Hoe de politiek een koopwoning voor jongeren onbereikbaar maakt

Koopwoningen zijn in geen twintig jaar zo duur geweest als nu. Vooral voor jongvolwassenen is een eigen huis een onbereikbare droom geworden, ziet stadsgeograaf Cody Hochstenbach. Hoe is het zover gekomen – en wat moet er veranderen?

Hoe de politiek een koopwoning voor jongeren onbereikbaar maakt

Ophef alom: de gemeente Utrecht zou statushouders ‘voorrang’ geven op een sociale huurwoning. Maar is dat wel zo? Of voldoet de stad slechts aan haar huisvestingsplicht? De feiten op een rij.

Overspoelen statushouders de woningmarkt? Nee.

Hoe zit het nou met die verhuurderheffing?

Linkse partijen, activisten en experts willen dat de zogeheten ‘verhuurderheffing’ verdwijnt, maar het demissionaire kabinet niet. Waarom heeft Nederland als enige land ter wereld deze belasting op het verhuren van woningen aan de laagste inkomens? En is afschaffing dé oplossing voor de wooncrisis? Vier vragen én antwoorden.

Hoe zit het nou met die verhuurderheffing?

Woningtekort? Waarom kraken we niet meer?

Terwijl naar schatting 38.000 mensen dakloos zijn, staan maar liefst 180.000 huizen leeg. Kraken bood ooit uitkomst, maar het gebeurt steeds minder. Waarom? (En nog drie andere vragen over kraken.)

Woningtekort? Waarom kraken we niet meer?

Niet migranten, maar politici veroorzaken het woningtekort

De komst van Afghaanse vluchtelingen zou de woningmarkt onder druk zetten, klonk het bij protesten in Harskamp. Statushouders worden ten onrechte tot zondebok van de wooncrisis gemaakt, ziet stadsgeograaf Cody Hochstenbach. Niet migranten, maar de overheid treft blaam.

Niet migranten, maar politici veroorzaken het woningtekort

‘Bescherm huurders, ook na corona’

De minister van Binnenlandse Zaken vond het niet nodig om tijdens de coronacrisis de woninghuren te bevriezen. Nu blijken die harder gestegen dan in jaren. Huurders moeten beter beschermd worden, bepleit stadsgeograaf Cody Hochstenbach.

'Bescherm huurders, ook na corona'

‘Politici ‘geschokt’ door vele daklozen? Ze hebben het zelf veroorzaakt’

Het nieuws dat het aantal dakloze mensen in Nederland snel toeneemt, herinnert Cody Hochstenbach aan de tijd dat zijn eigen vader dakloos was. De zogenaamd geschrokken reactie van politici frustreert hem. ‘Dit is het logische gevolg van decennia falend woonbeleid.’

'Politici 'geschokt' door vele daklozen? Ze hebben het zelf veroorzaakt'

Geen woning, geen Woningsdag

Een eigen woonplek is geen privilege, maar een mensenrecht, zegt Tara Lecluyze, die vorig jaar met haar zoontje op straat kwam te staan. Waarom hebben tienduizenden Nederlanders geen veilige en betaalbare woning? ‘Laten we ons uitspreken en verzetten, juist op deze Woningsdag.’

Geen woning, geen Woningsdag

‘Ik blijf kraken tot er betaalbare woonruimte is’

Kraken is nu tien jaar illegaal. Ondertussen is de woningnood én de leegstand groot, en duiken er nieuwe groepen krakers op. De politie reageert juist steeds agressiever. Is kraken onmogelijk geworden of komt er een opleving?

‘Ik blijf kraken tot er betaalbare woonruimte is’

‘Elke huurder zou moeten uitzoeken wie zijn huis bezit’

Politici moeten de wooncrisis aanpakken, maar hebben zij die macht? Vastgoedbeleggers kopen steeds meer huurwoningen op en adviseren de overheid zelfs over economisch beleid. Voormalig VN-rapporteur Huisvesting Leilani Farha slaat alarm: ‘De vastgoedmarkt heeft politieke macht.’

'Elke huurder zou moeten uitzoeken wie zijn huis bezit'

Zet de projectontwikkelaar op straat

In heel Europa wordt wonen in de stad zo duur dat bewoners uit de stad verjaagd worden, of zelfs dakloos dreigen te worden. Inwoners van Berlijn pikken het niet langer: zij willen de grootste vastgoedinvesteerders van de stad onteigenen.

Zet de projectontwikkelaar op straat