Beeld: Petra Katanic
Interview

Zanger Jeangu Macrooy: ‘Samen de straat op gaan is iets heel krachtigs’

Zanger en (musical)acteur Jeangu Macrooy gelooft in de kracht van saamhorigheid. Zo gaat hij liever vreedzaam demonstreren dan online de held uithangen, en verkiest hij vrijwilligerswerk boven geld doneren. ‘Samenkomen geeft hoop: meer mensen willen iets veranderen.’

Dit interview verscheen in maart 2025 in OneWorld Magazine.
Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Toetsenbordridder of de straat op?

“De straat op. Omringd zijn door mensen die hetzelfde denken over bijvoorbeeld racisme of het klimaat, het gevoel van saamhorigheid, dat vind ik iets heel krachtigs. In 2020 stond ik op de Dam, tijdens de eerste Black Lives Matter-demonstratie. Ik verwachtte dat er vooral mensen van kleur op af zouden komen, maar er stonden demonstranten met alle mogelijke huidskleuren. Het geeft hoop: meer mensen willen iets veranderen.

 

Zoiets brengt me overigens wel weer terug naar het toetsenbord: het nummer waarmee ik in 2021 op het Eurovisie Songfestival stond – Birth Of A New Age – is een ode aan de mensen die hun stem laten horen. De boodschap goed overbrengen bleek wel lastig. Het betekende veel voor me om het Sranantongo een internationaal publiek te geven – de taal die ontstond op de plantages in Suriname. Yu no man broko mi. Je kunt mij niet breken. Maar mensen bleven hangen in een woordgrapje [ze hoorden ‘broccoli’ in de woorden ‘broko mi’, red.]. Dat vond ik wel moeilijk, eigenlijk nog steeds. Het zette me weer weg als ‘de ander’.”

 

Jeangu Macrooy (Paramaribo, 1993) is een Surinaams-Nederlandse zanger en songwriter. Hij studeerde twee jaar aan het Conservatorium van Suriname en verhuisde in 2014 naar Nederland, om aan de ArtEZ Popacademie in Enschede de opleiding tot songwriter te kunnen volgen. Zijn derde album Summer Moon (2022) werd genomineerd voor een Edison in de categorie soul/R&B/funk. In 2021 deed hij mee aan het Eurovisiesongfestival met het nummer Birth Of A New Age. In 2018 speelde Macrooy de rol van Judas Iskariot in The Passion, in 2024 had hij de titelrol in de rockmusical Jesus Christ Superstar. Deze zomer speelt hij in de musical Hadestown en in het najaar komt zijn vierde album uit.

 

Stemhokje of revolutie?

“Stemhokje. Revoluties zijn volgens mij meestal vrij gewelddadig. Geweld leidt alleen maar tot meer geweld. Ik geloof eerder in iemand als Martin Luther King, die met inspirerende toespraken en vreedzame protesten streed voor gelijkheid en rechtvaardigheid.”

 

De linkse sfeerverpester zijn of grapje moet kunnen?

“Dan maar een sfeerverpester. Als er een denigrerend stereotype voorkomt in je ‘grap’, is die gewoon niet zo grappig. Mensen kunnen bijvoorbeeld heel casual het woord gay gebruiken: is dit leuk of is het gay? Je weet niet of er iemand in je omgeving is die struggelt met seksualiteit en die je zo verder de kast induwt.

 

Het zijn niet altijd grapjes. Zo is iemand die heel dicht bij me stond bekeerd tot een radicale versie van het christendom en ineens gaan geloven dat homoseksualiteit zondig is. Heel pijnlijk. Het enige wat ik kon doen was vertellen hoe ik naar het leven kijk en wat dit met mij doet, als man die op mannen valt. Dat de vriendschap niet meer veilig voelde voor me. Ik heb hier natuurlijk veel over nagedacht toen ik de rol van Jezus aannam in de musical Jesus Christ Superstar. Maar als Jezus criminelen en prostituees omarmde, dan zou hij, vertaald naar deze tijd, dat vast ook met queer mensen doen.”

 

Tweet dit

Vrijwilligerswerk brengt je samen

 

Kapotte spullen en kleding repareren of nieuw kopen?

“Nieuw kopen. Maar heel weinig. Ik koop al jaren geen fast fashion meer, dat kun je echt niet maken door de milieubelasting en vaak slechte arbeidsomstandigheden. Ik ga liever naar kleine zaakjes in Amsterdam of Berlijn om iets van een lokale ontwerper te kopen, zoals Martan, die linnen uit hotels hergebruikt. Dan geef je wel wat meer geld uit, maar het is creatief en goed in elkaar gezet. Ik ben er dan ook zuiniger op.”

 

Geld doneren of vrijwilligerswerk doen?

“Doneren. Ik heb nog nooit vrijwilligerswerk gedaan, al ben ik wel een tijdje ambassadeur geweest van VluchtelingenWerk Nederland. Maar eigenlijk spreekt vrijwilligerswerk me meer aan. Doneren doe je in je eentje, vrijwilligerswerk brengt je samen.”

 

Dit interview verscheen in maart 2025 in OneWorld Magazine.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons