Klimaat

Actueel – Het Zweedse parlement heeft met een overweldigende meerderheid ingestemd om in 2045 CO2-neutraal te zijn.
kolencentrale Hemweg
Actueel – Onder het motto “Wij willen #Hemweg” is een crowdfundingactie gestart zodat mensen kunnen bijdragen aan het sluiten van de kolencentrale van Nuon.
provincies
Actueel – De gemeentes, provincies en waterschappen dienden gisteren een petitie in waarin de Rijksoverheid wordt opgeroepen meer te doen aan duurzaamheid.
Achtergrond – De bank met de vuilste portfolio volgens het rapport is Bank of China, maar ook Europese banken investeren in zoektochten naar olie in de noordpool.
Rapport – De Nederlandse Staat steunt exporteurs in de olie- en gasindustrie. Dit gaat in tegen de klimaatafspraken van Parijs.
Actueel – De bedrijven schenden volgens het fonds de afspraken van het klimaatakkoord van Parijs.
Blog – 'Het idee achter Parijs is natuurlijk dat er een transitie in gang wordt gezet; niet dat we daarna terug in de tijd gaan', schrijft Bart Verheggen.
Opinie – Donald Trump trekt de VS terug uit het klimaatakkoord van Parijs. Het betekent ook dat de VS geen cent meer gaat geven aan het Green Climate Fund.
Actueel – De spanning loopt op nu het erop lijkt dat Amerika weleens uit het klimaatakkoord van Parijs zou kunnen stappen.
Shell aandeelhoudersvergadering
Nieuws – Slechts 6 procent van de aandeelhouders van Shell stemde vandaag voor meetbare duurzame doelen.
Actueel – Naar verwachting zal de Amerikaanse president een besluit nemen als hij terugkeert uit Taormina op Sicilië, waar hij eind deze maand de top van de G7
Interview – Willem Geertman werd vermoord omdat hij opkwam voor de natuur. Zijn broer blijft onvermoeibaar vechten voor gerechtigheid.
Overstromingen in Polen 2010
Energie
Opinie – CE Delft publiceerde gisteren een rapport over hoe de armen energiebesparing voor de rijken subsidieren. Klimaatbeleid moet toch echt rechtvaadiger.
Achtergrond – Aan de basis van de intense droogtes ligt het klimaatfenomeen Indische Oceaan-dipool, oftewel de Indiase Niño.
Blog – Om te bepalen hoeveel de aarde is opgewarmd, moeten wetenschappers niet alleen meten, maar ook weten wat ze meten.
Actueel – Het WMO-jaarrapport voor 2016 spreekt van een nooit eerder geziene wereldwijde hittegolf.
Actueel – De harde lijn van Trump op klimaatgebied roept steeds meer weerstand op, en niet alleen van de Democraten.
Opinie – Wanhoop verlamt en is bedreigend. We kunnen klimaatverandering alleen maar te lijf, als we hoop houden op een goede afloop, stelt Jolein Baidenmann.
Actueel – Klimaatverandering moet op de agenda van het lijsttrekkersdebat op 14 maart worden gezet, zo stellen de initiatiefnemers van #KiesKlimaat.
Interview – Een ton CO2 uitstoten kost in de EU op dit moment ongeveer even veel als een Belgisch biertje. Grote uitstoter Shell wil de prijs flink omhoog hebben.
Trui
Warmetrui
Blog – Vandaag is de jaarlijkse Warmetruiendag. De bedoeling is natuurlijk wel dat de verwarming dan omlaag gaat. Maar hoeveel nut heeft het eigenlijk?
Lijstje – Hoe onderscheid je in dit ‘post-truth’ tijdperk misinformatie en leugens van degelijke, betrouwbare informatie?
Actueel – De moord op Baldenegro volgt minder dan een jaar op de aanslag op Berta Cáceres, een vooraanstaande milieu- en mensenrechtenactiviste in Honduras.
Actueel – Experts zien extreem weer als meest waarschijnlijke bedreiging, gevolgd door grootschalige migratie en natuurrampen.
IJsberg bij Sandersons Hope 2007
Parijs
Actueel – In een open brief vragen 530 bedrijven en 100 investeerders aan Donald Trump om de klimaatinspanningen in de VS niet terug te draaien.
Abonneren op