Compilatie: Redt de grutto het nog?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Gedoe voor de grutto

Het einde van de weide
Natuurmonumenten deed samen met Vogelbescherming op 20 april een grutto-alarm uitgaan. Dat deden deze grootste landelijke natuurbeschermingsorganisaties met een gelikt persbericht. Maar gaat het genoeg zijn?
Heeft de grutto een toekomst?
Het gaat niet zo goed met onze nationale vogel, de grutto. Jaarlijks brengt elk koppel slechts drie kuikens groot; dat zouden er zeven moeten zijn om de populatie op peil te houden. Het aantal grutto’s neemt jaarlijks 3 à 5 % per jaar af; een ontwikkeling die volgens het CBS inmiddels al 27 jaar gaande is.
Als het goed gaat met de grutto, gaat het goed met ons
De olifant, de leeuw, het luipaard, de buffel en de neushoorn. Je safari is pas een succes als je de complete ‘Big Five’ hebt gezien. Eigenlijk is het best gek. We reizen de wereld rond om ‘wilde dieren’ te zien, maar de bijzondere dieren in ons eigen land zien we over het hoofd.

Expeditie Delft

Door akker en weide, op zoek naar de grutto
6 mei om acht uur ‘s ochtends verzamelde zich een groep OneWorld-lezers bij het station van Delft. Samen met OneWorld-redacteur ErnstJan Stroes, tevens fanatiek vogelaar, begonnen zij hun zoektocht naar de grutto. Henk Demkes maakte er deze mooie foto-reportage van.
Wat je van boer Jan leren kan
Iris Kleine Schaars ging met OneWorld mee op zoek naar de grutto.  Ze speurde op 6 mei in de omgeving van Delft met ons naar verschillende (weide)vogels. Aan het einde kregen we een lunch en rondleiding op de bijzondere boerderij Hoeve Bieseland.

Expeditie Zaanstreek

In beeld: met OneWorld op grutto-expeditie
Els Trautwein ging mee op pad bij Zaandam en maakte deze prachtige foto’s van de grutto-expeditie in het Guisveld op zaterdag 13 mei. Op de boot in het Guisveld konden we grutto’s en tureluurs van dichtbij observeren. “Het was ongelooflijk mooi.” zegt Els.
Grutto’s: de heersers van het Veengebied
Kevin Onwezen maakte dit guitige verslag van de expeditie in het Zaanse Guisveld. Na een late avond een best wel vroege ochtend voor Kevin. Maar het was meer dan de moeite waard zo blijkt uit zijn vrolijke verhaal.
Een niet zo romantisch verhaal over de grutto
Laura hoopte dat grutto’s romantischer waren. Maar met OneWorld op expeditie in de Zaanstreek kwam ze er achter dat die natuur niet zo mooi is. In het Guisveld is nog veel te zien maar dat is niet voldoende denkt ze.
De vechtersmentaliteit van de grutto
“Of het nou klimaatverandering, de ontbossing van de Amazone of de druk op het Nederlandse boerenlandschap is, uiteindelijk komt het allemaal terug bij een weidevogel.” Schrijft Jens Weenink, nadat hij met OneWorld op expeditie is geweest in de Zaanstreek.

Oorzaken

Hoe de intensieve veeteelt zowel onze weidevogels als het oerwoud bedreigt
Terwijl hier in Nederland de grutto en onze andere weidevogels plaats moeten maken voor groot vee, wordt aan de andere kant van de wereld oerwoud vervangen voor sojaplantages.
Stille ramp: de insecten verdwijnen
Grutto kuikentjes eten insecten. Een van de verhalen die tijdens het grutto project aan het licht kwam was dat er steeds minder insecten zijn. Waar het door komt is niet heel duidelijk maar dat het een probleem is, is overduidelijk.
Zo kun jij de grutto en andere weidevogels helpen om te overleven
De grutto is afhankelijk van weides maar te intensieve veehouderij is ook een bedreiging. Door de zuivel die we kopen kunnen we een bijdrage leveren aan meer kansen voor de grutto.
De vos is niet de grootste vijand van de grutto
Er wordt nogal eens gezegd dat de teruggang van de grutto wordt veroorzaakt door de vos. Die zou de jongen en zelfs de broedende volwassen dieren eten. Maar kun je de natuur zelf wel tot oorzaak verheffen?
Minder koeienscheten, meer grutto’s
Na alle verhalen bleef redacteur ErnstJan Stroes met een vraag zitten: zuivel van de intensieve veehouderij, is dat nou gezond? In dit verhaal komt hij er achter dat het in ieder geval voor de koe een niet al te best leven is.

Verder stonden er verhalen in ons papieren magazine.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons