Bronwater uit Fiji in de Nederlandse supermarkt?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Bart de Vries kon zijn ogen niet geloven toen hij de reclame in de supermarkt zag, zo berichtte hij op 18 juli op Facebook. Water dat van de andere kant van de wereld verpakt in plastic flesjes met vervuilende schepen deze kant op komt. Dat moet toch een grap zijn? ‘Want niet alleen hebben we hier het schoonste kraanwater, maar ook nog eens loepzuivere waterbronnen op steenworp afstand.’ Het bericht is inmiddels al ruim 3100 keer geliked. 

Albert Heijn kwam een dag later met een reactie, waarin het haarfijn uitlegde wat er zo bijzonder aan het water is: ‘Fiji Artesian water is puur mineraalwater wat geboord is uit een aquifer, een natuurlijk gevormde ondergrondse kamer bestaande uit lagen van doorlaatbaar vulkanisch gesteente.’ Het water heeft hierdoor een ‘unieke samenstelling en een uitzonderlijke balans qua mineralen’. Volgens de supermarkt is er veel vraag naar dit ‘speciale’ water.

Deze reactie leidde weer tot nieuwe verbazing, ook bij andere reageerders. Want het antwoord van Albert Heijn ging duidelijk voorbij aan het punt van Bart: de onzinnige grote ecologische voetafdruk van het verschepen, in tijden dat we zorgvuldig met de aarde moeten omgaan. Er kwamen ook andere vragen naar voren: wat vinden de inwoners van Fiji eigenlijk zelf van dit product? Of weten die hier niks van? En waarom drinken we überhaupt water uit flesjes? 

Vooralsnog heeft Albert Heijn zich niet verder in deze discussie gemengd.

Kraanwater vs. bronwater

Ook bij OneWorld kwam de discussie over ‘gebotteld water’ regelmatig aan bod in artikelen:

De idiotie van drinkwater verschepen
Dit artikel zet uiteen waarom er eigenlijk wereldwijd zoveel water in flesjes wordt verkocht en waarom het importeren van water in veel gevallen onzinnig is.

Hoe schoon is ons drinkwater eigenlijk?
Hier is te lezen hoe schoon ons drinkwater eigenlijk is en waarom het niet nodig is om water in flesjes te kopen in Nederland. 

Waarom kraanwater beter is dan supermarktwater
Onderzoeker Kitty Nijmeijer legt uit waarom je om gezondheidsredenen beter kraanwater dan flesjeswater kunt drinken. 

De flesjesboodschap van Dopper
In dit interview vertelt Dopper-oprichter Merijn Everaarts hoe hij de bronwaterflesjes uit het straatbeeld wil laten verdwijnen. 

Ober, een glaasje kraanwater graag
Met een petitie proberen drinkwaterbedrijven de horeca te overtuigen van het feit dat ze kraanwater moeten schenken in plaats van water uit de fles.

#dankjewelvoorkraanwater
Met deze ludieke filmpje riepen we vorig jaar op Wereldwaterdag Nederlanders op om hun dankbaarheid voor ons schone kraanwater te laten zien.

[[{“fid”:”35038″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Dankjewel voor Kraanwater Wereldwaterdag”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Dankjewel voor Kraanwater Wereldwaterdag”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”#Dankjewel voor kraanwater | Wereldwaterdag”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons