In februari leek de eerste Amsterdamse queergym nog ver weg, maar nu heeft Senn van Beek een pand gevonden. Beeld: Caecilia Rasch

In de eerste queergym van Amsterdam zijn álle lijven welkom

Komende week gaat dan eindelijk We Are Queer open, de eerst Amsterdamse queergym. In februari was het nog onzeker of de crowdfunding zou lukken. Terwijl het zo hard nodig is, zegt initiatiefnemer Senn van Beek (non-binair). ‘Sportscholen richten zich meestal op de bekende normen: wit, hetero, dun en cis.’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
In februari spraken we Senn van Beek (32) over diens1 poging om een queergym van de grond te krijgen. Hoewel we nu, in juli 2022, weten dat het Senn zal lukken om de sportschool te openen, was het ten tijde van het interview nog erg onzeker.
Senn is veel verhuisd in diens leven. “Ik heb daarom veel verschillende sportscholen van binnen gezien.” Maar helemaal thuis voelde die zich nooit. “Ik was bezig met mijn eigen lijf en hoe ik me daarin voelde, ook al voordat ik wist dat ik non-binair ben”, vertelt die. “Als ik met mijn medesporters of coaches sprak, merkte ik een soort taalbarrière. Ik gaf aan dat ik niet comfortabel was en dat mijn lijf niet van mij voelde. Dat werd totaal niet begrepen. Het antwoord was dan meestal dat ik moest afvallen of juist aankomen, maar er was geen aandacht voor waaróm ik me niet goed voelde.”

Van Beek had ook het idee te moeten voldoen aan een maatschappelijke norm. “Natuurlijk wat betreft de kleedkamers, maar ook bij de groepslessen die verdeeld worden in mannen en vrouwen. En daarnaast de manier waarop iedereen zich hetzelfde hoort te kleden en dezelfde doelen hoort te hebben. Als je enigszins anders bent, val je er al snel buiten.”

OneWorld portretteert mensen die zich inzetten voor een betere buurt, school, of werkomgeving. De Verenigde Naties en miljoenen betrokken burgers spraken hiervoor de duurzame werelddoelen af (SDG’s), die we in 2030 moeten halen. Denk aan gendergelijkheid, géén armoede, betaalbare en duurzame energie en kwaliteitsonderwijs voor iedereen. De Goal Getters in deze rubriek gaan daar nu al voor. Geïnspireerd? Check hier wat jij kunt doen.

Mensen zoals ik

De meeste sportscholen stralen uit: wit, hetero, dun en cis

Bij alle sportscholen die Van Beek bezocht, miste die intersectionele inclusie, met andere woorden: inclusie op alle vlakken. Van Beek is gecertificeerd personal trainer, voedingscoach en behavior change specialist: Van Beek helpt mensen om op basis van psychologische kennis hun gedrag aan te passen. Sporten is voor die een manier om zich blijer en comfortabeler te voelen. “Maar ik zag mezelf nergens gerepresenteerd in de sportschool, er waren geen mensen zoals ik. De communicatie, de lessen en de uitstraling van reguliere sportscholen zijn meestal volgens de bekende normen: wit, hetero, dun en cis. Ik miste ruimte voor andere mensen, voor andere lijven.”

Daarom besloot Van Beek zelf zo’n inclusieve plek te creëren, een sportschool die zich in de eerste plaats richt op mensen uit de queer gemeenschap, maar die in alle opzichten inclusief moet worden. “Als een man in een kort leggingbroekje en crop top wil komen sporten, moet dat kunnen zonder dat iemand raar opkijkt.”

In 2020 gooide corona roet in het eten. Van Beeks plannen moesten daarom wachten. Hoewel? Sommige dingen konden wel: “Ik ben met begonnen met het geven van online trainingen. Ik spreek mensen via Zoom, maak sport- en voedingsschema’s voor ze en bespreek hun voortgang.” Van Beek richt zich daarbij niet alleen op fitheid en voeding, maar ook op andere dingen waar mensen tegenaan lopen. “Bijvoorbeeld waarom mensen het moeilijk vinden om te sporten, wat ze erbij voelen of wat ze willen veranderen.” Pas sprak Van Beek bijvoorbeeld iemand die veel bezig is met social media. “Die zei: ‘Ik hoor mezelf ademen in m’n opnames en dat voelt niet gezond en professioneel.’ Dan gaan we daarnaar kijken.”

Van mij hoeven mensen die de maatschappij als dik ziet niet per se af te vallen

Van Beek wil altijd weten of iemand wil sporten voor zichzelf of omdat het moet van de maatschappij. “Van mij hoeven mensen die door de maatschappij als dik worden gezien niet per se af te vallen, het gaat erom dat mensen gelukkig zijn. Ik train ze niet om op de cover van Men’s Health te komen.” Soms zijn er emotionele blokkades, in de coaching gaat die daarnaar op zoek en erover in gesprek. “Het is fijn en waardevol als ik een cliënt kan begrijpen op een gelijkwaardig niveau, daarom richt ik me in de eerste plaats op de queer gemeenschap.” Die wil daarom een divers team aan coaches in de sportschool.
Queer mensen voelen zich in de sportschool (en daarbuiten) vaker angstig, bedreigd, of bekeken.Beeld: Caecilia Rasch

Bewegen zonder angst

Mensen uit die gemeenschap voelen zich vaker angstig, bedreigd, of bekeken, vertelt Van Beek. Zowel binnen de sportschool als in de rest van de maatschappij. “Dat gevoel is soms moeilijk uit te leggen en het wordt gemakkelijk weggewuifd, maar het is er wel degelijk.” Die angst is ook een belangrijke reden om een nieuwe sportschool te willen starten. “Iets doen met je lijf is kwetsbaar, zeker als je moeilijke of intensieve oefeningen doet”, zegt Van Beek. “Je kunt dan verkrampen en blessures oplopen.” Die coacht daarom ook op zelfverzekerdheid en zelfredzaamheid, zodat mensen niet zo gespannen sporten dat ze zich bezeren. “Aandacht daarvoor ontbreekt in de reguliere sportschool.”

Van Beek is dus nu (in februari 2022, red.) bezig met een crowdfundingn. Ondertussen kijkt Van Beek naar panden waarin de sportschool kan starten. Het doel is 50.000 euro. Als dat niet helemaal lukt, wil die nog aankloppen bij de gemeente Amsterdam en bij investeerders. “Hoe meer er wordt gedoneerd, hoe gemakkelijker het zal zijn om ook geld bij anderen los te krijgen”, zegt die. Maar investeerders zijn vaak nog voorzichtig, omdat er weinig vergelijkbare voorbeelden zijn. Alleen in Rotterdam zit al een sportschool die uitgesproken verwelkomend is naar queer personen: Queer Gym. In Nijmegen traint Hizzfit buiten met mensen, in groep en individueel. Maar in Amsterdam is er nog geen aanbod. “Terwijl Amsterdam bekendstaat als dé gay city, waar een grote queer gemeenschap is.” Vanwege de reputatie van Amsterdam komen er ook veel queer vluchtelingen naar de stad. “In maart begint bij mij een stagiair die statushouder is, die hoop ik uiteindelijk ook een betaalde werkplek te kunnen aanbieden.”

In augustus 2022 opent We Are Queer
Het is Senn van Beek gelukt om de sportschool te beginnen. De crowdfunding had volgens het Parool weinig succes, en ook wat hulp van de gemeente Amsterdam mocht niet baten. Toch vond Senn een pand, waardoor die kans zag om de eerste queergym van Amsterdam nog in de Pride-week te openen.

De grootste wens van de queer gemeenschap: een veilige, fijne plek

Van Beek voert al twee jaar gesprekken met mensen uit de gemeenschap in diens omgeving en via sociale media, zodat die op de hoogte is van hun behoeftes. “De grootste wens is om een veilige, fijne plek te hebben, dat blijkt ook uit de vele reacties op de crowdfunding-website. Maar ik heb ook al een lijstje met wensen voor groepslessen, zoals paaldanslessen.” Die lessen richten zich voornamelijk op krachttraining en powerlifting. “Ik vind kracht mooi, niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal.”

In de sportschool van Van Beek kun je te zijner tijd beginnen in groepsverband of op eigen houtje. “Als je begint in groepsverband legt de coach de les uit en daarna kan iedereen zelfstandig of in groepjes trainen.” Daarnaast wil die ook een loungehoek waar mensen na het sporten kunnen zitten, maar waar ook anderen langs kunnen komen. “Het zou mooi zijn als we die ruimte beschikbaar kunnen stellen voor andere initiatieven, zoals een pubquiz, een queer boekenclub of een dragqueen-bingo.”

Dit stuk verscheen eerder op OneWorld.nl op 1 februari 2022.

Waarom die angst voor non-binaire mensen?

Deel jij je voornaamwoorden al?

  1. Senn is non-binair, diens voornaamwoorden zijn die en diens. ↩︎

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons