Hoe het kabinet de asielophef veroorzaakte

Het aantal asielaanvragen in Nederland is al jaren min of meer stabiel, toch kampt het COA met een opvangtekort en is er protest tegen een opvanglocatie in een Overijssels dorp. De overheid heeft deze crisis zelf ‘gecreëerd’, zeggen twee adviesorganen. Hoe zit dat?

Opvangcrisis veroorzaakt door regering zelf

Slavernij-excuses? Hoogleraar Lamur (89) heeft liever beter onderzoek

2022 was het jaar waarin ze er eindelijk kwamen: de excuses van het kabinet voor het Nederlandse slavernijverleden. Volgens emeritus-hoogleraar Humphrey Lamur, die als een van de eerste Nederlanders onderzoek deed naar de slavernij, zou het daar niet bij moeten blijven: ‘De gemiddelde Nederlander kent de gruwelijke details van de slavernij niet.’

Slavernij-excuses? Hoogleraar Lamur (89) heeft liever beter onderzoek

Freelance journalist loopt gevaar: onveilig en slechtbetaald werk

Freelance journalistiek betaalt vaak zó slecht, dat alleen mensen met een financieel vangnet het zich nog kunnen veroorloven. Niet alleen de diversiteit in schrijvers lijdt daaronder: ook kwaliteit en zelfs de veiligheid van de journalisten komt in het gedrang.

Freelance journalist loopt gevaar: onveilig en slechtbetaald werk

‘In Amsterdam zijn energiesubsidies zat, maar ik woon in Utrecht’

Het maakt nogal uit in welke gemeente je woont, of je met een subsidie zonnepanelen of een warmtepomp kunt installeren om de rekening omlaag te krijgen. Zelfs binnen gemeentes dreigt een groeiende ‘besparingskloof’. ‘Een Amsterdammer kan vijf energiebesparende subsidies krijgen, een Eindhovenaar twee.’

'In Amsterdam zijn energiesubsidies zat, maar ik woon in Utrecht'

Zwarte vluchtelingen in Oekraïne: ‘Mensen schelden ons uit’

Ruim 6 miljoen mensen ontvluchtten dit jaar Oekraïne, na de Russische invasie in februari. Mensen van kleur die de oorlog probeerden te ontvluchten, stuitten op racisme van zowel burgers als grenswachten.

Zwarte vluchtelingen in Oekraïne: ‘Mensen schelden ons uit’

Drieluik: hoe zit het met xenofobie?

In de jaren 80 stuitte de extreemrechtse politicus Hans Janmaat met zijn anti-migratiestandpunten nog op felle tegenreacties. Nu is dat anders: ook gematigde partijen delen radicale standpunten tegen migratie. Hoe werd xenofobie ‘normaal’?

Dossier: Vreemdelingenhaat

Kap met duurzaamheid, wees rechtvaardig

Met elektrische auto’s, vegaburgers en andere dure techsnufjes gaan we de klimaatcrisis niet bestrijden, zegt sociaal wetenschapper Shivant Jhagroe. Hij pleit voor radicale klimaatrechtvaardigheid: ‘Duurzaamheid is een groene fopspeen. Klimaatrechtvaardigheid kaatst de verantwoordelijkheid terug naar de grote vervuilers en overheden.’

Kap met duurzaamheid, wees rechtvaardig

Herkennen we fascisme nog wel?

Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren (FvD) vergeleek een journalist met een rioolrat, wat bij zijn aanhang hatelijke reacties en geweldsfantasieën ontlokte. Het aanmoedigen van ‘digitale knokploegen’ is een van de kenmerken van hedendaags fascisme, schrijft socioloog Jacob Boersema. Wanneer kun je een partij met recht fascistisch noemen?

Herkennen we fascisme nog wel?

Lassavirus: al vijftig jaar duidelijk, nog steeds geen vaccin

Ruim vijftig jaar na de ontdekking van het lassavirus is er nog altijd geen sneltest, geen vaccin en geen klinisch getest medicijn. Een pandemie is nu nog onwaarschijnlijk, maar dat kan zomaar veranderen, waarschuwen Nigeriaanse artsen: ‘Als een ziekte de rijken niet treft, investeren zij ook niet in onderzoek ernaar.’

Lassavirus: al vijftig jaar dodelijk, nog steeds geen vaccin

Wat ‘woke’ écht betekent (en hoe het misbruikt wordt)

Van dit artikel kregen onze lezers geen genoeg. Hoewel de kranten vol staan van het woord, lijkt niemand precies te weten wat ‘woke’ betekent. Woke legde dan ook een hele weg af: bijna honderd jaar geleden bedacht door Afro-Amerikanen om elkaar te waarschuwen voor racistisch geweld. Nu vooral gebruikt door conservatieve stemmen die zich verzetten tegen de emancipatie van allerlei sociale groepen.

Wat 'woke' écht betekent (en hoe het misbruikt wordt)