Door akker en weide, op zoek naar de grutto

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Om acht uur ‘s ochtends verzamelde zich een groep OneWorld-lezers bij het station van Delft. Samen met OneWorld-redacteur ErnstJan Stroes, tevens fanatiek vogelaar, begonnen zij hun zoektocht naar de grutto. Is het ze gelukt om de weidevogel te spotten?

Foto: Henk Demkes 

Niet ieder grasland is hetzelfde. Helaas is veel grasland van nu niet meer geschikt voor de grutto. Het is overbemest en daardoor arm aan insecten en bloemen. Geen goede plek voor grutto kuikens.

In de Ackerdijkse plassen huist een van de gootste aalscholver kolonies van Nederland.

Foto: Henk Demkes

De aalscholvers zitten duidelijk nog op het nest. Je ziet ze nog niet op en neer vliegen om voedsel voor de jongen te brengen. Hoewel….  her en der leek er al wel een pluizebolletje tussen de boomtoppen te zitten.

Het ideale grutto biotoop: weide met een hoge waterstand en flink veel natte plekken. Het hooiland komt langzaam opgang en kan pas na het uitkomen van de eieren in juni gemaaid worden.

Zicht over een diep bemalen polder in de gemeente Schipluiden. Op de voorgrond een, door werkzaamheden, verstoorde grond waar het raapzaad en de brandnetels hoog opslaan. Verderop grasland, dat eigenlijk al gemaaid zou kunnen en gaat worden. Fataal voor de weidevogels, die de fout hebben gemaakt zich hier te nestelen.

  Foto: Henk Demkes

Overal waar men aan het werk is geweest, waar gegraven is, zie je het raapzaad opschieten. Rond en in de Ackerdijkse plassen wordt gewerkt aan extra waterberging.

Vanuit de uitkijktoren de Tureluur, speurden de expeditieleden naar weidevogels. Bijzonder waren de grote aantallen kemphanen die pleisterde op de plas. De kemphaan is in Nederland inmiddels een  zeer zeldzame weidevogel, best bijzonder dus.

Oude kavelpatronen zijn door de tijd ingrijpend veranderd. Redacteur ErnstJan Stroes laat de ontwikkeling van het gebied door de tijd zien. Via Topotijdreis van het kadaster kun je oude kaarten en kavelpatronen in heel Nederland bekijken, een manier om de enorme afname aan slootjes en greppels te zien.

Deze kievit genoot ook van het zonnetje. De kievit is een weidevogel met wat kortere poten en heeft daarom een voorliefde voor korter gras of akkers. Anders dan de langbenige jongen van de grutto moet het kievitkuiken het redden met een stel korte pootjes.

Foto: Henk Demkes

Er werd druk gespeurd naar vogels en genoten van het heerlijke weer tijdens de grutto expeditie.

Foto: Henk Demkes

Eindelijk de grutto, in een o zo typisch, bloemrijk, drassig weiland.

Boer Jan vertelt met veel enthousiasme over hoe hij weidevogels een plek geeft op Hoeve Biesland. Ze zaten er in geweldige aantallen. Grutto, zomertaling, kievit, scholekster en tureluur en zelfs de illustere watersnip werd gezien.

 Foto: Henk Demkes

Boven de koeien van hoeve Biesland verricht een grutto haar luchtacrobatiek.

 Na afloop een heerlijke lunch met allerlei heerlijks van hoeve Biesland.

Hier lees je wat we allemaal over de grutto hebben geschreven.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons