In mei 2014 sloeg toenmalig staatssecretaris Fred Teeven alarm over de ‘tsunami’ aan Eritrese vluchtelingen die ineens naar Nederland kwam. Waarvoor vluchtten zij? En hoe reisden zij naar Nederland?
Lange arm van het regime
Eritrea is een dictatuur, geleid door president Isaias Afewerki. Er is maar één politieke partij toegestaan: de PFDJ. Het Eritrese regime heeft een lange arm in Nederland. Aanhangers probeerden het vluchtelingen in de Nederlandse media te beïnvloeden. Ze meldden zich aan als tolk bij de IND.
De artikelen van OneWorld over de lange arm van het Eritrese regime, brachten veel te weeg. Tolken werden ontslagen. De immigratiedienst scherpte de tolkengedragscode aan. De voorzitter van de jongerentak van Eritrea’s enige partij, en zijn broer en zus, startten rechtszaken tegen verschillende media, en tegen de IND. Geen van hun eisen werd ingewilligd.
Conferentie in Veldhoven
In het Paasweekend van 2017 organiseerden de jongerenorganisaties van Eritrea’s enige partij zelfs een grote internationale conferentie in Nederland. Daarbij was de tweede man van Eritrea, Yemane Gebreab, aanwezig als eregast. Volgens bronnen binnen de Eritrese gemeenschap wilde het Eritrese regime een signaal afgeven door de bijeenkomst in Nederland te organiseren. Het verliezen van de rechtszaken was een grote nederlaag. Door met honderden regime-aanhangers in Nederland neer te strijken, toonde het regime dat het zich niet zomaar uit het zadel laat werpen.
De spanningen binnen de Eritrese gemeenschap in Europa nemen steeds verder toe.
De laatste reis van Kahsay Mekonen
Samen met het onderzoeksprogramma Argos doet OneWorld onderzoek naar de mysterieuze dood van de Eritrese asielzoeker Kahsay Mekonen. Hij woonde in het asielzoekerscentrum in Leersum, maar werd in januari 2014 dood gevonden aan een boom in Bremen, Duitsland.
We ontdekten dat Mekonen voor zijn dood heel Duitsland doorreisde. Dat hij op het asielzoekerscentrum in Leersum op één kamer was geplaatst met de broer van de mensensmokkelaar met wie hij in Italië ruzie kreeg.
We vonden kamergenoot Amanuel, en bezochten gekraakte flatgebouwen in Rome om diens broer, mensensmokkelaar Habtom, op te sporen. Daarbij ontdekten we hoe mensensmokkelaars aan vluchtelingen vragen om te betalen met een nier.
Alle puzzelstukjes van deze zoektocht zijn gebundeld in een apart onderzoeksdossier: delaatstereisvanmekonen.nl
