Klimaat

Actueel – Het WMO-jaarrapport voor 2016 spreekt van een nooit eerder geziene wereldwijde hittegolf.
Actueel – De harde lijn van Trump op klimaatgebied roept steeds meer weerstand op, en niet alleen van de Democraten.
Opinie – Wanhoop verlamt en is bedreigend. We kunnen klimaatverandering alleen maar te lijf, als we hoop houden op een goede afloop, stelt Jolein Baidenmann.
Actueel – Klimaatverandering moet op de agenda van het lijsttrekkersdebat op 14 maart worden gezet, zo stellen de initiatiefnemers van #KiesKlimaat.
Interview – Een ton CO2 uitstoten kost in de EU op dit moment ongeveer even veel als een Belgisch biertje. Grote uitstoter Shell wil de prijs flink omhoog hebben.
Trui
Warmetrui
Blog – Vandaag is de jaarlijkse Warmetruiendag. De bedoeling is natuurlijk wel dat de verwarming dan omlaag gaat. Maar hoeveel nut heeft het eigenlijk?
Lijstje – Hoe onderscheid je in dit ‘post-truth’ tijdperk misinformatie en leugens van degelijke, betrouwbare informatie?
Actueel – De moord op Baldenegro volgt minder dan een jaar op de aanslag op Berta Cáceres, een vooraanstaande milieu- en mensenrechtenactiviste in Honduras.
Actueel – Experts zien extreem weer als meest waarschijnlijke bedreiging, gevolgd door grootschalige migratie en natuurrampen.
IJsberg bij Sandersons Hope 2007
Parijs
Actueel – In een open brief vragen 530 bedrijven en 100 investeerders aan Donald Trump om de klimaatinspanningen in de VS niet terug te draaien.
Nieuws – De regering voorspelt dat het land de eigen klimaatbeloften met bijna de helft zal overtreffen, en dat zelfs drie jaar eerder dan voorzien.
Ontwikkelingslanden krijgen maar fractie van klimaatgeld
Actueel – Ontwikkelingslanden zien maar een fractie van het klimaatgeld dat hun in Parijs is beloofd.
Actueel – Zaten we het vorige decennium nog op een gemiddelde uitstootstijging van 2,3% per jaar, dit jaar is het 0,2% meer
Blog – Waar waren de jongeren bij de Klimaattop in Rotterdam? Rozemarijn de Kwaasteniet (23) verwondert zich.
Greenpeace, Shell en Mark Rutte op Nationale Klimaattop
Klimaattop
Actueel – In een dag 9 procent uitstootvermindering realiseren: de Nationale Klimaattop was een complete Goed Nieuwsshow. Nu wacht de weerbarstige praktijk.
Mark Rutte spreekt eindelijk over het klimaat
Klimaattop
Actueel – Aan de vooravond van de Nationale Klimaattop gaan steeds meer stemmen op om de uitstootvermindering van broeikasgassen wettelijk vast te leggen.
Sharon Dijksma
klimaattop
Opinie – Met de hete septembermaand nog vers in het geheugen, een oproep aan staatssecretaris Dijksma: pak de grootste viespeuken nú aan.
Al Gore in gesprek met Twan Huys
Verslag – De dreiging van klimaatverandering is enorm, maar we kunnen ‘m de baas worden. Dat was de boodschap waarmee Al Gore naar Nederland kwam.
Klimaatverandering leidt nu al tot hogere sterftecijfers en meer geweld
Van ’t web – Klimaatverandering een probleem van de toekomst? Wetenschappers stellen dat impact nu al merkbaar is.
Achtergrond – OneWorld vroeg zich af welk klimaatmenu de politieke partijen in aanloop naar de verkiezingen in 2017 hebben samengesteld.
Rapport – Hoe staan het milieu, de natuur en de ruimte ervoor anno 2016? Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) maakte de balans weer op.
Blog – De Nederlandse klimaatactivisten Nick en Lena doen verslag vanuit de frontlinies van de klimaatbeweging. Vandaag deel 2: actievoeren in een spookdorp.
Reportage – Nog geen een op de negen Pakistanen loopt warm voor het milieu. Asif Shafiq hoopt met zijn rondrijdende milieubus het tij te keren in zijn land.
Achtergrond – Maarten Dallinga is verbaasd dat het bij klimaatverandering vaak gaat over de fysieke gevolgen en nauwelijks over het mentale aspect.
Blog – De Nederlandse klimaatactivisten Nick en Lena doen verslag vanuit de frontlinies van de klimaatbeweging. Vandaag deel 1: liften naar Klimacamp.
Abonneren op