Hij zou zich er boos om kunnen maken: door een te laag schooladvies liep de Koerdisch-Nederlandse Ruşen Koç jaren studievertraging op én tienduizenden euro’s studieschuld. Maar rancuneus is hij niet. Zijn Stichting OOK gaat de strijd aan met kansenongelijkheid in het onderwijs.

Racisme kostte hem 50.000 euro, maar: 'Ik ben niet rancuneus'

Komende week gaat dan eindelijk We Are Queer open, de eerst Amsterdamse queergym. In februari was het nog onzeker of de crowdfunding zou lukken. Terwijl het zo hard nodig is, zegt initiatiefnemer Senn van Beek (non-binair). ‘Sportscholen richten zich meestal op de bekende normen: wit, hetero, dun en cis.’

In de eerste queergym van Amsterdam zijn álle lijven welkom

In Syrië beveiligde Khaled Shaaban (37) de telefoons van activisten, zodat het regime hen niet kon traceren. Die hulp moest hij bijna met de dood bekopen. Nu doet hij, in het asielzoekerscentrum, veiliger werk: zijn stichting Subul leidt vluchtelingen en andere kwetsbare mensen op tot ICT’er. ‘We hielpen al 700 mensen aan werk.’

Hij helpt asielzoekers aan werk: 'Ik keek zelf de dood in de ogen'

Hoe stoom je de volgende generatie klaar om racisme te herkennen en aan te pakken? Volgens Fadie Hanna, Miguel Heilbron en Inti Soeterik begint het allemaal in het klaslokaal. Daarom onderwijzen zij onderwijzers over wat racisme is en hoe het ons handelen beïnvloedt.

Zij geven docenten een spoedcursus 'racisme'

Wil je deze bijzondere goalgetters in levenden lijve zien? Kom op 27 september naar de slotdag van de SDG Action Days! Zie het hele programma hier. Klik hier voor meer informatie.