Hij zou zich er boos om kunnen maken: door een te laag schooladvies liep de Koerdisch-Nederlandse Ruşen Koç jaren studievertraging op én tienduizenden euro’s studieschuld. Maar rancuneus is hij niet. Zijn Stichting OOK gaat de strijd aan met kansenongelijkheid in het onderwijs.

gg 1

Racisme kostte hem 50.000 euro, maar: ‘Ik ben niet rancuneus’

Met zijn stichting strijdt Ruşen Koç tegen kansenongelijkheid in het onderwijs.

Komende week gaat dan eindelijk We Are Queer open, de eerst Amsterdamse queergym. In februari was het nog onzeker of de crowdfunding zou lukken. Terwijl het zo hard nodig is, zegt initiatiefnemer Senn van Beek (non-binair). ‘Sportscholen richten zich meestal op de bekende normen: wit, hetero, dun en cis.’

We_Are_Queer_Sportschool_Senn_van_Beek_C_Caecilia_Rasch_2

In de eerste queergym van Amsterdam zijn álle lijven welkom

'Van mij hoeven mensen die de maatschappij als dik ziet niet per se af te vallen.'

In Syrië beveiligde Khaled Shaaban (37) de telefoons van activisten, zodat het regime hen niet kon traceren. Die hulp moest hij bijna met de dood bekopen. Nu doet hij, in het asielzoekerscentrum, veiliger werk: zijn stichting Subul leidt vluchtelingen en andere kwetsbare mensen op tot ICT’er. ‘We hielpen al 700 mensen aan werk.’

CMS format hoofdbeeld gg

Hij helpt asielzoekers aan werk: ‘Ik keek zelf de dood in de ogen’

Khaled Shaaban hielp al 700 mensen aan werk.

Hoe stoom je de volgende generatie klaar om racisme te herkennen en aan te pakken? Volgens Fadie Hanna, Miguel Heilbron en Inti Soeterik begint het allemaal in het klaslokaal. Daarom onderwijzen zij onderwijzers over wat racisme is en hoe het ons handelen beïnvloedt.

_MG_5421.JPG

Zij geven docenten een spoedcursus ‘racisme’

Racisme wordt verplichte lesstof. Hoe zorg je ervoor dat docenten hier klaar voor zijn?

Wil je deze bijzondere goalgetters in levenden lijve zien? Kom op 27 september naar de slotdag van de SDG Action Days! Zie het hele programma hier. Klik hier voor meer informatie.