance journalist

Ilse is adjunct hoofdredacteur van het tijdschrift Genoeg. Ook schrijft ze artikelen voor Vara Kassa Magazine, Plus Magazine en …
Bezoek auteurspagina
TMN_TWT_400x400

Over de auteur

Audio Visual Engineer

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief