Beeld: Vasso Mekra & Seconds on Earth

Vegetarische lunchroom De Dadel: ‘Even in Marokko op Texel’

Mektoub, een lotsbestemming, noemt chef Soufiane Dargaoui (36) de lunchroom die hij met zijn vrouw Tessa Groen (33) begon. Met De Dadel brengt hij de cultuur van zijn geboorteland naar Texel. ‘Door de kleuren en geuren wanen klanten zich buiten Nederland.’

Dit artikel verscheen in maart 2025 in OneWorld Magazine.
Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“Ik ben een moeilijke eter”, vindt Soufiane Dargaoui (36), chef en mede-eigenaar van De Dadel in het Texelse Den Burg. “Ik eet niet zomaar wat mijn maag vult, maar alleen wat ik écht lekker vind. Dat wil ik ook aan mijn klanten serveren.” Vrijwel alles wat de vegetarische Mediterraanse brunchbar serveert maken hij en zijn vrouw Tessa Groen (33) zelf. “Mensen denken soms dat hummus een smaakloze bruine brei is, maar dan hebben ze verse hummus nooit geproefd. Die uit de supermarkt haalt het daar gewoon niet bij. Alleen het bijbehorende pitabrood maken we nog niet zelf, maar dat is een kwestie van tijd.”

 

Op het compacte menu van De Dadel staan onder meer falafel, hummus, sabich, shakshuka, bietenborani en een variatie aan taarten en andere zoetigheden. Alles is vegetarisch, een deel is vegan. “De Dadel is een combinatie van ons beiden”, legt Groen uit. “Het mediterrane komt vooral van Soufiane, het vegetarische van mij.” Er zijn weinig andere vegetarische restaurants op het Waddeneiland. “Dus als je geen vlees eet, kom je al snel bij ons terecht”, zegt Groen. “Maar ik denk dat maar 20 procent van onze klanten vegetariër is. We willen ook niet maar één type klant aantrekken.”

 

Soufiane Dargaoui (1989) begon in 2008 met een koksopleiding in zijn thuisland Marokko en werkte daar op verschillende plekken als chef, voor hij in 2018 naar Nederland verhuisde. Tessa Groen (1992) voltooide een rechtenstudie, maar kwam erachter dat ze de horeca veel leuker vond. De twee ontmoetten elkaar in 2019 in Amsterdam en verhuisden in 2022 naar Texel. Daar openden ze een jaar later brunchbar De Dadel.

 

Dargaoui en Groen ontmoetten elkaar toen ze in een vegetarisch restaurant in Amsterdam werkten. Het was de eerste keer dat Dargaoui, opgeleid tot chef in Marokko, volledig zonder vlees kookte. “Ik had nog nooit van agar-agar [een plantaardig alternatief voor gelatine, red.] gehoord of met zeewier gewerkt.” Toch is ook een groot deel van de keuken van zijn geboorteland vegetarisch, benadrukt Dargaoui. “Zaalouk [een salade op basis van aubergine en tomaten, red.] is bijvoorbeeld vegan, Bid o Maticha [eieren in tomatensaus, red.] is vegetarisch. En toen ik opgroeide aten we echt niet elke dag vlees. Maar toeristen zien een kamelenhoofd op de markt in Marrakesh en trekken meteen conclusies.”

 

Deel dit

‘Klanten wanen zich buiten Nederland, door de kleuren, de muziek, de geuren’

Met De Dadel brengt Dargaoui de cultuur van zijn geboorteland naar Texel. De terracottakleur aan de wanden heet ‘Marrakesh’, alle stoelen en tafels zijn handgemaakt in Marokko en het stel verkoopt producten als tajines en een zelfgemaakte ‘Mocro’-kruidenmix. Groen: “Sommige klanten zeggen dat ze zich even buiten Nederland wanen. Door de kleuren, de muziek, de geuren.”

 

Dargaoui was in 2018 eigenlijk slechts op vakantie in Nederland, maar besloot te blijven toen hij er een baan als kok aangeboden kreeg. Ook de verhuizing naar een Waddeneiland was een spontane ingeving. Dargaoui: “In het Arabisch noemen we dat mektoub, dat betekent zoiets als ‘lotsbestemming’.

 

Hoe maak je Bid o Maticha?

Bid o Maticha is een traditioneel Marokkaans gerecht dat bestaat uit eieren in tomatensaus.

Ingrediënten

400 gram tomatenblokjes
1/4 dl zonnebloemolie
2 geplette tenen knoflook
1 theelepel tomatenpuree
1/2 theelepel gemalen komijn
1/2 theelepel paprikapoeder
2 eieren
zout en peper naar smaak
krulpeterselie
1 eetlepel olijfolie
geraspte kaas (optioneel)

Bereiding

Verwarm de zonnebloemolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de tomatenblokjes toe en bak die enkele minuten. Voeg dan de tomatenpuree en specerijen (zout, peper, komijn, paprikapoeder) toe en laat vijf minuten meebakken. Breek de eieren direct in de pan. Zet een deksel op de pan en laat nog vijf minuten koken, of tot de eieren de gewenste consistentie hebben. Sprenkel er olijfolie overheen en garneer met gehakte krulpeterselie. Strooi er eventueel geraspte kaas overheen. Serveer het met flatbread.


Dit artikel verscheen in maart 2025 in OneWorld Magazine.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons