Wie Mexicaans eten associeert met vlees of kaas, is bij het Amsterdamse Madre aan het verkeerde adres. Zelfs aan vlees- of zuivelvervangers doen ze nauwelijks. “Die vind ik helemaal niet lekker”, zegt eigenaar Suzanne van Huuksloot. “En bovendien: dan geef je meteen weg dat het veganistisch is. Dat wil ik niet. De uitdaging is juist om een menu samen te stellen waarin je vlees en kaas geen moment mist.”
Dat menu ziet er dan ook anders uit dan je wellicht van een Mexicaans restaurant zou verwachten. Enchilada’s en quesadilla’s zijn niet de blikvangers. Hier voeren andere gerechten de boventoon, zoals tiradito (oorspronkelijk met rauwe vis gemaakt, hier met yacon, een knol uit de Andes) en taco’s met gegrilde artisjok. Nergens op de kaart staat dat alles plantaardig is. “Omdat ik hoop dat dat de norm wordt.”
Suzanne van Huuksloot (1974) studeerde Art and Visual Culture. Tijdens haar studie had ze een bijbaan in een Mexicaans restaurant, maar ze sloeg daarna een andere richting in. Ze was ondernemer in verschillende sectoren, van marketing tot makelaardij. Na tien jaar in Engeland en achttien jaar in Spanje keerde ze terug naar Amsterdam om haar grote droom waar te maken: een volledig veganistisch restaurant runnen. Madre opende in 2021 haar deuren in de Amsterdamse Westerstraat.
Van Huuksloot heeft geen Mexicaanse roots, maar werd geïnspireerd door een bezoek aan het populaire restaurant Gracias Madre in Los Angeles. Daarin zag ze alles wat ze in haar thuisstad nog miste: “Een groot restaurant, elke avond vol en helemaal vegan. Ja, in Amsterdam had je al plantaardige restaurants, maar ik miste een plek om heen te gaan als ik méér wilde dan alleen eten. Bij Madre moet je een avond kunnen doorbrengen. Na het eten loop je gewoon de cocktailbar in aan de voorkant van het pand.”
Madre is een verwijzing naar Moeder Natuur. Het restaurant in LA maakt alleen gebruik van biologische en lokale ingrediënten. Ook Van Huuksloot doet dat zo veel mogelijk. “Maar avocado’s en limoenen worden nu eenmaal niet in Nederland verbouwd”, zegt ze spijtig. “We serveren wel alleen Europese wijnen, halen tortilla’s van een bakker in Uithoorn en kopen alcohol als tequila en mezcal in van kleine bedrijven.”
Deel dit
‘Elke grote Europese stad heeft een Madre nodig’
In het eerste jaar na oprichting moest Madre regelmatig sluiten wegens de coronamaatregelen. Maar als ze wel open waren, zat het restaurant vol. “Daardoor wist ik dat het goed zat.” Van Huuksloot heeft veel plannen voor haar zaak. Ze wil catering aanbieden, misschien opengaan voor de lunch. En in de toekomst? “Ik vind eigenlijk dat elke grote Europese stad een Madre nodig heeft.”
Hoe maak je guacamole?
Bij Madre wordt deze typisch Mexicaanse avocadodip aan je tafel gemaakt. Met een vijzel, voor de perfecte structuur.
Ingrediënten (1 persoon)
1 rijpe avocado
1 eetlepel tomaten in blokjes
1 eetlepel uien in blokjes
1 theelepel fijngesneden
jalapeñopepers
1/2 theelepel fijngesneden knoflook
1 theelepel verse koriander
Sap van een halve limoen
zout naar smaak
Bereiding
Doe alle ingrediënten in een vijzel en pureer tot de gewenste gladheid. Vergeet niet te proeven en voeg indien nodig meer zout of limoen toe. Eet met tortillachips of als topping op welk gerecht dan ook.
Dit artikel verscheen in maart 2025 in OneWorld Magazine.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand