Dadtco Nigeria opgericht

02-11-2005

In opdracht van het Nigeriaanse Presidential Initiative on Cassava heeft het in 's Gravendeel gevestigde DADTCO Development BV een nieuw bedrijfsconcept ontwikkeld om Nigeriaanse smallholders te betrekken bij productie van hoogwaardige bloem en zetmeel uit cassavewortelen.

Nigeria produceert jaarlijks meer dan 48 millioen ton cassava wortelen, en is daarmee 's werelds grootste producent. De cassave wordt echter onderbenut. Omdat de boeren kleinschalig verbouwen, en de markt infrastructuur onderontwikkeld is, is het voor boeren vaak onmogelijk om hun wortelen binnen 24 uur aan een centrale fabriek te leveren. En dat is nodig, want cassave wortelen bederven binnen 48 uur na de oogst!

De oplossing voor dit probleem is de AMPU, een mobiele fabriek, die binnen een straal van 20 kilometer van de boer de wortelen opkoopt, en verwerkt tot cassave cake. De cassave cake is een week houdbaar, en bevat minder dan 40% water. De cake wordt vervolgens vervoerd naar een centrale droger, en daar gedroogd tot cassave bloem.

Het mes snijdt aan twee kanten; de boeren krijgen een betere (en zekere!)  prijs voor hun product, en de fabriek is verzekerd van stabiele toevoer van cassave cake van hoge kwaliteit.

DADTO is in onderhandeling met 3 andere Staten in Nigeria om naar hetzelfde model nieuwe fabrieken op te zetten.

http://www.dadtco-casssava.com

Reacties